mes420 29.06.2015 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 Witam, mam problem - hydrofor od kilkunastu dni pompuje wodę jedynie po zalaniu pompy wodą. Taki proces trzeba czasami powtórzyć kilkanaście razy i dopiero wtedy hydrofor ,,załapie" i pompuje wodę. A tak zalewam pompę wodą, chwilę pochodzi, odkręcam korek i wody nie ma i znów ją zalewam..Co jakiś czas hydrofor sam napompuje wodę, ale zazwyczaj ostatnio trzeba uskuteczniać w/w proces. Pompa + silnik mają kilka miesięcy, studnia + reszta sprzętu mają kilkanaście lat. Proszę o pomoc, co tutaj można zrobić? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 30.06.2015 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2015 Witam, mam problem - hydrofor od kilkunastu dni pompuje wodę jedynie po zalaniu pompy wodą. Taki proces trzeba czasami powtórzyć kilkanaście razy i dopiero wtedy hydrofor ,,załapie" i pompuje wodę. A tak zalewam pompę wodą, chwilę pochodzi, odkręcam korek i wody nie ma i znów ją zalewam..Co jakiś czas hydrofor sam napompuje wodę, ale zazwyczaj ostatnio trzeba uskuteczniać w/w proces. Pompa + silnik mają kilka miesięcy, studnia + reszta sprzętu mają kilkanaście lat. Proszę o pomoc, co tutaj można zrobić? pozdrawiam Nalezy wymieniec lub zamontowac zawor zwrotny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mes420 28.09.2015 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2015 Mój temat już się zrobił trochę stary - ale gdyby ktoś miał podobny problem to wymiana zaworu zwrotnego rzeczywiście rozwiązała sprawę! Dzięki serdeczne za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mes420 15.10.2015 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Problem powrócił - odkręcenie korka i zalanie wody nie pomaga, aby hydrofor sam zaciągnął. Kupiłem pompę reczną (abisynkę) i teraz jeśli tą pompą reczną podpompuje wodę - a następnie pompę reczną zdejmę i uruchomię hydrofor to ciągnie on wodę - ale zazwyczaj tylko na jeden cykl - potem znowu trzeba instalować pompę reczną i podpompować wodę bo bez tego hydrofor sam sobie nie radzi.. Co jest przyczyną? Zawór zwrotny między pompą a studnią wymieniony. Mam jeszcze zawór zwrotny między pompą a hydroforem - nie był on ruszany - może on jest wadliwy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 15.10.2015 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Problem powrócił - odkręcenie korka i zalanie wody nie pomaga, aby hydrofor sam zaciągnął. Kupiłem pompę reczną (abisynkę) i teraz jeśli tą pompą reczną podpompuje wodę - a następnie pompę reczną zdejmę i uruchomię hydrofor to ciągnie on wodę - ale zazwyczaj tylko na jeden cykl - potem znowu trzeba instalować pompę reczną i podpompować wodę bo bez tego hydrofor sam sobie nie radzi.. Co jest przyczyną? Zawór zwrotny między pompą a studnią wymieniony. Mam jeszcze zawór zwrotny między pompą a hydroforem - nie był on ruszany - może on jest wadliwy? Skoro recznie mozna a pompa nie daje rady znaczy sie pompa do doooopy i wymaga regeneracji/wymiany na nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mturdus 15.10.2015 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Rozwiązanie z pompą ręczną jest do niczego, jak sam zresztą wiesz. Ale jeśli to taka pompa ręczna, o jakiej myślę (skrzydełkowa), to możesz ją dać w szereg z pompą elektryczną i nie zdejmować za każdym razem. Rozwiązanie często spotykane w letniakach, w połączeniu z tanim hydroforem i słabym zaworem zwrotnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 15.10.2015 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Mój temat już się zrobił trochę stary - ale gdyby ktoś miał podobny problem to wymiana zaworu zwrotnego rzeczywiście rozwiązała sprawę! Dzięki serdeczne za pomoc Zapeszyłeś sprawę. Zawory zwrotne do dupy i woda cofa się do studni, a popa na sucho nie pociągnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 02.09.2016 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 Zamiast starego żeliwnego zbiornika i pompy, zestaw hydroforowy. Zobacz historię z domu pana Jacka: Więcej filmów poradnikowych - zobacz na murator.tv - Telewizja poradnikowa dla Was Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts