Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Posadzka - jakie warstwy, jaki styropian

Recommended Posts

Witam, po wylaniu schodów (nomen omen wyszły świetnie i jestem zadowolony) wyszło mi, że posadzka na parterze powinna mieć 27 cm. Pytanie, jaki i jak układać płyty styropianowe, by to miało jakiś sens? Może lepiej wylać 5 cm betonu pod styropian ?

Czy opcja: papa termo, styropian 10 cm, styropian 10 cm ( na zakładkę) i 7 wylewki ma sens? Czy lepiej iść w 17 styro (10 + 5 + 2) i 10 wylewki ?

Jaka twardość styropianu, 100 czy 200 ? Czy może styrodur?

Dodam, że będę miał ogrzewanie podłogowe.

Z góry dzięki za info i rady.

Papa termo na welonie z poliestru, zgrzewana na zakładach, folia budowlana 0,2-0,3mm, styropian 10 cm, styropian 10 cm ( na zakładkę), folia budowlana 0,2-0,3mm i 7 cm wylewki. Styropian EPS 100 to minimum lub EPS200 i śpisz spokojnie :)

Zamiast jednej warstwy styro 10cm (patrząc od góry) dajesz 8cm i na to np. rolljet Purmo 2,5 cm- do tego będą mocowane rurki od podłogówki.

Do wylewki obowiązkowo siatka oraz plastyfikator

Papa dobrze zgrzana z izolacja poziomą ze ścian fundamentowych jak również na zakładach., folie na przekładkę na wszelki wypadek, przed szkodliwym wpływem papy na styro.

Temat mam obcykany:), więcej szczegółów-zostaw nr tel na priv