Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa - pellet trocinowy i inne

badaczkotłów

Recommended Posts

Z racji komfortu i ekologii , widać na rynku wzrost zainteresowania paliwa typ pellet , jest ciepło ale już niedługo sezon grzewczy ....

Może warto abyśmy zrobili przegląd paliwa oraz wasze uwagi. Wiadomo, że dominuje pellet Olimp i Barlinek - ale z tego co wiem to coraz więcej jest sortowanego paliwa DIN plus, które wchodzi lub jest na rynku a naprawdę jest chwalone.

Przykłady:

Wirex

Wood pellet

Olczyk

Ciekawi mnie też wasza opinia na temat agropellet -pojawiły się paczkowane pelety agro z wood waste czy biofuture. Czy ktoś już je używał ?

Dzięki za wpisy

• 2 months później...
Produkcja własnego peletu to wcale nie jest łatwa sprawa. Maszyny są drogie, można znaleźć już takie za 5000 zł, ale nie oszukujmy się, dobrego peletu z tego się nie ukręci;) do tego przydałaby się suszarnia na trociny, które ponoć wcale nie tak łatwo dostać, bo większe zakłady robią własny pelet czy brykiet, albo mają podpisane umowy z firmami je produkującymi. Dochodzi jeszcze zużycie prądu i czas. Dlatego ja osobiście nie podjęłabym się czegoś takiego. Obecnie za pelet płacę 820 zł za tonę, dostawa darmowa, pelet z Sek-Pol z kominkowybrykiet.pl jakość dobra, mało odpadu zostaje, daje dużo ciepła, sama bym takiego pewnie nie wyprodukowała.