ken 29.06.2015 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 Panowie zrobili dobrze wylewki wewnątrz domu. Poprosiłem ich też o wylanie tarasu. Obwód tarasu z bloczków betonowych wykonała poprzednia ekipa. Obecny szef ekipy kazał powrzucać gruz , pokruszyć, a na to piach. Więc powrzucałem co się dało,tzn. gruz, potłuczone cegły, połamane dachówki ceramiczne, pęknięte płyty i krawężniki betonowe. Tłukłem ze 2-3 dni ręcznie młotkiem, aż mnie ręka bolała, ale na pewno nie potłukłem w drobny mak, a już na pewno nie płyt betonowych. Kazał zasypać piaskiem. To zasypałem. Potem poszedłem do swojej pracy i już nie kontrolowałem, co dalej. Panowie zalali, wzięli kasę za zalnie i do widzenia. To było w zeszłym roku. W tym roku glazurnik miał położyć płytki na tarasie. Jak zrobił kilka próbnych odwiertów, to się załamał. Okazało się, że pod 7-cm płytą betonową jest ok.10cm pusta przestrzeń. Panowie po prostu...nie zagęścili piasku! I teraz to ja mam dylemat. Na tarasie szybko po wylaniu pojawiły się pęknięcia, ale to podobno "norma" i nie należy się tym przejmować. Na razie płyta po przyłożeniu poziomicy trzyma poziom. Szef na tyle uczciwy, że przyjechał, przyznał się do błędu swoich pseudopracowników( on przy tym nie był) i zaproponował 3 możliwe rozwiązania:1. zrobienie co pewną odległość odwiertów i wtłoczenie rzadkiego betonu( ale słyszałem że beton po wyschnięciu ma tendencję do kurczenia się...)2. w wykonane odwierty wtłoczenie pianki PUR (która - jak twierdzi ma twardość ok.B20 i uszczelni wszystko a ponadto ociepli)3.zburzenie płyty i oddanie kasy.Może i najrozsądniej byłoby wybrać opcję 3-cią, ale zostanę wtedy na tzw."lodzie"...nie wyobrażam sobie za bardzo wyciąganie tego piachu i gruzu z 40-m tarasu i co dalej?...Proszę o Wasze zdanie i poradę, co zrobić...naprawdę biję się z myślami:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 29.06.2015 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 ile miałeś tam gruzu a ile piachu ??? Jeżeli spadło faktycznie 10 cm tzn ze piach uzupełnił szczeliny miedzy gruzami. Zlikwiduj wylewke zalej to wodą, uzupełnienie piaskiem ubicie i jeszcze raz wylewka.Po drugie jeżeli zrobiłeś najgorszą pracę rozbijanie gruzu, sypanie piachem to dlaczego sam nie zrobiłeś wylewki ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 30.06.2015 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2015 opcja 3 , zagęszczenie , dosypanie piachu, izolacja z folii i na koniec porządna wylewka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 30.06.2015 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2015 opcja 3, zawolac koparke na godzine, wywalic szmelc ze srodka, zasypac piachem, zagescic i jeszcze raz wylac plyte. i na koniec upij sie za najbardziej durnowata robote przy rozwalaniu mlotkiem szmelcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts