RecKST 29.06.2015 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 Witam , mam do pomalowania kilkanaście szpaletów okien , jak to obliczyć ? okno ma 1mx1,60 a szerokość szpaletu 0,25 pozdrawiam i prosze o odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klitom 29.06.2015 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 Ale co obliczasz? Powierzchnie? Materiały czy robocizne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RecKST 29.06.2015 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 Musze obliczyć ile materiału pójdzie , tzn w tym przypadku farby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 29.06.2015 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 A jaki Twoja farba ma bezwzględny współczynnik wnikania w tynk, a jaki względny? Podaj te wartości osobno dla tynku cementowo-wapiennego, osobno dla gipsowych. Wtedy będzie można coś powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RecKST 29.06.2015 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 Na razie potrzebuje zeby obliczyc powierzchnie ,a z tymi farbami pojde zalatwic do Castoramy , jestem zielona , bo to nie moja branza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 29.06.2015 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 (edytowane) A nie chodziłaś przypadkiem do podstawówki? I nie liczyliście tam pola prostokąta? Pewnie nie. Twoje szpalety to cztery prostokąty, z czego każde dwa są takie same. Prostokąt to taka figura, taka szpaleta, że każda para boków leżąca naprzeciw powinna być równoległa. Równoległa oznacza, że jeśli przyłożysz pod kątem prostym linijkę do jednego boku i odczytasz cyferki które widać, to w dowolnym miejscu przyłożenia powinny dawać ten sam wynik. Kąt prosty ma 90 stopni, bo 100 stopni to temperatura wrzenia wody. Chyba, że budowniczy spierniczył sprawę i Twoje okna nie są prostokątami. Parapetu pewnie nie chcesz malować, więc wystarczy policzyć powierzchnię trzech prostokątów (w zasadzie dwóch, ale tym się nie przejmuj). Jeśli masz do czynienia z prostokątami, to powierzchnia będzie określona wzorem długość jednego boku razy długość drugiego. (razy tutaj to taka kropeczka na kalkulatorze). Jeśli nie jesteś pewna czy to prostokąt to należy pójść dalej i użyć wzoru na pole równoległoboku (taki kopnięty prostokąt) lub trapezu (to taki prostokąt, któremu urwało boczki). Edytowane 29 Czerwca 2015 przez dorkaS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klitom 29.06.2015 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 ). Jeśli masz do czynienia z prostokątami, to powierzchnia będzie określona wzorem długość jednego boku razy długość drugiego. (razy tutaj to taka kropeczka na kalkulatorze). Jeśli nie jesteś pewna czy to prostokąt to należy pójść dalej i użyć wzoru na pole równoległoboku (taki kopnięty prostokąt) lub trapezu (to taki prostokąt, któremu urwało boczki). Nie wiem czy coś więcej trzeba dodać, farba ma zazwyczaj na opakowaniu ile jej trzeba na m^2 lub na ile starcza litr... jeśli nadal masz problem to ktoś w Castoramie Ci pomoże dobrać ilość o ile znasz powierzchnię do pomalowania. razy tutaj to taka kropeczka na kalkulatorze Nie wiem co to za kalkulator, ale u mnie wszystkie mają krzyżyki, "iksy" czy też kopniętego plusa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 29.06.2015 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 A faktycznie, wprowadziłam Koleżankę w błąd. I to duży. Użycie kropki na kalkulatorze może doprowadzić do nieoczekiwanego wyniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts