Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom dobrze zabezpieczony przed stratami ciepła

Nasir

Recommended Posts

Gość Arturo72
nie wszyscy również mają gaz przy działce budowlanej, ...

Nie wszyscy cieszą się z gazu przy działce,ja mam i spoczywa sobie dalej swobodnie,bez przyłącza.

Kolego z Katowic,czy zajmujesz się nowymi domami ? Czy mam wrażenie,że stanąłeś na latach 80-tych ubiegłego wieku.

Czy w szoku będziesz,że ogrzewanie prądem było dla mnie tańsze niż gazem przy działce ?

Ale dla mnie 92kWh/m2/rok to tragiczne zapotrzebowanie a nie "dobre"

Nie wszystkich też stać na NF40,

A tutaj głupoty opowiadasz,NF40 to tylko wymysł i chore obostrzenia ale wszsytkich stać na 40kWh/m2/rok bo to nie wymaga dużych nakladów.

Edytowane przez Arturo72

Nasir

" Czy poleciłbyś taki dom z parametrem ok 92 kWh/m2/rok przy ogrzewaniu np. gazem? "

- okazuje się, że mając gaz do dyspozycji można „wskoczyć” w NF40 :) , .

Nie rozumiem. NF40 to wskaźnik zapotrzebowania na energię użytkową do ogrzewania. Co to ma wspólnego ze źródłem ogrzewania?

http://www.nfosigw.gov.pl/gfx/ees/userfiles/files/inteligentne_sieci_energetyczne/wytyczne_do_programu_domow_energooszczednych.pdf

jw co prawda 2012r. ale ...

- na stronie 29 " Źródła ciepła " ... co wcale nie znaczy, że jestem zakochany w gazie :), czy też, że zakładanych parametrów nie da się inaczej osiagnać : oczywiście że można, wyborów trochę jest

http://www.nfosigw.gov.pl/gfx/ees/userfiles/files/inteligentne_sieci_energetyczne/wytyczne_do_programu_domow_energooszczednych.pdf

jw co prawda 2012r. ale ...

- na stronie 29 " Źródła ciepła " ... co wcale nie znaczy, że jestem zakochany w gazie :), czy też, że zakładanych parametrów nie da się inaczej osiagnać : oczywiście że można, wyborów trochę jest

To są wytyczne dla zródeł ciepła w budynku NF40, ale podstawym kryterium jest Euco, budynek NF nie jest klasyfikowany pod wzgledem Ep która to wielkosc ma znaczenie w charakterystyce energetycznej

Nie rozumiem. NF40 to wskaźnik zapotrzebowania na energię użytkową do ogrzewania. Co to ma wspólnego ze źródłem ogrzewania?

Widzisz, Ep dla jednego budynku może byż rożne i zależeć od rodzaju zastosowanego w nim ogrzewania.

Różne rodzaje ogrzewania maja różne współczynniki.

I tak mamy:

kolektorów słonecznych termicznych Wi=0

biomasy (pelety, drewno) Wi=0,2

fotowoltaiki Wi=0,7

węgla, oleju, gazu ziemnego Wi=1,1

energii elektrycznej z sieci Wi=3

Dlatego warto jest podawać wartość zapotrzebowania domu na energię. Akurat z uwagi na wybrane paliwo u ciebie będzie to wartość zbliżona (jakieś 84 kWh/m2/rok)

To nadal jest niestety dużo i mało przyszłościowo, bo energia tanieć nie będzie.

Tylko dodam dla lepszego zrozumienia - w NF15 i NF40

Celem pracy jest sporządzenie propozycji wytycznych i wymagań dotyczących zasad projektowania,

wykonania i odbiorów robót budowlanych związanych ze wznoszeniem budynków pasywnych i

niskoenergetycznych na potrzeby funkcjonowania w NFOŚiGW programu dopłat do tego typu

budownictwa w sektorze budynków mieszkalnych.

Tylko i wyłącznie dla celów określonych w pogrubionym..

I rozwijając:

..... budynek NF nie jest klasyfikowany pod wzgledem Ep która to wielkosc ma znaczenie w charakterystyce energetycznej

Widać to wyraźnie (dla NF40), że ten (taki) standard NF nie jest wystarczający, dla spełnienia wymogów EP, przy ogrzewaniu np. elektrycznością (c.o i CWU), bo jakby nie liczyć, to EP wyjdzie około 180 kWh/m2/rok - przy obowiązującym 120 kWh/m2/rok

• 2 weeks później...
Gość Arturo72
Podsumowując temat:

czy parametr Ek= 92 kWh/m2/rok oznacza dom o dużym zapotrzebowaniu na ciepło?

Dla mnie dużo za duże,dla Ciebie może być ok jak stać Cię na płacenie takich rachunków za ogrzewanie.

Panowie

Jak jest w ogóle prawda o tych świadectwach energetycznych?

Wymogi co do nich pojawiły się dopiero od 2009 roku?

Czy prawdą jest, że niekiedy (lub często) wartości parametrów podaje się "bardzo" orientacyjnie - "na oko"?

Jak rzetelnie sprawdzić zapotrzebowanie energetyczne domu?

Ile taka ekspertyza kosztuje?