Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziwy po pomalowaniu białą farbą.

Recommended Posts

Witam Panowie i Panie.

Małżonka w ciąży zarządziła malowanie mieszkania na biało. Kupiliśmy niby super farbę LUXENS białą PREMIUM 10 l x 2.

Ściany wcześniej były pomalowane Luxensem, ale kolorowym. Bardzo jasny szary, czekolada ciemna (jedna ściana) i filet (jedna ściana).

Pomalowałem to wszystko 2 razy w pierwszym dniu i raz w drugim. Po pierwszym dniu już się dziwy zaczęly dziać jak na zdjęciach załączonych. Kupiłem więc super wałek z super krótkim włosem i pomalowałem jeszcze raz po wyschnięciu.

Po 2 dniach ściana wygląda tak jak na zdjęciach. Tylko pod kątem. Patrząc na wprost nie widać różnic.

Co to może być? I jak zrobić, żeby przy kolejnym malowaniu za tydzień wyprowadzić wszystko jak w katalogach?

Proszę o poradę, bo mnie myszy zdjędzą...

2762085_IMG_8514.JPG

2762083_IMG_8512.JPG

2762084_IMG_8513.JPG

Witam Panowie i Panie.

Małżonka w ciąży zarządziła malowanie mieszkania na biało. Kupiliśmy niby super farbę LUXENS białą PREMIUM 10 l x 2.

Ściany wcześniej były pomalowane Luxensem, ale kolorowym. Bardzo jasny szary, czekolada ciemna (jedna ściana) i filet (jedna ściana).

Pomalowałem to wszystko 2 razy w pierwszym dniu i raz w drugim. Po pierwszym dniu już się dziwy zaczęly dziać jak na zdjęciach załączonych. Kupiłem więc super wałek z super krótkim włosem i pomalowałem jeszcze raz po wyschnięciu.

Po 2 dniach ściana wygląda tak jak na zdjęciach. Tylko pod kątem. Patrząc na wprost nie widać różnic.

Co to może być? I jak zrobić, żeby przy kolejnym malowaniu za tydzień wyprowadzić wszystko jak w katalogach?

Proszę o poradę, bo mnie myszy zdjędzą...

[ATTACH=CONFIG]322604[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]322605[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]322606[/ATTACH]

luxens to chyba produkt śnieżki robiony dla leroymerlin …

Kup porządną farbę beckers, fugger, sigma ale nie w markecie i będzie moim zdaniem ok- możliwe ze bez gruntowania sie nie obędzie

• 4 weeks później...

Szanowni Państwo,

Opisane zjawisko jest prawdopodobnie wywołane nierównomierną chłonnością podłoża. Przed malowaniem niezbędne jest zagruntowanie ściany, co wyrównuje chłonność podłoża oraz zwiększa wydajność i krycie farb nawierzchniowych. Dla uzyskania satysfakcjonującego efektu końcowego kluczowa jest również odpowiednia aplikacja farby – jeśli malujemy wałkiem, to należy go prowadzić delikatnie, nie przyciskając zbyt mocno do powierzchni. Każdorazowo nabieramy podobną ilość farby i nakładamy ją wykonując długie ruchy góra-dół. Do zagruntowania ściany polecam zastosowanie emulsji podkładowej Śnieżka Grunt: http://www.sniezka.pl/produkty/farby-wewnetrzne/gotowe-kolory/opis/sniezka-grunt

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka

• 3 weeks później...

Kupowanie tanich produktów marketowych niestety zbyt często kończy się właśnie w ten sposób. Lepiej kupić najtańszą Śnieżkę, Jedynkę czy Dekorala i wówczas efekt na pewno będzie znacznie lepszy.

Ktoś wyżej napisał o droższych farbach - wszystko rzecz gustu i kieszeni. Nie wiem jaki sens ma wydawanie na białą farbę np. 150, 200 czy 300 zł za 10L, jeśli farba ma być np. na suficie. Do tego niektóre z droższych farb (np. najtańszy w stajni Beckers Designer White) mają specyficzną powłokę, która na suficie wygląda moim zdaniem kiepsko, bo farba nie jest zupełnie matowa tak jak większość farb akrylowych. A inne Beckersy kosztują baaaardzo dużo - moim zdaniem za dużo jak na kieszeń przeciętnego Kowalskiego.

Ja z białych farb polecam: Dekoral Polinak, Nobiles Super Akty, Dulux Acryl-Matt (te w cenie ok. 60-100 zł/10L), albo nawet tańsze - EKO Śnieżka lub Jedynka Śnieżnobiała (ok.40-50 zł / 10L). Na sufit takie farby zdecydowanie wystarczą do ładnego efektu białej, matowej powierzchni.

Co innego ściany - tutaj niemal wszystkie niemarketowe marki są OK, kwestia tylko czy chcemy, by dało się ścianę zmywać. Jeśli nie ma takiej potrzeby, to spokojnie można użyć Śnieżki Barwy Natury, farb Dekorala, Nobiles Pory Roku czy Duluxa Kolorów Świata. Jeśli powłoka ma być zmywalna, to fajna jest Snieżka Satynowa, ale ma taki połysk, który nie każdemu się podoba. Beckers Designer tworzy z kolei taką jakby "gumową" powłokę, która mnie osobiście nie przekonuje. Produkty Tikurilli z mieszalnika wychodzą dość drogo, ale są całkiem niezłe. A jeśli chcemy, by farbę było można zmywać i nie martwić się o plamy (kuchnie, łazienki, korytarze) to najlepszą relację ceny do jakości daje Magnat Ceramic. W tej klasie są jeszcze farby Benjamin Moore czy Para, ale ich cena przesadnie wysoka - jakieś 3-4 razy drożej niż Magnat, a jakość ta sama. O Sikkensie czy Kabe po prostu się nie wypowiem poza tym, że Sikkens też jest drogi, a z opinii tylko słyszałem, że niekoniecznie wart swojej ceny.