Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie poddasza nieużytkowego

jedrzej88

Recommended Posts

Witam!

Chcę docieplić poddasze nieużytkowe poprzez położenie wełny mineralnej na stropie. Budynek pochodzi z lat 70-tych. Jest tam zabetonowany strop i na nim rozłożona warstwa około 7 cm wiórów drewnianych wymieszanych z cementem/wapnem. Wiadomo, izolacja to marna. Dach jest nieocieplony - pełne deskowanie, papa i blacha. W ścianach szczytowych nawiercone są otwory, więc jest tam przepływ powietrza. Po stropie nikt nie będzie nigdy chodził. Zastanawiam się czy jest sens kupować folię paroizolacyjną i kłaść ją pomiędzy wiórami z cementem, a wełną? Prawdę powiedziawszy wydaje mi się, że szansa na zawilgocenie wełny jest znikoma. Ta sypka warstwa jest sucha i wręcz pyli. Dodam jeszcze, że ściany szczytowe nie są ocieplane i zbudowane z gazobetonu (12 lub 24 cm) i jedyne co mnie martwi to możliwość zbierania się wody na styku wełny ze ścianami.

Wełnę już zakupiłem URSA STANDARD, ułożę dwie warstwy krzyżowe po 15 cm każda.

Dodaję zdjęcia:

IMG_20150625_111405.jpg

IMG_20150625_111915.jpg

IMG_20150625_113014.jpg

Bardzo proszę o Wasze zdanie.

Edytowane przez jedrzej88
zamiast poddasze nieużytkowe napisałem stropodach...

W przypadku, kiedy poddasze nie będzie użytkowane, to rzeczywiście najlepiej ułożyć wełnę mineralną na podłodze poddasza. Rekomendujemy, aby grubość ułożonej wełny miała od 25 do 30 cm – najlepiej, jak będzie układana w dwóch warstwach, wtedy zmniejszamy ilość miejsc, przez które ucieka ciepło. Ponieważ poddasze nie będzie użytkowane, nie ma w tym wypadku potrzeby ocieplania połaci dachu:)

Zanim jednak ułoży się wełnę, warto na podłodze poddasza rozłożyć folię paroizolacyjną (np. Isover Stopair), dzięki czemu potencjalna wilgoć ze stropu lub ta przenikająca przez strop z niższych kondygnacji, nie będzie wsiąkać w wełnę. Jest to szczególnie wskazane jeżeli pod poddaszem znajdują się pomieszczenia, takie jak kuchnia czy łazienka - o podwyższonym poziomie wilgotności.

---------------------------

Weronika Kubacka

Ekspert ISOVER online