matej78 01.07.2015 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2015 Witam. Mam dach płaski z 3,5 stopnia spadku. Dom piętrowy. Konstrukcja dachu w systemie MITEK – wiązary kratowe, przekrój trapez. Wiązary mają wysokość od 900mm-1300mm przy najwyższym punkcie do 500mm - 600mm (dach nie jest w kształcie prostokąta, tylko ma nierówne brzegi. Na wiązary chcę przykręcić deskowanie ażurowe 25mm, na to płyta OSB 22mm, na płytę 2 papa termozgrzewalna. Teraz sprawa ocieplenia. Patrząc od wnętrza. Folia paroizolacyjna pod wiązary, między pasem dolnym wełna 150mm, na pasie dolnym wełna 150mm, razem 300mm, na to folia paroprzepuszczalna (czy jest konieczna jak nad nią będzie pustka a potem OSB i papa?). Pomiędzy górną częścią wełny a dołem płyty OSB wyjdzie około 225mm pustki. Te 225mm musi być wentylowane - stropodach wentylowany. Np. wełna URSA PLATINUM 0,032, której opór dla 300mm wynosi 9,3 co daje współczynnik przenikania ciepła 0,11. Czy do tego ma sens dołożenie pomiędzy deskami z górnego pasa np. płyty PIR o grubości np. 60mm(da dodatkowy opór 3,48) albo płyt w wełny mineralnej np. 100mm grubości? Czyli pomiędzy dwoma warstwami wełny byłaby przerwa powietrzna 50mm. Reasumując od dołu byśmy mieli: płyta karton gips, folia paroizolacyjna, wełna 300m (150mm pomiędzy wiązrami+150mm na wiązarach, folia paroprzepuszczalna (ma być?), przerwa powietrzna 50mm, pomiędzy deskami z pasa górnego warstwa izolacji płyta z wełny albo PIR do 100mm, kolejna folia paroprzepuszczalna ?, deskowanie ażurowe, płyta OSB, 2 papa.? Zależy mi na dobrej izolacji dachu, lepiej dwie warstwy ocieplenia z przerwą powietrzną pomiędzy nimi, czy lepiej dać zamiast tej wełny 300mm np. 400mm (w dwóch warstwach albo bez tej przerwy co opisałem powyżej)? Danie dodatkowej izolacji na płytę OSB odpada, bo wolę papę mieć daną bezpośrednio na płytę OSB. Co o tym sądzicie. Nie szukam rozwiązania co taniej, tylko co lepiej, co cieplej. Punkt rosy w takiej konstrukcji gdzie będzie. Przy stropodachu wentylowanym z jednym poziomem wełny gdzie powstanie , w wełnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts