grunwald256 01.07.2015 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2015 Witam szanownych użytkowników, zwracam się do Was dzisiaj z dosyć nietypową prośbą. Posiadam garaż postawiony w dosyć odludnym miejscu. Każdej wiosny zmagam się dużym problem jakim jest trawa rosnąca wokół garażu. Trawa potrafi osiągnąć 1metr! wysokości. Już od roku próbuję jakoś dać sobie z nią radę ale bez skutków. Dodatkowym problemem jest, że w garażu nie ma dostępu do prądu a nie posiadam kosy spalinowej. Dlatego postanowiłem, 'wypalić" ziemię chemią, tak, żeby nie rosło tam już nic. Dotychczas próbowałem stosować: -ocet -sól 10 kg rozsypane -ostatnio wapno budowlane - roztwór mocno stężony Niestety nie dało to najlepszych skutków. Teraz wpadłem na pomysł użycia: -płynu do mycia na naczyń (tani) -płynu do spryskiwaczy (tani) -roztworu "kreta" (NaOH) Czy ktoś ma pomysł jak poradzić sobie z niechcianą trawą? Środku chwastobójcze niszczą tylko część "naziemną" ale korzenie zostają nieruszone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.07.2015 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2015 Wybetonuj. Herbicyd niszczy korzenie też. Trawa odrasta z nasion znajdujących się w ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 01.07.2015 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2015 Rzekomo ekologicznie chciałeś? Strasznie niszczące zabiegi przedsięwziąłęś!!! Sól w glebie to tragedia - nie wiem skąd się wzięła moda na takie niszczenie chwastów. Zasolenie niszczy glebę na dziesiątki lat i jest nieodwracalne! Kret jeszcze gorszy... Pewnie może studnie sobie tam wybudujesz, żeby potem wodę ciągnąć? Jakby każdy tak robił, to z tej planety nie zostałoby nic szybciej niż to ekolodzy wieszczą! Albo koś, albo raz na rok spryskaj na Boga, jak już musisz! Elfir ma rację - już lepsze betonowanie. Sorry, ale przerażenie mnie ogarnia jak czytam coś takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 01.07.2015 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2015 PS. A trawę można też dwa razy w roku przekosić kosą rencznom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grunwald256 01.07.2015 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2015 Rzekomo ekologicznie chciałeś? Strasznie niszczące zabiegi przedsięwziąłęś!!! Sól w glebie to tragedia - nie wiem skąd się wzięła moda na takie niszczenie chwastów. Zasolenie niszczy glebę na dziesiątki lat i jest nieodwracalne! Kret jeszcze gorszy... Pewnie może studnie sobie tam wybudujesz, żeby potem wodę ciągnąć? Jakby każdy tak robił, to z tej planety nie zostałoby nic szybciej niż to ekolodzy wieszczą! Albo koś, albo raz na rok spryskaj na Boga, jak już musisz! Elfir ma rację - już lepsze betonowanie. Sorry, ale przerażenie mnie ogarnia jak czytam coś takiego Dodam tylko, że jest to teren przemysłowy w centrum miasta i nikt raczej studni nie będzie tam kopał. Wybetonować nie bardzo będę mógł, a i nie jest to tania sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 02.07.2015 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 (edytowane) Przemysł, nie przemysł takie walenie substancji dla toksycznych w glebę niczego dobrego nie przyniesie, a rekultywacja dodatkowo utrudniona. Poważnie mówiłam o tym oprysku... Trawa wróci zawsze, bo taka jej natura Jeśli chciałbyś absolutnie jałowy teren to możliwości są dwie - albo beton, asfalt lub inna nawierzchnia, albo wysypać materiałem odpadowym z hałd przemysłowych. Inaczej natura wejdzie i tak. Jak zniszczysz glebę, zostaną tylko gatunki najbardziej ekspansywne i uciążliwe, czyli nie zyskasz nic. W sumie trawa jest najlepszą opcją choć w każdym przypadku wymaga pracy. Jeśli chcesz mieć efekt na długie lata, możesz spróbować niskich nasadzeń z roślin płożących - np. irgi. Ale to też na początku wymaga pracy i czasu, więc w sumie koszenie i tak najprostsze. Sorry, ale w życiu nie ma po prostu funkcji "delete" Edytowane 2 Lipca 2015 przez Monika B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grunwald256 02.07.2015 14:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 Przemysł, nie przemysł takie walenie substancji dla toksycznych w glebę niczego dobrego nie przyniesie, a rekultywacja dodatkowo utrudniona. Poważnie mówiłam o tym oprysku... Trawa wróci zawsze, bo taka jej natura Jeśli chciałbyś absolutnie jałowy teren to możliwości są dwie - albo beton, asfalt lub inna nawierzchnia, albo wysypać materiałem odpadowym z hałd przemysłowych. Inaczej natura wejdzie i tak. Jak zniszczysz glebę, zostaną tylko gatunki najbardziej ekspansywne i uciążliwe, czyli nie zyskasz nic. W sumie trawa jest najlepszą opcją choć w każdym przypadku wymaga pracy. Jeśli chcesz mieć efekt na długie lata, możesz spróbować niskich nasadzeń z roślin płożących - np. irgi. Ale to też na początku wymaga pracy i czasu, więc w sumie koszenie i tak najprostsze. Sorry, ale w życiu nie ma po prostu funkcji "delete" Ehh widzę, że łatwo nie będzie A gdybym przykrył tą trawę folią czarną i zostawił tak przez całą zimę, to czy na wiosnę po zdjęciu folii miałbym spokój z roślinkami czy raczej nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 02.07.2015 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 Ehh widzę, że łatwo nie będzie A gdybym przykrył tą trawę folią czarną i zostawił tak przez całą zimę, to czy na wiosnę po zdjęciu folii miałbym spokój z roślinkami czy raczej nie? będzie spokój do pierwszego wykiełkowania siejących się nasion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 02.07.2015 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 spróbuj herbicydu typu orkan, taki co działa na jedno i dwu liścienne.2 razy do roku wystarczy. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.07.2015 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 A dlaczego garaż nie może być obrośnięty trawą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 02.07.2015 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 Możesz też zostawić folię na stałe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grunwald256 03.07.2015 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2015 Możesz też zostawić folię na stałe Niby tak, ale w miejscach gdzie wyjeżdżam autem lub robię najazd, żeby wjechać folie można łatwo uszkodzić. A dlaczego garaż nie może być obrośnięty trawą? Gdyby trawa rosła tylko wokół i za garażem nie byłoby problemu ale największy problem mam z trawą rosnącą w miejscu otwierania drzwi i wyjazdu/wjazdu auta do garażu. Nie wie ktoś jakim środkiem spryskują torowiska kolejowe? Wydaje mi się, że muszą używać czegoś silnego i skutecznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 03.07.2015 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2015 Nie spryskują... CHOT chwastem zarósł... Podziwiam Twoją chęć do trucia środowiska, siebie i sąsiadów. Powiem krótko- kup se kosę i nie zawracaj d... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts