Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie stropu od wewnątrz w pokoju użytkowym.

marexp85

Recommended Posts

Witam, mieszkam na 1 piętrze zaś pode mną jest mieszkanie ale nie ogrzewane i z dziurawymi oknami, efekt zimą podłoga jest mocno chłodna. Obecnie jest beton,na tym parkiet i panele, chcę zdjąć panele i zerwać parkiet, dać folię paraizolacyjną,ułożyć legary i pomiędzy nie styropian a na to płyta OSB i panele . Teraz pytanie czy styropian 3cm będzie odpowiedni a płyta 15mm nie będzie się uginać jeśli dam legary co 50cm? Myślałem początkowo o styropianie 5cm ale wtedy wyjdzie mi duża różnica poziomu pokoju względem przedpokoju ok. 5-6cm .

Proszę o doradę,z góry serdecznie dziękuję.

Pozdrawiam

... to bym nie oszczędzał na grubości ocieplenia zachowując 2,5m w świetle pomieszczenia ( od dołu sufitu, do podłogi ).

- dałbym 16cm styropianu ( na zakład ) bez jakiegokolwiek pośredniego rusztu, na to płytę jastrychową Fermacell 2x1cm + podłoga 2cm :)

- 16cm zagwarantuje Ci U=0,23 - ciepła podłogę, niestety nie zagwarantuje możliwego przemarzania stropu nieosłoniętego izolacją od spodu.

... to bym nie oszczędzał na grubości ocieplenia zachowując 2,5m w świetle pomieszczenia ( od dołu sufitu, do podłogi ).

- dałbym 16cm styropianu ( na zakład ) bez jakiegokolwiek pośredniego rusztu, na to płytę jastrychową Fermacell 2x1cm + podłoga 2cm :)

- 16cm zagwarantuje Ci U=0,23 - ciepła podłogę, niestety nie zagwarantuje możliwego przemarzania stropu nieosłoniętego izolacją od spodu.

Rusztu masz na myśli legarów?a co z folią paraizolacyjną?

Ja zrobiłem u siebie podczas remontu w ten sposób ( niewiem czy do końca zgodny z techniką ale wyszło taniej niż płyty fermacell chociaż je polecam z teorii i sam chciałem zakupić:

1. STROP.

2. WYLEWKA WYRÓWNJĄCA SAMOPOZIOMUJĄCA - W NIEKTÓRYCH MIEJSCACH.

3. MASA BITUMICZNA PRZECIWWILGOCIOWA - NIE PAMIĘTAM JAKA CHYBA IZOHAN IZOBUD.

4. STYRODUR XPS 6CM KLEJONY W CZĘŚCI NA MASĘ BITUMICZNĄ A W CZĘŚCI NA KLEJ TYTAN DO XPSA. ( TERAZ DAŁBYM WIĘCEJ NIŻ 6CM.. )

5. FOLIA BUDOWLANA CZARNA

6. PŁYTY OSB Z FREZEM ŁĄCZONE NA KLEJ JAKO PODŁOGA PŁYWAJĄCA- JEDNA WARSTWA ( TERAZ ZROBIŁBYM DWIE WARSTWY ALE CIEŃSZE )

7. FOLIA POD PANELE, PANELE.

8. W CZĘŚCI GDZIE KAFELKI OCZYWIŚCIE NIE DAWAŁBYM OSB TYLKO WYLEWKĘ.

Jednak moim zdaniem lepszym rozwiązaniem niż osb jest suchy jastrych.

Rusztu masz na myśli legarów?a co z folią paraizolacyjną?

- folię paroizolacyjną możesz dać pod styropian, choć wątpię, aby para wodna wewnątrz pomieszczenia w jakikolwiek sposób dostała się pod styropian ułożony na zakład, co najwyżej zatrzyma możliwą wilgoć od płyty stropowej.

- ja o legarach nic nie piszę ! - nie są potrzebne dla płyt jastrychowych Fremacella ( 2E11 ), które są układane na styropianie ( niekiedy podsypce ) , czy jak najbardziej na możliwym XPS-ie