Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy jest sens kupować dobre okna przy wentylacji grawitacyjnej?

Recommended Posts

autor ma rację , nie mają sensu szczelne okna które trzeba rozszelniac

Nic dodać nic ująć. Zgadzam się w całej rozciągłości. Oczywiście nie polecam okien najtańszych z możliwych ponieważ mogą być po prostu niskiej jakości wykonania i szybko ulec zużyciu ale kupowanie najdroższych okien na rynku z najlepszym współczynnikiem przenikania ciepła to moim zdaniem bezsens. No chyba, że ktoś ma perfekcyjnie wykonaną wentylację, i nie trzeba będzie montować nawiewników w oknie.

• Odpowiedzi 100
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nic dodać nic ująć. Zgadzam się w całej rozciągłości. Oczywiście nie polecam okien najtańszych z możliwych ponieważ mogą być po prostu niskiej jakości wykonania i szybko ulec zużyciu ale kupowanie najdroższych okien na rynku z najlepszym współczynnikiem przenikania ciepła to moim zdaniem bezsens. No chyba, że ktoś ma perfekcyjnie wykonaną wentylację, i nie trzeba będzie montować nawiewników w oknie.

To jak z klamkami, nie muszą być ze złota, byleby były dobre i trwałe.

Widać pewnej rzeczy nie możesz albo nie chcesz zrozumieć

Dziękuję CI za odpowiedzi ale jak widać zdania sa podzielone więc nie możesz pisać że ja cos rozumiem lub nie. Rozumiem Twoje argumenty, rozumiem tez argumenty innych. Rozumiem ze nawiewniki sterują wentylacja ale moim zdaniem zamknięte całkowicie nie powodują że szczelność wraca do poziomu nie podziurawionej ramy. Więc o pełnej regulacji nie może być mowy. Tak samo nie ma pełnej regulacji otwierając okna i wietrząc pomieszczenia.

Artykuł kolego testa artykułem kolego testa.

Pewne zasady obliczania strat, a to jak rozumiem Ciebie interesuje skoro pytasz o sens stosowania ciepłych okien mając wentylacje grawitacyjną, sa niezmienne.

Nie wierzysz ? Pogadaj z jakimkolwiek specjalistą opracowującym bilans cieplny domu i najlepiej będzie jak zamiast zadawać takie pytania tutaj wydasz kilka stówek na zrobienie bilansu cieplnego całego domu. Wierz mi, to się przydaje, cholernie przydaje. I może dać zadanie opracowującemu, II warianty, z oknami takimi i cieplejszymi. Zobaczysz namacalnie co Ci wyjdzie potwierdzając tok mojego rozumowania i wiedzy

Przez okna ucieka ileś tam ciepła - straty powiedzmy X

wentylacja grawitacyjna w większym stopniu, o wiele większym niż mechaniczna z rekuperacją, wymusza ogrzanie powietrza jakie napływa - straty Y

Całe straty to X(okna)+Y(wentylacja) i ograniczamy się tylko do okien i wentylacji pomijając inne miejsca powstawania strat

By zmniejszyć straty możesz (nie musisz) zmniejszyć wartość X(okna) bądź Y(wentylacja)

Y(wentylacja) nie zmienisz bo już wybrałeś.

Możesz zmieniać tylko X(okna) w Twoim wypadku.

I sam sobie odpowiedz czy jest sens dawać okna o Uw<1,3 czy nie.

Jeszcze raz powtarzam

Wentylacja to jedno

Okna to drugie

I jedno z drugim ni jak nie idzie w parze. A by być perfekcyjnym i ograniczyć wpływ nawiewnika na lekkie obniżenie Uw okna możesz go zamontować w ścianach bądź w oknie dać poszerzenie i w nim nawiewnik co spowoduje całkowite odseparowanie napływającego powietrza od przestrzeni między ramą a skrzydłem co przyczyni się do zachowania parametrów okna

A humorystyczne pytanie jakie zadałem - dlaczego ocieplasz ściany mając w nich nawiewnik ścienny pozostało bez odpowiedzi ;) a analogia jest, czyż nie ?

I jeszcze jedno w nawiązaniu do tych nawiewników higrosterowanych - pojąłeś sens mej wypowiedzi i treść? Ich zastosowanie może Ci zmniejszyć Y(wentylacja), bo jak masz sucho we wnętrzu wymiana powietrza będzie minimalna tym samym straty generowane przez nawiewnik będą tez mniejsze, jest to sposób na obniżenie Y(wentylacja)

I już więcej tłumaczyć nie będę :)

A jakie jest Uw okna z nawiewnikiem?

Uw<0,8 plus nawiewnik Uw=?

Uw<1,3 plus nawiewnik Uw=?

Nikt nie podaje takiej informacji, niestety.

W obu wypadkach zmieni się Uw zarówno przy 0,8 jak i 1,3. O ileś tam się podniesie - zakładając że nawiewnik jest w konstrukcji okna a nie poszerzenia bądź w ścianie.

I jest to związane z samym sposobem montowania nawiewnika. powietrze wpadające do wnętrza pomieszczenia wypełnia także przestrzeń miedzy skrzydłem a ościeżnicą

Jest sporo fajnych, estetycznych, nawiewników ściennych. Są nawet za niewielkie z sumie pieniądze nawiewniki ścienne z odzyskiem ciepła.

Edytowane przez nikt ważny

A jakie jest Uw okna z nawiewnikiem?

Uw<0,8 plus nawiewnik Uw=?

Uw<1,3 plus nawiewnik Uw=?

Proszę przyjąć następująco: Nawiewnik zmienia wartość Uw okna nie więcej niż o 0,1 W/m2K. Nawiewnik zasadniczo zmienia przepuszczalność powietrza okna! Jak bardzo? O tym pewnie napiszemy wrześniu na naszej stronie, jeśli uda nam się przeprowadzić umawiane właśnie badania:-)

....Nawiewnik zasadniczo zmienia przepuszczalność powietrza okna! ...
Alez to oczywista oczywistość gdyż okno przejmuję rolę wentylacji - dostarcza powietrza do wnętrza.

okno dalej pozostaje oknem

a nawiewnik elementem systemu wentylacji grawitacyjnej

To 0,1 to potwierdzone badaniami czy "na oko" ?

A muszę wrzucić taką tezę:

czy nawiewnika nie można zastąpić świadomym korzystaniem z mikrowentylacji? Mówiąc "świadomym" mam na myśli systematyczne otwieranie okna w pozycję "mikro" czyli zdecydowanie częściej otwarte niż zamknięte (a nie tylko od święta).

A muszę wrzucić taką tezę:

czy nawiewnika nie można zastąpić świadomym korzystaniem z mikrowentylacji? Mówiąc "świadomym" mam na myśli systematyczne otwieranie okna w pozycję "mikro" czyli zdecydowanie częściej otwarte niż zamknięte (a nie tylko od święta).

Fin, jestem zwolennikiem Twojej tezy. Sprawdza się w 9 przypadkach na 10. Jako użytkownik wentylacji naturalnej sam żyję niehigienicznie i niezgodnie z przepisami, bo nawiewników nie miałem, nie mam i mieć nie będę oświadczając przy okazji, że nie mam ich z pełną świadomością skutków "niemania":-)

Jeden teoretyczny minus jaki widzę:

nawiewnik kieruje powietrze bezpośrednio, centralnie do wnętrza (plus?)

a mikrowentylacja z racji swojego układu (największą szczelinę robi na górze skrzydła) w jakiś tam sposób wychładza wnękę okienną.

Wymyślono też mikrowentylację po całym obwodzie (chyba się to nazywa okno odstawne) - pozwala na lepszą wymianę powietrza w obrębie okna (ale mi się wydaje, że w omawianym przypadku ono ma się wymieniać przez kratkę, a nie oknem.. ).

Potwierdzone.

Skoro strata Uw okna z nawiewnikiem jest tylko o 0,1 większa to kolejny argument za tym by stosować okna cieplejsze a nie słabsze

To o czym mówi Fin ma jeszcze jedną zaletę. Tak rozszczelnione okno, cała powierzchnią, spełnia wymagania stawiane okuciom WK1 w pozycji rozszczelnionej

Ale trzeba pamiętać że ilość przepływającego p rzez nie powietrza jest o wiele większa niż w przypadku nawiewników a im większe skrzydło tym większa

Dlatego....warto wykonywać wentylację mechaniczną :) a nie grawitacyjną. Jak ktoś lubi kominy może wtedy wybudować sobie atrapę takowego ;)

Gość Gos**c
Potwierdzone.

Ale badania dopiero będą we wrześniu...

Skoro nawiewniki, czyli dziura w oknie tak mało wpływa na U okna to następne pytanie się nasuwa na co komu taśmy paro-xxx.

Jedno wyklucza drugie. Nie da się zrobić dziurawych okien z niskim U. A jeżeli ktoś tak sugeruje to jest to kreatywny marketing.

,,,Jedno wyklucza drugie. Nie da się zrobić dziurawych okien z niskim U. A jeżeli ktoś tak sugeruje to jest to kreatywny marketing.
Raczej twoja wypowiedź to właśnie kreatywny marketing.

Podstawowy błąd w Waszym rozumowaniu to połączenie w całość okien i wentylacji - to są zupełnie dwie różne sprawy

Okno z nawiewnikiem czy bez to dalej to samo okno, może z pomniejszonym niewiele (jak wspomniała nasza wyrocznia o 0,1) Uw

Nawiewnik jedynie gwarantuje prawidłową pracę wentylacji grawitacyjnej i czy będzie w oknie czy w ścianie, czy też zostanie zamontowany w poszerzeniu nad oknem (100% oddzielenie okna od nawiewnika) będzie miał tylko wpływy na wymianę powietrza

Jeszcze raz powtórzę dla niedowiarków.

Zróbcie sobie bilans cieplny domu z wentylacją grawitacyjną.

Do obliczeń strat całkowitych wstawcie w przypadku okien różne ich parametry cieplne.

Później porozmawiamy

PS

Pomijam już poniższą kwestię.

Wybierasz okno Uw1,3 dodajesz nawiewnik zmienia Ci się Uw o (przyjmijmy) 0,1 czyli masz Uw 1,4

wybierasz okno Uw0,9 dodajesz nawiewnik i zmienia ci się o taką samą wartość czyli masz Uw1,0

Jest różnica ?

Dla mnie jest, dla Was jak widzę, nie

generalnie jak dom jest zbudowany na zasadzie

daj pan 20 cm na ściany styro i będzie bardzo ciepło

to możnz zakładać nawiewniki

ale przy dpmach poprawnie zbudowanych

tak poniżej 50 kwh m2 rok

to trochę :D

pozdrawiam z domu w którym przy wm idzie z nawiewów powietrze 19 stop przy temp zewn 34 stop

Ale badania dopiero będą we wrześniu.

Wpływ nawiewników na wartość współczynnika przenikania ciepła był przedmiotem opinii Zakładu Fizyki Cieplnej ITB. Nasze badania w sierpniu lub wrześniu mają pokazać poziom zmian przepuszczalności powietrza okna bez nawiewnika i takiego samego okna z nawiewnikiem.

Skoro nawiewniki, czyli dziura w oknie tak mało wpływa na U okna to następne pytanie się nasuwa na co komu taśmy paro-xxx.

Rany! Jak można próbować żenić tak różne bajki? Przewodzenie ciepła i przepuszczalność powietrza, a konkretnie straty energii na wentylacji, to zupełnie inne zagadnienia fizyki budwli

....Rany! Jak można próbować żenić tak różne bajki? Przewodzenie ciepła i przepuszczalność powietrza, a konkretnie straty energii na wentylacji, to zupełnie inne zagadnienia fizyki budwli

Jak widzisz można. Brak wiedzy, podstawowej wiedzy skutkuje takimi idiotycznymi teoriami w stylu - dziurawe okna

I najgorsze że nie dociera. To że nie dociera do klienta - super, nie musi się na tym znać bo specjalistą jest od pietruszki ale że takie głupoty wypowiadają Ci którzy sprzedają i mają pomóc klientowi w wyborze to już masakra

Gość Gos**c
Rany! Jak można próbować żenić tak różne bajki?

Nawet laik wie, że zimą pokój szybciej się wychładza gdy okno jest otwarte niż jest zamknięte. Sprzedawca nie ma interesu w tym aby pisać prawdę. Najlepiej jeszcze wcisnąć klientowi okna pasywne i wstawić nawiewniki.

.... Sprzedawca nie ma interesu w tym aby pisać prawdę. ....
Ależ oczywiście teorie spiskowe są tak modne w Narodzie który zamiast poszperać i dokształcić się w temacie dla siebie całkowicie obcym, przyjmują czyjeś brednie jako prawdę objawioną

Sorki, musiałem sobie w ten sposób ulżyć bo pierniczysz takie kocopoły że mózg się od takich głupot lasuje.

Gorzej,że inni podobnie jak Ty leniwi poczytają co piszesz i później będą sobie pluć w brodę, że nie posłuchali tych "sprzedawców" choć o ile wiem część z nich nie handluje oknami i poświęca swój czas i swoje pieniądze by pewne rzeczy Wam udowodnić, ale zawsze się znajdzie taki jeden wszystkowiedzący jak Ty.

A teraz, nawet jak będziesz wietrzył co jakiś czas to o wiele lepiej wydać kasę na cieplejsze i szczelniejsze okna by wnętrze szybciej powróciło do temperatur sprzed wietrzenia niż kupić byle badziew bo "szkoda" kasy