ipek33 23.08.2015 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 Gdybym miał decydować się na nawiewniki ścienne wybrałbym te z odzyskiem ciepła. Na pewno nie zdecydowałbym się na nawiewniki z grzałką bo koszty eksploatacji ogromne, no chyba że ktoś ma własny wiatrak Filtr z gąbki jest wystarczający tylko co jakiś czas trzeba go czyścić Dzięki. Możesz rozwinąć wątek nawiewników z odzyskiem ciepła? Czy chodzi o ten niemiecki system (nie pamiętam nazwy) w którym powietrze przepływa naprzemiennie raz z budynku nagrzewając element (chyba) ceramiczny a potem działa w drugą stronę ogrzewając powietrze napływające? @Mircoh Zdaję sobie sprawę z tego, że wzrost zapotrzebowania na wentylowanie pomieszczeń wiąże się z obecnością ludzi Dlatego problem mokrych okien występuje w sypialniach po nocy, a nie występuje po powrocie z pracy Dlatego szkoda byłoby dziurawić ściany, jeśli da się problem opanować mikrowentylacją/wietrzeniem. Chociaż nawietrzak/nawiewnik można zaopatrzyć w filtr przeciw zanieczyszczeniom/owadom a dodatkowo elektryczna nasada wentylacyjna może jest w stanie "ruszyć" powietrze nawet latem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 23.08.2015 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 wujek Googl jest pomocny choćby http://flopsystem.pl/product,1923,4821.html http://www.centrumklima.pl/pliki/instrukcje/centrale/instrukcja_hr500_pl_gwarancja.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ipek33 23.08.2015 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 wujek Googl jest pomocny choćby http://flopsystem.pl/product,1923,4821.html http://www.centrumklima.pl/pliki/instrukcje/centrale/instrukcja_hr500_pl_gwarancja.pdf Zupełnie tego rozwiązania nie widzę u siebie, nie rozumiem nawet istoty działania - instalujesz go w ścianie a on jedną stroną usuwa powietrze z tego pomieszczenia a drugą nawiewa świeże, podgrzane w wymienniku. Ale w ten sposób wentylujesz jedno pomieszczenie, np. kuchnię. A reszta? A niby w jaki sposób realizowana jest ta funkcja: Rekuperator RIND 2 pozwala na usunięcie stęchłego, nieświeżego, zanieczyszczonego powietrza z pomieszczeń takich jak: kuchnia, łazienka, WC, pom. pomocnicze. Usuwane powietrze zastąpione jest przez świeże, czyste powietrze zewnętrzne, nawiewane do pomieszczeń bytowych - pokój dzienny, salon, pracownia. Mi to wygląda na system zdecentralizowany, który zupełnie mi nie pasuje przy kominie wentylacyjnym (wolałbym go wykorzystać). Poza tym pachnie mi to sporą demolką ścian (otwór montażowy 60 cm x 30 cm) w przeciwieństwie do okrągłych nawietrzaków, gdzie można w miarę bezboleśnie zrobić otwór wiertnicą. Chodzi mi o nie demolowanie ściany ocieplonej styropianem... Nie widzi mi się ten system ale ja go nie kumam :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 23.08.2015 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 ..... Ale w ten sposób wentylujesz jedno pomieszczenie, np. kuchnię. A reszta?.... przecież w reszcie pomieszczeń i tak musisz dać nawiewniki i do tego wybudować komin istota działania jest prosta w ramach jednego pomieszczenia następuje wymiana powietrza wraz z odzyskiwaniem ciepła wylatującego Rożnica polega na tym, że mając komin powietrze musisz dostarczać z każdego pomieszczenia i bezproduktywnie wylatuje przez komin a tu tak samo w każdym pomieszczeniu masz nawiew ale też odzysk ciepła i komina nie potrzebujesz Nie możesz zastosować ? Możesz tylko musisz nie tylko poznać idee rekuperacji i takiego sposobu wentylowania pomieszczeń, skoro nie zdecydowałeś sie na wentylacje mechaniczną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ipek33 23.08.2015 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 przecież w reszcie pomieszczeń i tak musisz dać nawiewniki i do tego wybudować komin ... Nie możesz zastosować ? Możesz tylko musisz nie tylko poznać idee rekuperacji i takiego sposobu wentylowania pomieszczeń, skoro nie zdecydowałeś sie na wentylacje mechaniczną Mam dom z lat 80-tych, więc komin i tak już jest. Pozostaje mi tylko usprawnić wentylację grawitacyjną poprzez dodanie części nawiewnej Taka zdecentralizowana rekuperacja jakoś do mnie nie przemawia - za duża komplikacja systemu. To już wolałbym - pozostając przy grawitacji - powiesić w łazience (lub kuchni) pompę ciepła, żeby odzyskać trochę ciepła - puszczasz wodę do wanny, woda leci z zasobnika, pełno pary, włącza się pompa i odzyskuje część ciepła... Perpetuum mobile. Rozmarzyłem się Dzięki za pomoc ale póki co skazany jestem na grawitację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 23.08.2015 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 Nie chcę Cię namawiać do tego systemu. Twój dom, Twoje kominy i wentylacjaPodałem Ci tylko przykład rozwiązania problemu zwłaszcza, że chcesz zastosować nawiewniki ścienne w każdym pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ipek33 23.08.2015 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 Na razie odpuszczam montaż nawiewników. Po prostu zacznę bardziej pilnować rozszczelniania okien i przeszkolę odpowiednio pozostałych domowników. Jak przeżyjemy zimę, to ok. Jak będą mokre okna - wrócę do tematu. Może w międzyczasie ktoś będzie się mógł już pochwalić doświadczeniami z wdrożenia systemu Darco czy Aereco... Dzięki za Twoją propozycję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 23.08.2015 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 Pamiętaj tylko o jednym, otwierając okno zakręć kaloryfer bądź kup sterowaną elektronicznie głowice termostatyczną(Danfos ma coś takiego w swej ofercie, inni pewnie także) i jakąś automatykę zrób. Bo rachunki Cię zaskoczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 24.08.2015 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 Dobre okna zawsze są potrzebne. Ja pierwszą zimę po przeprowadzce walczyłem z dziwnymi przewiewami i podmuchami w całym domu. Wiadomo, że najkrótszy komin będzie wprowadzał powietrze do domu, a reszta będzie je proporcjonalnie wyrzucać na zewnątrz. Nie niestety - wszystkie wywalały powietrze na zewnątrz a mimo wszystko skądś był dopływ świeżego powietrza w ilościach hurtowych.Drzwi wykluczyłem w 3 sekundy, bo to moja praca a skupiłem się na oknach. I zdecydowanie powiem Ci że warto mieść (ogólnie mówiąc) szczelne i dobre okna. A jak będziesz chciał to sobie zamontujesz nawietrzniki lub inny kontrolowany system dostarczania powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 29.11.2017 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Ja w praktyce widziałem wszystkie rozwiązania i uważam, że najrozsądniejszym i najmniej problemowym jest Regel Air higrosterowany - potrafi stanąć zimą i wieje od niego bo mamy bezpośredni przepływ powietrza ręczny - kto się będzie tym bawił ? Otwierał i zamykał , a zimą po prostu zamknie na stałe bo będzie mu dmuchać regel air - przepływ stały, ale powietrze nam wpływa już dużo cieplejsze i mamy cały czas świeże Optymalny byłby higrosterowalny regel air, lecz czegoś takiego jeszcze nie ma, jeśli jest proszę o info... odkopię stary temat Ogladam nawiewniki i na próbę chcę kupić do siebie regal air z racji nie niszczenia ramy okna. Dlaczego niby przy nim powietrze wpływa cieplejsze niż np przy nawiewniku higro ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 29.11.2017 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Bo jest ogrzewane w przestrzeni miedzy skrzydłem a ramaNie wiem dlaczego nawiewniki miedzywrebowe są tak dyskredytowane.Z drugiej strony spokojnie można je zastąpić odpowiednim wycięciem uszczelek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 29.11.2017 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Czyli wrębowe nie są takie złe , można powiedzieć , że nie są*gorsze od tych które się montuje poprzez frezowanie okna ?Z tego co czytałem w DE są bardzo popularne. Bardzo mało opinii jest o nich a kupić je można tylko na allegro i to jest 2 aukcje, chyba , że źle szukam. Co do wycięcia uszczelek chyba nie do końca będzie to samo, nawiewnik wrębowy posiada klapkę która się przymyka przy mocnym wietrze tzn jest regulacja ciśnieniowa ( tak na YT mówią i na stronie producenta ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patent.x 30.11.2017 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 . Z drugiej strony spokojnie można je zastąpić odpowiednim wycięciem uszczelek Nie lepiej jest najzwyczajniej w świecie rozszczelnić okna dając na 'mikrowentylację'. Po co kupować energooszczędne okna, później wiercić w nim dziury, wycinać uszczelki. Tak jakby kupić drzwi RC4, wyposażyć w jeszcze lepsze wkładki antywłamaniowe, i nie zamykać ich, lub korzystać tylko z elektrozaczepu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_Tomek 03.12.2017 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Okna energooszczędne jak najbardziej warto kupić, nawet przy wentylacji mechanicznej. Natomiast montaż na taśmach jest wtedy moim zdaniem zbędny. Szczelność nie musi być priorytetem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 03.12.2017 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Mylisz się, szczelność domu to priorytet gdy na ogrzewanie chcesz wydawać grosze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 03.12.2017 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Mylisz się, szczelność domu to priorytet gdy na ogrzewanie chcesz wydawać grosze. I ciagle tego Wiki pójść nie może ze szczelność jest o wiele ważniejsza od Uw czy innych bzdetoe wmawianych klientom Ale.co się dziwić skoro sami montażysci taka mają wiedzę jak mają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_Tomek 03.12.2017 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Mylisz się, szczelność domu to priorytet gdy na ogrzewanie chcesz wydawać grosze. Zgoda, ale przy wentylacji grawitacyjnej nie możesz mieć pełnej szczelności. I tak będziesz zakładał nawiewniki. Więc jaki sens ma dopłacanie za superszczelny montaż? I ciagle tego Wiki pójść nie może ze szczelność jest o wiele ważniejsza od Uw czy innych bzdetoe wmawianych klientom Ale.co się dziwić skoro sami montażysci taka mają wiedzę jak mają Uw większość okien ma podobne, zgadzam się, że montaż jest bardzo ważny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 04.12.2017 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Zgoda, ale przy wentylacji grawitacyjnej nie możesz mieć pełnej szczelności. I tak będziesz zakładał nawiewniki. Więc jaki sens ma dopłacanie za superszczelny montaż?.. Na straty generowane przez okno traktowane jako cały otwór składają się straty wynikające z konstrukcji okna - Czyli te Uw i inne parametry ORAZ straty generowane przez sposób montażu - czyli połączenia okna z murem i te straty tylko w przypadku połączenia szczelnego mają wartość stałą i niezmienną w czasie. Sama piana nie gwarantuje tych samych paramentów z biegiem czasu W sumie co nam do Waszego podejścia do tematu Uważacie że sama piana jest OK i wystarczy, czemu nie. Nikt Was nie zmusi Poszperajcie na Fm, przeważnie zimą pojawiają się posty o zimnie jakie pojawia się na styku okna z murem Poczytajcie Wyciągnijcie wnioski nie na podstawie naszego tu bredzenia tylko doświadczeń tych co już się pobudowali i mają swoje doświadczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 04.12.2017 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Zgoda, ale przy wentylacji grawitacyjnej nie możesz mieć pełnej szczelności. I tak będziesz zakładał nawiewniki. Więc jaki sens ma dopłacanie za superszczelny montaż? Uw większość okien ma podobne, zgadzam się, że montaż jest bardzo ważny. W takiej sytuacji pozostaje argument paroszczelności taśm i kontroli nad przepływem powietrza (nawiewnik i mikrowentylacja jest w całkiem dużym stopniu sterowana). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 04.12.2017 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Zgoda, ale przy wentylacji grawitacyjnej nie możesz mieć pełnej szczelności. I tak będziesz zakładał nawiewniki. Więc jaki sens ma dopłacanie za superszczelny montaż?. Przepraszam, ale prezentujecie Państwo powszechny pogląd oparty na błędnym założeniu, że... rzeczy się nie starzeją. Nowe okno o początkowej dużej przepuszczalności powietrza, czy nieszczelny w dniu odbioru montaż nigdy już nie będą bardziej szczelne, a z każdym dniem będą coraz bardziej nieszczelne. W jakimś czasie, raczej krótszym niż dłuższym poziom infiltracji spowoduje podjęcie decyzji o konieczności jej ograniczenia. Wtedy poniesiecie Państwo wysokie koszty wynikające z dewastacji i odbudowania ościeży okien, a co otrzymacie w zamian? Okno o dużej przepuszczalności powietrza i nieszczelny montaż. I tak za każdym razem przy czym koszty napraw będą rosnąć, a przywracana szczelność niestety zmniejszać się ze względu na eksploatację rzeczy. Czy to się opłaca mając na uwadze okres użytkowania budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts