przemciok 01.07.2015 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2015 Witam, jaki kociol na pellety polecacie do domu około 200mkw plus garaz 20m z jednym kaloryferem i kotlownia.Sciany ceramika poryzowana 30cm plus 15cm styropianu. Podloga20cm styropian, Dach 25 wata.Okna 3szybowe. Rekuperacja. Okolo 40mkw podłogówki , reszta aluminiowe grzejniki. rekuperacja. Do tego dojdzie CWU. Tak z 200l. Myślę ,że z 20kw wystarczy, producenci i instalator mówią ,że lepiej z 25kw. Zastanawiam się nad buforem ale nie mam za dużej kotłowni i nie wiem czy to dobry pomysł przy kotle na pellety.Opinie? Skłaniam się na kocioł tak do 10000zl chociaż gdybym miał gwarancje że jak wydam np 2000zl wiecej,to bym zapłacił bo najbardziej chciałbym aby był bezobsługowy i bezawaryjny . Wybrałem tak do 10000zł trzy: Moderator Vento Bio 20kw 7500zł 25kw 7900zł Kostrzewa Mini Bio 20kw 8000zł, Pellets 100 24kw 9000zł I chyba mój faworyt Klimosz Uni Pellets 25kw 9200zł , mniejszy jest tylko 15 kw, co chyba bedzie jednak za mały. Co myślicie o tych kotłach, macie jakieś inne typy, wszelki info się przyda bo jestem nowy w temacie , a czym więcej czytam tym mniej wiem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 01.07.2015 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2015 niebrałbym nic wiekszego niz 15 a jak nowy budynek to moze 10-12 wystarczy o ile takie produkuja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemciok 01.07.2015 17:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2015 Dziękuje za odpowiedź.Możecie mi wyjaśnić skąd się biorą tak skrajnie ròżne opinię na temat mocy kotła, na forach głòwnie jest aby małej mocy brać kocioł 10-15kw .A mòj instalator i np, Kostrzewa mòwią że 20kw to za mało.Przecież to 100% większą moc.?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemciok 01.07.2015 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2015 Jest jeszcze kocioł Berski Eko Max Pelet z palnikiem Uni.Cena tak trochę poniżej 10000zł, Niestety ale mało na forach jest informacji na temat kotłów na pellety ogólnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 01.07.2015 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2015 na tym forum troche informacji jest tylko musisz poszukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 01.07.2015 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2015 Dziękuje za odpowiedź.Możecie mi wyjaśnić skąd się biorą tak skrajnie ròżne opinię na temat mocy kotła, na forach głòwnie jest aby małej mocy brać kocioł 10-15kw .A mòj instalator i np, Kostrzewa mòwią że 20kw to za mało.Przecież to 100% większą moc.?????? bo do nich nie dotarło że teraz się daje minimum 15cm styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 01.07.2015 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2015 To chcesz bezobsługowy i bezawaryjny? Czy też tani? Bo jak narazie to wybrałeś same wynalazki lub w obsługowe kotły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemciok 02.07.2015 00:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 To chcesz bezobsługowy i bezawaryjny? Czy też tani? Bo jak narazie to wybrałeś same wynalazki lub w obsługowe kotły I dlatego pytam czy ktoś miał z nimi do czynienia bo nie wiem czy jest sens doplacać i kupić np Heiztechnik,Łazarza czy jeszcze droższy kocioł .Czy ròżnica w cenie 4-5tys zł to nie będzie wyrzucenie w błoto, bo może te co wybrałem spokojnie dadzą radę. Niestety ale sam tego nie wiem .) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelkokosz 02.07.2015 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 Kolego musisz się zdecydować: kotły na paliwa stałe nie są bezobsługowe.Sam mam Lazara SF i po wielu przygodach ( zresztą opisanych tu na forum Muratora ) jakoś dogaduję się z moim kotłem.I potwierdzam to co powiedzieli inni: na tą powierzchnię i ocieplenie wystarczy 15 kw a może być i to za dużo.Ja popełniłem błąd i na moje 215 m kw. wybrałem 21 kw Lazara.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 02.07.2015 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 Wybrałeś kotły - śmieciuchy z dołozonym palnikiem. Wymiennik od kotła na węgiel i do tego dołożony palnik na pellet i już mamy "unikalny kocioł peletowy" . Co do mocy kotła to o wyborze powinien decydować zakres modulacji a właściwie sprawność urządzenia przy najniższej mocy i wtedy kociołek dobrze pracuje. Tylko raczej w Polskich konstrukcjach mało kto podaje te parametry. Przykładowo moc min - 4kW sprawność przy mocy minimalnej 90% . Każdy kocioł da radę - ale pewnie więcej będziesz przy nim pracował - trochę powalczysz z doborem parametrów itd i w końcu jakoś się pogodzisz z kotłem. Albo szukaj urządzeń skonfigurowanych jako całość z odpowiednio dobranym sterowaniem i co najważniejsze z odpowiednio dobranym do urządzenia algorytmem pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.07.2015 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 (edytowane) Witam, jaki kociol na pellety polecacie do domu około 200mkw plus garaz 20m z jednym kaloryferem i kotlownia.Sciany ceramika poryzowana 30cm plus 15cm styropianu. Podloga20cm styropian, Dach 25 wata.Okna 3szybowe. Rekuperacja. Okolo 40mkw podłogówki , reszta aluminiowe grzejniki. rekuperacja. Do tego dojdzie CWU. Tak z 200l. Myślę ,że z 20kw wystarczy, producenci i instalator mówią ,że lepiej z 25kw W największy mróz będziesz potrzebował Max.7kW,większość sezonu starczy ci 2-4kW a Ty piszesz o 20kW ? Osiedle domków chcesz grzać takim kotłem ? Edytowane 2 Lipca 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemciok 02.07.2015 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 A co z kotłami od Kostrzewy, to raczej konstrukcje typowo pelletowe.Czy ktòryś z ich kotłòw wyròżnia się na plus.A jeśli nie te kotły ktòre ją wybrałem to co z czystym sercem moglibyście Wy polecić. Pozdrawiam Ps. Co do mocy to będę szukał coś koło 15kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelkokosz 02.07.2015 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 A co z kotłami od Kostrzewy, to raczej konstrukcje typowo pelletowe.Czy ktòryś z ich kotłòw wyròżnia się na plus.A jeśli nie te kotły ktòre ją wybrałem to co z czystym sercem moglibyście Wy polecić. Pozdrawiam Ps. Co do mocy to będę szukał coś koło 15kw Każdy powie tobie coś innego.... Ja wybrałem konstrukcję tylko i wyłącznie do pelletu, bo wychodzę z założenia że jak coś jest dobre do palenia wszystkiego to jest do dupy ( jak w życiu ). Ale to tylko moje zdanie. Są osoby, które chcą mieć wybór.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 02.07.2015 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 Każdy powie tobie coś innego.... Ja wybrałem konstrukcję tylko i wyłącznie do pelletu, bo wychodzę z założenia że jak coś jest dobre do palenia wszystkiego to jest do dupy ( jak w życiu ). Ale to tylko moje zdanie. Moje zdanie jest dokładnie takie samo. Jesli kolega nastawia się na pellet to typowy kocioł na pellety, jeśli naczytał się o kotłach na wszystko to zwykły "śmieciuch", reszta podajnikowych groszkowców to nie są kotły na tzw. "wszystko" jak starają się kołować ludzi producenci tych kotłów. Można w nich jedynie współspalać mieszanki miałów, eko groszków czy groszków z pellletem, ziarnem zbóż czy innymi wynalazkami jakie uda się przepuścić przez ślimak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 03.07.2015 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2015 A co z kotłami od Kostrzewy, to raczej konstrukcje typowo pelletowe.Czy ktòryś z ich kotłòw wyròżnia się na plus.A jeśli nie te kotły ktòre ją wybrałem to co z czystym sercem moglibyście Wy polecić. Pozdrawiam Ps. Co do mocy to będę szukał coś koło 15kw He he no bardzo typowe - pelletes 100 śmieciuch z palnikiem. A minibio kocioł olejowy z palnikiem peletowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemciok 03.07.2015 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2015 To ponawiam pytanie, jakie Wy kotły proponujecie , typowo na pellet. Może być z możliwością spalania drewna, bo mam las i sporo tego opału, ale nie musi być , bo mam też kominek. Czekam na propozycje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 03.07.2015 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2015 A proszę Cię bardzo: http://karoka.eu/kategoria,29/firma-instalco Zobacz jaką ma japę na ruszcie, jak rasowy śmieciuch i następny: http://karoka.eu/kategoria,30/firma-kamen i jeszcze jeden: http://karoka.eu/kategoria,31/firma-tilgner Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 04.07.2015 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2015 Red Compact, Simpel, Lechma, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Speedstar 07.07.2015 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 Podłączę się pod temat co myślicie o tym kotle Tekla Draco Bio Compact 12KW http://teklakotly.pl/kotly_products/view/26 , cena bardzo przystępna bo ok 7500 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts