Gonzoie 29.06.2015 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 Witam wszystkich uzytkownikow forum, Mam problem natury technicznej a mianowicie w ktorym miejscu instalacji podpiac kominek z PW. Chcialem sie rozpisac ale chyba latwiej bedzie wkleic instalacje istniejaca i opcje ktora wymyslilem. Prosze o komentarze i porady. Zaznaczam ze nie jestem wyksztalcony ani tym bardziej nie posiadam wiedzy praktycznej wiec prosze o wyrozumilosc. Oto schemat (uproszczony) instalacji istniejacej A to te moje "wypociny" (zapomnialem zaznaczyc zawory zwrotne za pompami i na zasilaniu parteru z kominka) Pytanie 1) Czy pompy sie nie beda "gryzly" podczas pracy obu (faza rozpalania) 2) Piec posiada swoj sterownik, mozna podpiac do zaworow sterownik kominka bez uszkodzenia drugiego 3) Cy wstawic zawor mieszajacy na powrocie (zazwyczj olejowy nagrzeje system zanim sie rozpali ) 4) Jakie inne bledy w tym polaczeniu Pozdrawiam z krainy deszczowcow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zetski 06.07.2015 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 Ja sobie uprościłem życie poprzez fizyczne odseparowanie obiegu kotła CO i obiegu kominka. Zastosowany wymiennik płaszczowy pomiędzy nimi. Dzięki temu oba obiegi pracują niezależnie i nie ma potencjalnych problemów wzajemnego oddziaływania dwóch strumieni wody w jednej rurze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gonzoie 06.07.2015 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 Dzieki za odpowiedz.Tego sie obawiam i jeszcze kilku skutkow 'ubocznych' plaszcza i im dluzej mysle tym bardziej zaczynam przekonywac sie do dgp. Jeszcze musze to wszystko przemyslec.Podrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zetski 24.07.2015 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2015 DGP miało ten minus (U MNIE), że nie miałem gdzie kanałów poprowadzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts