Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak pozbyć się trawy - nietypowe pytanie.

Recommended Posts

Witam szanownych użytkowników,

zwracam się do Was dzisiaj z dosyć nietypową prośbą.

Posiadam garaż postawiony w dosyć odludnym miejscu. Każdej wiosny zmagam się dużym problem jakim jest trawa rosnąca wokół garażu. Trawa potrafi osiągnąć 1metr! wysokości. Już od roku próbuję jakoś dać sobie z nią radę ale bez skutków. :rolleyes:

Dodatkowym problemem jest, że w garażu nie ma dostępu do prądu a nie posiadam kosy spalinowej.

Dlatego postanowiłem, 'wypalić" ziemię chemią, tak, żeby nie rosło tam już nic. Dotychczas próbowałem stosować:

-ocet

-sól 10 kg rozsypane

-ostatnio wapno budowlane - roztwór mocno stężony

Niestety nie dało to najlepszych skutków.

Teraz wpadłem na pomysł użycia:

-płynu do mycia na naczyń (tani)

-płynu do spryskiwaczy (tani)

-roztworu "kreta" (NaOH)

Czy ktoś ma pomysł jak poradzić sobie z niechcianą trawą?

Środku chwastobójcze niszczą tylko część "naziemną" ale korzenie zostają nieruszone.

Rzekomo ekologicznie chciałeś? :( Strasznie niszczące zabiegi przedsięwziąłęś!!! Sól w glebie to tragedia - nie wiem skąd się wzięła moda na takie niszczenie chwastów. Zasolenie niszczy glebę na dziesiątki lat i jest nieodwracalne! Kret jeszcze gorszy... Pewnie może studnie sobie tam wybudujesz, żeby potem wodę ciągnąć? Jakby każdy tak robił, to z tej planety nie zostałoby nic szybciej niż to ekolodzy wieszczą! :p

Albo koś, albo raz na rok spryskaj na Boga, jak już musisz! Elfir ma rację - już lepsze betonowanie.

Sorry, ale przerażenie mnie ogarnia jak czytam coś takiego :(

Rzekomo ekologicznie chciałeś? :( Strasznie niszczące zabiegi przedsięwziąłęś!!! Sól w glebie to tragedia - nie wiem skąd się wzięła moda na takie niszczenie chwastów. Zasolenie niszczy glebę na dziesiątki lat i jest nieodwracalne! Kret jeszcze gorszy... Pewnie może studnie sobie tam wybudujesz, żeby potem wodę ciągnąć? Jakby każdy tak robił, to z tej planety nie zostałoby nic szybciej niż to ekolodzy wieszczą! :p

Albo koś, albo raz na rok spryskaj na Boga, jak już musisz! Elfir ma rację - już lepsze betonowanie.

Sorry, ale przerażenie mnie ogarnia jak czytam coś takiego :(

Dodam tylko, że jest to teren przemysłowy w centrum miasta i nikt raczej studni nie będzie tam kopał.

Wybetonować nie bardzo będę mógł, a i nie jest to tania sprawa :rolleyes:

Przemysł, nie przemysł takie walenie substancji dla toksycznych w glebę niczego dobrego nie przyniesie, a rekultywacja dodatkowo utrudniona.

Poważnie mówiłam o tym oprysku... Trawa wróci zawsze, bo taka jej natura ;)

Jeśli chciałbyś absolutnie jałowy teren to możliwości są dwie - albo beton, asfalt lub inna nawierzchnia, albo wysypać materiałem odpadowym z hałd przemysłowych. Inaczej natura wejdzie i tak. Jak zniszczysz glebę, zostaną tylko gatunki najbardziej ekspansywne i uciążliwe, czyli nie zyskasz nic. W sumie trawa jest najlepszą opcją choć w każdym przypadku wymaga pracy.

Jeśli chcesz mieć efekt na długie lata, możesz spróbować niskich nasadzeń z roślin płożących - np. irgi. Ale to też na początku wymaga pracy i czasu, więc w sumie koszenie i tak najprostsze. Sorry, ale w życiu nie ma po prostu funkcji "delete" ;)

Edytowane przez Monika B

Przemysł, nie przemysł takie walenie substancji dla toksycznych w glebę niczego dobrego nie przyniesie, a rekultywacja dodatkowo utrudniona.

Poważnie mówiłam o tym oprysku... Trawa wróci zawsze, bo taka jej natura ;)

Jeśli chciałbyś absolutnie jałowy teren to możliwości są dwie - albo beton, asfalt lub inna nawierzchnia, albo wysypać materiałem odpadowym z hałd przemysłowych. Inaczej natura wejdzie i tak. Jak zniszczysz glebę, zostaną tylko gatunki najbardziej ekspansywne i uciążliwe, czyli nie zyskasz nic. W sumie trawa jest najlepszą opcją choć w każdym przypadku wymaga pracy.

Jeśli chcesz mieć efekt na długie lata, możesz spróbować niskich nasadzeń z roślin płożących - np. irgi. Ale to też na początku wymaga pracy i czasu, więc w sumie koszenie i tak najprostsze. Sorry, ale w życiu nie ma po prostu funkcji "delete" ;)

Ehh widzę, że łatwo nie będzie :rolleyes:

A gdybym przykrył tą trawę folią czarną i zostawił tak przez całą zimę, to czy na wiosnę po zdjęciu folii miałbym spokój z roślinkami czy raczej nie?

Ehh widzę, że łatwo nie będzie :rolleyes:

A gdybym przykrył tą trawę folią czarną i zostawił tak przez całą zimę, to czy na wiosnę po zdjęciu folii miałbym spokój z roślinkami czy raczej nie?

będzie spokój do pierwszego wykiełkowania siejących się nasion

Możesz też zostawić folię na stałe ;)

Niby tak, ale w miejscach gdzie wyjeżdżam autem lub robię najazd, żeby wjechać folie można łatwo uszkodzić.

A dlaczego garaż nie może być obrośnięty trawą?

Gdyby trawa rosła tylko wokół i za garażem nie byłoby problemu ale największy problem mam z trawą rosnącą w miejscu otwierania drzwi i wyjazdu/wjazdu auta do garażu.

Nie wie ktoś jakim środkiem spryskują torowiska kolejowe? Wydaje mi się, że muszą używać czegoś silnego i skutecznego :confused: