badaczkotłów 30.06.2015 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2015 Z racji komfortu i ekologii , widać na rynku wzrost zainteresowania paliwa typ pellet , jest ciepło ale już niedługo sezon grzewczy .... Może warto abyśmy zrobili przegląd paliwa oraz wasze uwagi. Wiadomo, że dominuje pellet Olimp i Barlinek - ale z tego co wiem to coraz więcej jest sortowanego paliwa DIN plus, które wchodzi lub jest na rynku a naprawdę jest chwalone. Przykłady:WirexWood pelletOlczyk Ciekawi mnie też wasza opinia na temat agropellet -pojawiły się paczkowane pelety agro z wood waste czy biofuture. Czy ktoś już je używał ?Dzięki za wpisy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 01.07.2015 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2015 Na północy polecam Fabich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janek1979 07.07.2015 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 Dlaczego akurat ten rodzaj/firmę?? Czym on się rożni od innych? Jakieś zalety lub wady, bo pisząc tak, chyba nie pomagasz nikomu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateo33 09.07.2015 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2015 Mnie zastanawia produkcja, która nie jest w cale tak strasznie skomplkowana i widziałem, że nie którzy robią to sami. Może nie pellet bo tutaj jest cięzej, ale przy brykiecie to czemu nie tylko ciekawe jak to wygląda ze sprzedażą i kosztami produkcji na m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janek1979 10.07.2015 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 Hm, koszty mogą być podobne od tych, które ponieślibyśmy przy zakupie od producent, a z jakością może być różnie. A nie wiadomo jak z jakością takie pelletu domowej jakości. Może ma ktoś więcej informacji na ten temat??Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Erko43 13.07.2015 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2015 Czemu ? Do domowego brykietu również trzeba mieć sprawną maszynę i oczywiście spore zasoby drobnych odpadów drzewnych. Ale jak ktoś miał z tym doczynienia to bardzo bym prosił o informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adik50 13.07.2015 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2015 Mało wydajne trzeba przeżucić więcej ton i drogie paliwo w stosunku do węgli czy miałów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 13.07.2015 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2015 Odpady - trociny, zrębki muszą być suche, zamiast dostarczania energii na sprasowanie, przeróbkę na brykiet, pellet - specjalny podajnik i brak problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greta21 15.09.2015 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2015 Produkcja własnego peletu to wcale nie jest łatwa sprawa. Maszyny są drogie, można znaleźć już takie za 5000 zł, ale nie oszukujmy się, dobrego peletu z tego się nie ukręci;) do tego przydałaby się suszarnia na trociny, które ponoć wcale nie tak łatwo dostać, bo większe zakłady robią własny pelet czy brykiet, albo mają podpisane umowy z firmami je produkującymi. Dochodzi jeszcze zużycie prądu i czas. Dlatego ja osobiście nie podjęłabym się czegoś takiego. Obecnie za pelet płacę 820 zł za tonę, dostawa darmowa, pelet z Sek-Pol z kominkowybrykiet.pl jakość dobra, mało odpadu zostaje, daje dużo ciepła, sama bym takiego pewnie nie wyprodukowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts