Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Farba lateksowa problem z jej odklejaniem po raz 2

see_

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów i zakładam nowy odświeżony wątek. Kiedyś pisałem o tym jak mi ekipa zagruntowała gruntem optolith ja pomalowałem farbą optolith ściany po naklejeniu taśmy malarskiej farba się odklejała w różnych miejscach. Tynk lekki mp75 wygładzony gładzią. Oczywiście przyjechał człowiek z firmy optolith i powiedział, że ściana źle zagruntowana i mi pokazał, że się sypie.

Problem 2 niby podobny tym razem sam to robiłem. Zgodnie z zaleceniami producenta malowałem gruntem przeznaczonym do farby lateksowej tego samego producenta (Optolith). Ponieważ poprzedni problem spadł na wykonawców zakasałem rękawy i stwierdziłem, że najlepiej zrobię to sam. Rozcieńczyłem grunt zgodnie z zaleceniami 1:3 wymieszałem i wziąłem się za gruntowanie. Szczególną uwagę skupiłem na rogach i muszę przyznać, że robiłem to bardzo skrupulatnie. Na drugi dzień przykleiłem taśmę wziąłem farbę optolith super lateks (nowa - poprzednia była zareklamowana) wymieszałem nalałem do kuwety i zacząłem pędzlem malować rogi. Następnie wałek i malowanie ścian. Po pomalowaniu pierwszej warstwy odczekałem 3h (nie odklejając taśmy) pomalowałem 2x. Odklejając taśmę po 4h odkleiłem cząstkowo farbę - cóż zdarza się może za gruba warstwa farby była. W następnych pokojach odklejałem taśmę zwilżając ją uprzednio wodą - odkleiła się niemal bez problemu. Wyprzedzę pytanie: taśma była defin niebieska. Poprawki zrobiłem drobnym pędzlem. Po 2 dniach pomyślałem, że zrobię eksperyment i nakleję taśmę tam gdzie malowałem w pobliżu rogu sufitu. Taśmę przykleiłem i odkleiłem w sumie ostrożnie. Ku mojemu zdziwieniu taśma odkleiła się z farbą. Zrobiłem następnie to samo trochę dalej i farba zeszła z taśmą. Mocno się wkurzyłem bo miałem malować ściany... Teraz na próbę pomalowałem kawałek ściany w rogu gruntem rozcieńczonym 1:1 ceresit ct17 i jutro sprawdzę jaki będzie efekt. Poprzednio winiłem ekipę remontową teraz jestem na 100% pewny, że zagruntowałem zgodnie ze sztuką. Co jest nie tak ? Powiem, że po zagruntowaniu ściana się nie klei a sugerowano mi, że powinna się kleić. Jak to z tym jest ?