Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom dobrze zabezpieczony przed stratami ciepła

Nasir

Recommended Posts

- wymagania maksymalne wynikające z Warunków Technicznych dla domów mieszkalnych jednorodzinnych mamy takie :

od 1 stycznia 2014 r. - 120 [kWh/(m2 . rok)]

od 1 stycznia 2017 r. - 95 [kWh/(m2 . rok)]

od 1 stycznia 2021 r. - 70 [kWh/(m2 . rok)]

... ten ostatni parametr będzie możliwy, ale bardzo trudno osiągalny i wymagający perfekcyjnego projektu i konsekwentnej realizacji zgodnej z nim.

Trudno osiągalny ? :lol:

Przecież już teraz buduje sie domy, gdzie bez problemu osiąga sie 40-50 [kWh/(m2 . rok)]

Do autora wątku - ta wartość to trochę za dużo, żeby mowić o energooszczednosci.

Bardzo dziękuję za odpowiedzi.

Wiem, że normy i teoria to jedno ale nie ma to jak własne doświadczenia w tym zakresie.

Edytowane przez Nasir

Trudno osiągalny ? :lol:

Przecież już teraz buduje sie domy, gdzie bez problemu osiąga sie 40-50 [kWh/(m2 . rok)]

- projektowałem NF40 ( EP=37,5 :) ) i powiem Ci, że lekko nie było :D lub ( inaczej ) nie było to takie HOP :D

Do autora wątku - ta wartość to trochę za dużo, żeby mowić o energooszczednosci.

- autorem wątku nie jestem, ale parametr 120 również określa energooszczędność budynku

- można oczywiście iść w mega-pasywność - jak kto lubi i o ile ma to uzasadnienie ekonomiczne

a jak dobrze dom zabezpieczyć przed stratami ciepła ?

- przez odpowiednio zaprojektowane przegrody budowlane, zapewnienie szczelności, eliminację możliwych mostków termicznych, odpowiedni dobór i lokalizację okien / przeszkleń, dobór właściwych elementów instalacji budynku, lokalizację samego budynku i kształtu formy architektonicznej .... itd, itd ...

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

Gość Arturo72

Dlatego, moje pytanie dotyczyło praktycznej oceny wartości 92 kWh/m2.

Czyli mogę rozumieć, że... "dramatu nie ma" ale dom z 92 kWh/m2 trudno określić jako energooszczędny.

Ja osobiście powiedziałbym,że jest to wielki dramat z takim zapotrzebowaniem na ciepło i oprócz spełnienia normy nie ma nic wspólnego z energooszczednoscia prędzej z energochlonnoscia...

Ja w projekcie gotowym,bez zmian i adaptacji miałem zapotrzebowanie 86kWh/m2/rok.

A Pan z Katowic czy tam z Mysłowic dba jak widać o branżę górniczą bo w domu z tak "dobrym" parametrem współczuję użytkownikom jeśli chodzi o rachunki za ogrzewanie cywilizowanym sposobami,no chyba,że w grę wchodzi jedynie pompa ciepła.

Edytowane przez Arturo72

Dla mnie budynek z zapotrzebowanie rzedu 92 kwh/m2 bardziej przypomina durszlak niź dom energooszczędny. Naprawdę nie potrzeba wiekszych nakładów finansowych by wubudować dom 5, 4, czy 3 litrowy. Sporo takich na FM a i pasywniaki się znajdą.

Zaizoluj trochę lepiej budynek i bez problemu osiągnąć możesz wynik dwa razy lepszy od tych 92 kwh.

Dla mnie budynek z zapotrzebowanie rzedu 92 kwh/m2 bardziej przypomina durszlak niź dom energooszczędny. Naprawdę nie potrzeba wiekszych nakładów finansowych by wubudować dom 5, 4, czy 3 litrowy. Sporo takich na FM a i pasywniaki się znajdą.

Zaizoluj trochę lepiej budynek i bez problemu osiągnąć możesz wynik dwa razy lepszy od tych 92 kwh.

Problem jest taki, że jest to gotowy dom do sprzedania w stanie developerskim (zbudowany z porothermu 25max plus 15cm styropian).

Ja osobiście powiedziałbym,że jest to wielki dramat z takim zapotrzebowaniem na ciepło i oprócz spełnienia normy nie ma nic wspólnego z energooszczednoscia prędzej z energochlonnoscia...

Ja w projekcie gotowym,bez zmian i adaptacji miałem zapotrzebowanie 86kWh/m2/rok.

A Pan z Katowic czy tam z Mysłowic dba jak widać o branżę górniczą bo w domu z tak "dobrym" parametrem współczuję użytkownikom jeśli chodzi o rachunki za ogrzewanie cywilizowanym sposobami,no chyba,że w grę wchodzi jedynie pompa ciepła.

kolego z Gliwic , czy jak tam ... - chyba nie czytasz całego wątku, a szkoda, więc dla Ciebie przypomnę co napisałem :

" - wymagania maksymalne wynikające z Warunków Technicznych dla domów mieszkalnych jednorodzinnych mamy takie :

od 1 stycznia 2021 r. - 70 [kWh/(m2 . rok)] "

...

zwracam uwagę na słowo : " maksymalny " - czyli nieprzekraczalny, a że nie piszę tego w roku 2021 r., to uważam podany parametr 92

za " dobry " ( nie rewelacyjny, ale też i nie zły ) w stosunku do aktualnych wymogów.

" dba jak widać o branżę górniczą " :bash:

- bez komentarza, interpretuj sobie wszystko jak chcesz ... Twoja wola

- projektowałem NF40 ( EP=37,5 :) ) i powiem Ci, że lekko nie było :D lub ( inaczej ) nie było to takie HOP :D

Lekko nie było przy przy Ep=37,5 kWh/m2 ?, przeciez wystarczy pompa ciepła i w zasadzie kazdy aktualnie budowany i dobrze ocieplony dom to spełnia.

Trudniej jest uzyskac Eu=37,5 kWh/m2, ale takich domów coraz wiecej.

zwracam uwagę na słowo : " maksymalny " - czyli nieprzekraczalny, a że nie piszę tego w roku 2021 r., to uważam podany parametr 92

za " dobry " ( nie rewelacyjny, ale też i nie zły ) w stosunku do aktualnych wymogów.

Czy poleciłbyś taki dom z parametrem ok 92 kWh/m2/rok przy ogrzewaniu np. gazem?

Gość Arturo72
Czy poleciłbyś taki dom z parametrem ok 92 kWh/m2/rok przy ogrzewaniu np. gazem?

Ja nigdy,nie wiem jaki masz dom ale dom 150m2 przy takim zapotrzebowaniu zuzyje na ogrzewanie 13800kWh za sezon grzewczy,koszt 1 kWh z gazu przy kondensacie to 0,22-0,25zł czyli za sezon grzewczy zapłacisz 3000-3500zł.

kolego z Gliwic , czy jak tam ... - chyba nie czytasz całego wątku, a szkoda, więc dla Ciebie przypomnę co napisałem :

" - wymagania maksymalne wynikające z Warunków Technicznych dla domów mieszkalnych jednorodzinnych mamy takie :

od 1 stycznia 2021 r. - 70 [kWh/(m2 . rok)] "

...

" dba jak widać o branżę górniczą " :bash:

- bez komentarza, interpretuj sobie wszystko jak chcesz ... Twoja wola

Wydaje mi sie autor wątku podał Eu=92 gdyz ozc wylicza zapotrzebowanie na ciepło czyli Qh,nd i wsp. i z niego wynikający wsp. czyli Euco. Porównywanie Eucu z Ep nie ma zadnego sensu, poniewaz Ep zawiera i wsp. nakładu i energie na cwu. Mozliwe ze te 92 kWh/m2 wynika zcharakterystyki energetycznej i faktycznie jest to Ep. Dla mnie ozc jest jednoznaczne z Eu, natomiast charakterystyka energetyczna lub swiadectwo energetyczne z Ep lub Ek

Nasir

" Czy poleciłbyś taki dom z parametrem ok 92 kWh/m2/rok przy ogrzewaniu np. gazem? "

- okazuje się, że mając gaz do dyspozycji można „wskoczyć” w NF40 :) , pytanie tylko : jaki jest stosunek nakładów, do korzyści / zwrotów z tego wynikających w czasie ( dla całości budynku ). Nie wszystkich też stać na NF40, nie wszyscy również mają gaz przy działce budowlanej, ...

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI