purflux 30.06.2015 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2015 (edytowane) Mam ocieploną jedną ścianę plytami Climapor XPS 7mm do 2 lat i nic się z tym nie dzieje. W trakcie prac: Wiecej info mozna znaleźć na necie. ( nie chce sklejac linków - nie sprzedaje tego ani nie jestem producentem zeby sobie nie pomyslal ktos ze to reklama ) Zastanawiam się nad takim czymś: 1.listewki drewniane na małe kołeczki do ściany oklejonej juz climaporem. 2.miedzy listewki wełna w płytach 5cm 3.na to folia jako paroizolacja 4.i na to regipsy. Co o tym sądzicie ? mam nawietrzniki w oknach więc z wilgocią nie powinno być problemu. Przez 2 zimy nic nie wyszło na ocieplonej ścianie climaporem jezeli chodzi o wilgoć. Dodatkowo wyszedłbym ok 30-50cm na sufit i sciany boczne ( mostki ) Edytowane 30 Czerwca 2015 przez purflux Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 30.06.2015 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2015 W zla strone idziesz. Zostalbym przy plytach, jak najstaranie to przykleic i jak najstaraniej zrobic polaczenia miedzy plytami. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 30.06.2015 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2015 Dodatkowo wyszedłbym ok 30-50cm na sufit i sciany boczne ( mostki ) PS. Bardzo madre posuniecie !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
purflux 01.07.2015 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2015 W zla strone idziesz. Zostalbym przy plytach, jak najstaranie to przykleic i jak najstaraniej zrobic polaczenia miedzy plytami. Pozdrawiam Płyty przyklejone jak najstaranniej i połączenia miedzy nimi również. Chodzi mi tylko o "dołożenie" do tego bo 7mm to trochę mało. Jak wyżej pisałem myślę o: Profile drewniane na szerokość płyty kołkami do ściany, pomiędzy nie wełna i na to folia paroizolacyjna a na to regips. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 01.07.2015 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2015 Zepsujesz (chcialem inne slowo uzyc, ale to nie PM) to co dobrze juz zrobiles. Kto powiedzial, ze masz znowu kleic plyty 7mm ?Styropian, pianka po obwodzie, krzyzyk. Boki plyt rowniez pianka. Wsio. Ma byc szczelnie i tak zrobiles za pierwszym razem, z welna Ci sie to nie uda. Najlepsze ocieplenie to bezspoinowe, ktore prawie osiagnales . . . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bt9 01.07.2015 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2015 Skoro jest zrobione szczelnie to chyba dołożenie kolejnej nawet innej technologicznie warstwy nie powinno tej szczelności przerwać? Chyba, że chodzi ci o te stelarze, że będą przykrecane do ściany kółkami i te kołki będą naruszały szczelność warstwy z xps? Tylko, że ta drugą warstwa z wełny i do tego paroizolacja mogą suma sumarum wyrównać szczelność a izolacyjność wzrośnie. Ja myślałem zrobić u siebie podobnie, czyli standardową izolację od środka wełną pomiędzy stelarze z paroizolacją i płytami. Mam jeszcze czas na to. W jednym z pomieszczeń mam w ten sposób zrobione: ściana, xps na klej w piance, stelarze przyklejony na klej w piance do tego xpsa, na to paroizolacją DuPont, na to płyty gipsowe, sprawdza się super i super szczelnie. Wytrzymałość? Mogłem ten stelarz zakołkować ale jednak wolałem nie przekówać się przez całą warstwę do ściany. Teraz robię garaż od środka. Styropian na piankę dwie warstwy po 5 cm i za radą użytkownika z forum ( jeszcze to analizuję ) na ten styropian nakładem warstwę produktu hydroizolacyjnego pełniącego rolę paroizolacją, na to klej, siatka i klej dla wyrównania. Szczelnie, ciepło, estetycznie i myślę, że żadnych szans na odpadnięcie od ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bt9 01.07.2015 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2015 Ja na twym miejscu zrobiłby drugą warstwę z xpsa lub styro+paroizolacją w masie, płynie, a potem albo płyta gipsowa na to albo siatka z klejem i na to gładz ale to zbyt pracochłonne chyba wersja. To jest moje zdanie a na budowlane się nie znam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
purflux 01.07.2015 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2015 (edytowane) Kto powiedzial, ze masz znowu kleic plyty 7mm ? Pozdrawiam Troche niezrozumiale napisałem... Nie chce dokładac 7mm... Tylko na tak przyklejone płyty 7mm zamontować dodatkowe ocieplenie z wełny na stelażu + paroizolacja i całość zabudować regipsami. Edytowane 1 Lipca 2015 przez purflux Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 02.07.2015 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 Sluchaj, wierzysz w to, ze paroizolacja jest szczelna kiedy przebijesz ja setkami wkretow do montazu plyt ?Ta paroizolacja opoznia tylko dostawanie sie pary do welny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
purflux 03.07.2015 10:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2015 (edytowane) Można nawiercić małym wiertłem otworki mniejsze od śrub mocujących regipsy i później przed wkręceniem śruby dać np troszkę silikonu.Albo przykleić paroizolację do łat drewnianych taśmą dwustronną.Są artykuły na necie i jakoś ludzie robią stelaż wełnę paroizolację i regipsy np tu:http://www.muratorplus.pl/technika/izolacje/jak-ocieplic-mieszkanie-ocieplenie-scian-od-wewnatrz_83008.htmlTylko ja od razu rezygnuje z profili metalowych na rzecz łat drewnianych bo metal będzie zimny = mostki = możliwość pojawienia się wilgoci. Dodatkowo łaty drewniane przymocowane do płyt climapor 7mm nie będą odbierały zimnej ściany gdyż oprą się o 7mm xps (climapor) a nie bezpośrednio o zimną ścianę. Myślałem też o płytach warstwowych ( płyty pur + warstwa alu z jednej strony ) Płyty pomiędzy łaty drewniane, łączenia zakleić taśmą alu ( ciagłość paroizolacji ) ??? na to tapeta albo zabudować regipsem ??? Edytowane 6 Lipca 2015 przez purflux Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts