marexp85 29.06.2015 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 Witam, mieszkam na 1 piętrze zaś pode mną jest mieszkanie ale nie ogrzewane i z dziurawymi oknami, efekt zimą podłoga jest mocno chłodna. Obecnie jest beton,na tym parkiet i panele, chcę zdjąć panele i zerwać parkiet, dać folię paraizolacyjną,ułożyć legary i pomiędzy nie styropian a na to płyta OSB i panele . Teraz pytanie czy styropian 3cm będzie odpowiedni a płyta 15mm nie będzie się uginać jeśli dam legary co 50cm? Myślałem początkowo o styropianie 5cm ale wtedy wyjdzie mi duża różnica poziomu pokoju względem przedpokoju ok. 5-6cm .Proszę o doradę,z góry serdecznie dziękuję.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 29.06.2015 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 ... pytanie podstawowe jaka jest obecna wysokość Twojego pomieszczenia " w świetle " ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marexp85 29.06.2015 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 Wysokość ok. 2,7m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 29.06.2015 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 ... to bym nie oszczędzał na grubości ocieplenia zachowując 2,5m w świetle pomieszczenia ( od dołu sufitu, do podłogi ). - dałbym 16cm styropianu ( na zakład ) bez jakiegokolwiek pośredniego rusztu, na to płytę jastrychową Fermacell 2x1cm + podłoga 2cm - 16cm zagwarantuje Ci U=0,23 - ciepła podłogę, niestety nie zagwarantuje możliwego przemarzania stropu nieosłoniętego izolacją od spodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marexp85 30.06.2015 05:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2015 ... to bym nie oszczędzał na grubości ocieplenia zachowując 2,5m w świetle pomieszczenia ( od dołu sufitu, do podłogi ). - dałbym 16cm styropianu ( na zakład ) bez jakiegokolwiek pośredniego rusztu, na to płytę jastrychową Fermacell 2x1cm + podłoga 2cm - 16cm zagwarantuje Ci U=0,23 - ciepła podłogę, niestety nie zagwarantuje możliwego przemarzania stropu nieosłoniętego izolacją od spodu. Rusztu masz na myśli legarów?a co z folią paraizolacyjną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bt9 30.06.2015 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2015 Ja zrobiłem u siebie podczas remontu w ten sposób ( niewiem czy do końca zgodny z techniką ale wyszło taniej niż płyty fermacell chociaż je polecam z teorii i sam chciałem zakupić: 1. STROP.2. WYLEWKA WYRÓWNJĄCA SAMOPOZIOMUJĄCA - W NIEKTÓRYCH MIEJSCACH.3. MASA BITUMICZNA PRZECIWWILGOCIOWA - NIE PAMIĘTAM JAKA CHYBA IZOHAN IZOBUD.4. STYRODUR XPS 6CM KLEJONY W CZĘŚCI NA MASĘ BITUMICZNĄ A W CZĘŚCI NA KLEJ TYTAN DO XPSA. ( TERAZ DAŁBYM WIĘCEJ NIŻ 6CM.. )5. FOLIA BUDOWLANA CZARNA6. PŁYTY OSB Z FREZEM ŁĄCZONE NA KLEJ JAKO PODŁOGA PŁYWAJĄCA- JEDNA WARSTWA ( TERAZ ZROBIŁBYM DWIE WARSTWY ALE CIEŃSZE )7. FOLIA POD PANELE, PANELE.8. W CZĘŚCI GDZIE KAFELKI OCZYWIŚCIE NIE DAWAŁBYM OSB TYLKO WYLEWKĘ. Jednak moim zdaniem lepszym rozwiązaniem niż osb jest suchy jastrych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marexp85 30.06.2015 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2015 Jeśli zdecydował bym się na suchy jastrych to i tak daje styropian pod niego i legary, czy na wylewkę idzie jastrych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rigmec 30.06.2015 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2015 Nie wiem czy to sie przyda ale lata temu mieszkalem w mieszkaniu na parterze a pod spodem nieogrzewane piwnice. Zrobilem bardzo podobnie z jedna roznica a mianowicie uzylem xpsa 3 cm i na to bezposrednio panele. Bez legarow a podloga i tak sie nigdzie nie uginala ani nie bylo uczucia miekkosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 30.06.2015 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2015 Rusztu masz na myśli legarów?a co z folią paraizolacyjną? - folię paroizolacyjną możesz dać pod styropian, choć wątpię, aby para wodna wewnątrz pomieszczenia w jakikolwiek sposób dostała się pod styropian ułożony na zakład, co najwyżej zatrzyma możliwą wilgoć od płyty stropowej. - ja o legarach nic nie piszę ! - nie są potrzebne dla płyt jastrychowych Fremacella ( 2E11 ), które są układane na styropianie ( niekiedy podsypce ) , czy jak najbardziej na możliwym XPS-ie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts