see_ 29.06.2015 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 Witam wszystkich forumowiczów i zakładam nowy odświeżony wątek. Kiedyś pisałem o tym jak mi ekipa zagruntowała gruntem optolith ja pomalowałem farbą optolith ściany po naklejeniu taśmy malarskiej farba się odklejała w różnych miejscach. Tynk lekki mp75 wygładzony gładzią. Oczywiście przyjechał człowiek z firmy optolith i powiedział, że ściana źle zagruntowana i mi pokazał, że się sypie.Problem 2 niby podobny tym razem sam to robiłem. Zgodnie z zaleceniami producenta malowałem gruntem przeznaczonym do farby lateksowej tego samego producenta (Optolith). Ponieważ poprzedni problem spadł na wykonawców zakasałem rękawy i stwierdziłem, że najlepiej zrobię to sam. Rozcieńczyłem grunt zgodnie z zaleceniami 1:3 wymieszałem i wziąłem się za gruntowanie. Szczególną uwagę skupiłem na rogach i muszę przyznać, że robiłem to bardzo skrupulatnie. Na drugi dzień przykleiłem taśmę wziąłem farbę optolith super lateks (nowa - poprzednia była zareklamowana) wymieszałem nalałem do kuwety i zacząłem pędzlem malować rogi. Następnie wałek i malowanie ścian. Po pomalowaniu pierwszej warstwy odczekałem 3h (nie odklejając taśmy) pomalowałem 2x. Odklejając taśmę po 4h odkleiłem cząstkowo farbę - cóż zdarza się może za gruba warstwa farby była. W następnych pokojach odklejałem taśmę zwilżając ją uprzednio wodą - odkleiła się niemal bez problemu. Wyprzedzę pytanie: taśma była defin niebieska. Poprawki zrobiłem drobnym pędzlem. Po 2 dniach pomyślałem, że zrobię eksperyment i nakleję taśmę tam gdzie malowałem w pobliżu rogu sufitu. Taśmę przykleiłem i odkleiłem w sumie ostrożnie. Ku mojemu zdziwieniu taśma odkleiła się z farbą. Zrobiłem następnie to samo trochę dalej i farba zeszła z taśmą. Mocno się wkurzyłem bo miałem malować ściany... Teraz na próbę pomalowałem kawałek ściany w rogu gruntem rozcieńczonym 1:1 ceresit ct17 i jutro sprawdzę jaki będzie efekt. Poprzednio winiłem ekipę remontową teraz jestem na 100% pewny, że zagruntowałem zgodnie ze sztuką. Co jest nie tak ? Powiem, że po zagruntowaniu ściana się nie klei a sugerowano mi, że powinna się kleić. Jak to z tym jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 29.06.2015 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 Nie jarze do konca, ale przeciez tasme sie odkleja jak jeszcze farba do konca nie wyschla bo pozniej zawsze akryl czy farba odchodzi z tasma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
see_ 30.06.2015 18:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2015 Nie jarze do konca, ale przeciez tasme sie odkleja jak jeszcze farba do konca nie wyschla bo pozniej zawsze akryl czy farba odchodzi z tasma Taśmę przykleiłem na wyschniętą farbę. Odkleiłem ją razem z farbą. Tu jest problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts