rübezahl 26.07.2015 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 (edytowane) Projekt zagospodarowania terenu obejmujący sieci uzbrojenia terenu nie jest tożsamy z projektami tychże sieci. Wystarczy zaznaczenie na projekcie zagospodarowania terenu przewidywany przebieg instalacji, wynikający z otrzymanych warunków technicznych przyłączy. O ile wiem, warunki techniczne otrzymane np z przedziębiorstwa wodociągowego takie trasy zawierają. To pytam ponownie kto ma je nanieśc i się pod nimi podpisac, skąd architekt czy konsturktor ma posiadac wiedze na temat projektowania instalacji zasilających budynek od przyłaczy? Warunki techniczne określają przyłącza do granicy działki, dalszy odcinek leży w gestii projektantów Do obliczenia charakterystyki energetycznej zestawienie urządzeń wystarczy jak najbardziej, bo to, jak będą biegły przewody i jakie będą zastosowane zabezpieczenia nie ma w tym przypadku żadnego znaczenia. A kto ma określi sprawnosc instalacji CO i jej straty na poszczegółnych nitkach co jest wymagane do oblicznia charakterystyki Jak okreslic sprawnośc instalacji CO znając jedynie dane z OZC?? Bo tak na marginesie OZC nie równa się charakterysytce energetycznej obiektu to dwie różne rzeczy. Cały czas nie otrzymałem odpowiedzi kto się ma pod tym wszyskim podpisac, nie wiem może pan Kazio?? I ponownie twierdzę, że jak ktoś wydał takie pozwolenie na budowę, to nie oznacza to z "urzędu", że zrobił to zgodnie z prawem. Swego czasu burmistrz mojego miasta wydał zgodę na wycinkę kilkuset letniego parku z dębami i bukami (ostał się jeden dąb pasujący przyszłemu inwestorowi). Jest na to tzw papier i wszystko do czasu działo się z świetle prawa, zgodnie z wydaną decyzją. Po czasie została ona cofnięta i światło nie było już takie jasne, ale rzeczone dęby i buki zasiliły juz "pewien" tartak. Jak to stwierdziły szanowne "władze" stało się i na dzień dzisiejszy jest trudno określic kto zawinił i że nie należy już rozstrząsac przeszłości a jedynie z optymizmem spodglądac w przyszłośc........... Twoje argument nie specjalnie do mnie trafiają - "nie potrzeba to pani Halinka wydała takie pozwolenia i jest OK". Po latach nauczyłem się walczyc z bezmyślnymi urzędnikami za pomoca ich własnych podstaw prawnych i tylko one są dla mnie wiarygodne w takich rozważaniach, bez względu na to czy przepisy mi sie podobają czy nie. Są obowiązujące i należy ich przestrzegac jak długo nie zostaną uchylone. Edytowane 26 Lipca 2015 przez rübezahl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 26.07.2015 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 O ile wiem, warunki techniczne otrzymane np z przedziębiorstwa wodociągowego takie trasy zawierają. Na etapie projektu warunki dostawy nie są juz wymagane prawem budowlanym, więc po co o nie występowac??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.07.2015 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 (edytowane) Warunki techniczne przyłączy nie określają przyłącza do granicy działki. Przecież zawierają informacje jak (jaka średnica rur, jaki rodzaj rur) mają zostać podłączone do budynku.We wniosku o przyłącza wód-kan, na planie budynku określa się, gdzie ma być zlokalizowany główny zawór wody i skąd maja zostać odebrane ścieki.Warunki techniczne zawierają te informacje i projektant po prostu przenosi je na plan zagospodarowania terenu. Nie ma jednoznacznego zapisu, że projekt budowlany powinien zawierać projekty instalacji (wew/zew)."Proponowane, niezbędne rozwiązania techniczne" to nie jest tożsame z projektem instalacji. Co to świadectwa energetycznego budynku, to aktualnie nie trzeba go załączać do zawiadomienia o zakończeniu budowy domu budowanego dla siebie.Jeśli charakterystyka energetyczna budynku jest niezbędna dla uzyskania "nowego" PNB, to wicznie da się ja określić bez znajomości "strat na poszczególnych nitkach" Edytowane 26 Lipca 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.07.2015 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 Na etapie projektu warunki dostawy nie są juz wymagane prawem budowlanym, więc po co o nie występowac??? Własnie po to, by je zaznaczyć na planie zagospodarowania, bez konieczności tworzenia projektów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 26.07.2015 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 Prosze bardzo jest to wykładnia GINB, to rozwieje chyba Twoje wątpliwości. "Zgodnie z art. 29 ust. 1 pkt 1a w zw. z art. 30 ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane (Dz. U. z 2013 r. poz. 1409 z późn. zm.) budowa wolno stojących budynków mieszkalnych jednorodzinnych, których obszar oddziaływania mieści się w całości na działce lub działkach, na których zostały zaprojektowane, nie wymaga uzyskania pozwolenia na budowę, ale dokonania zgłoszenia z dołączonym m.in. projektem budowlanym. Jak natomiast wynika z art. 3 pkt 1 ustawy - Prawo budowlane obiektem budowlanym jest budynek wraz z instalacjami zapewniającymi możliwość użytkowania obiektu zgodnie z jego przeznaczeniem. Tym samym wprowadzając ustawą z dnia 20 lutego 2015 r. o zmianie ustawy - Prawo budowlane oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. poz. 443) możliwość realizacji określonych budynków mieszkalnych jednorodzinnych bez pozwolenia na budowę ustawodawca był świadomy tego, że pod pojęciem budynku mieszczą się także instalacje, m.in. gazowa, a tym samym, że również jej realizacja w ramach budowy ww. budynku będzie zwolniona z pozwolenia na budowę. W związku z powyższym istnieje możliwość realizacji, w trybie zgłoszenia, wolno stojącego budynku mieszkalnego jednorodzinnego wraz z instalacją gazową, jeżeli jest ona przewidziana w projekcie budowlanym takiego obiektu, a projekt jest zgodny z rozporządzeniem Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej z dnia 25 kwietnia 2012 r. w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego (Dz. U. poz. 462 z późn. zm.) i podpisany przez osoby posiadające odpowiednie uprawnienia budowlane oraz zaświadczenie o wpisie na listę właściwej izby samorządu zawodowego 24.07.2015 r."Okazuje się nawet że instalację gazową można dołączyc na zgłoszenieMam nadzieją że to rozwiewa wszystkie Twoje wątpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 26.07.2015 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 Przecież zawierają informacje jak (jaka średnica rur, jaki rodzaj rur) mają zostać podłączone do budynku. Nie takie informacje się tam nie znajdują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.07.2015 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 A jeśli chodzi o charekterystyke energetyczna budynku, to być może coś się zmieniło, ale: Zgodnie z § 11 ust. 2 pkt 9 r.z.f.p.b., opis techniczny projektu architektoniczno-budowlany obiektu budowlanego powinien zawierać charakterystykę energetyczną obiektu budowlanego, opracowaną zgodnie z przepisami dotyczącymi metodologii obliczania charakterystyki energetycznej budynku i lokalu mieszkalnego lub części budynku stanowiącej samodzielną całość techniczno-użytkową oraz sposobu sporządzania i wzorów świadectw ich charakterystyki energetycznej, z wyjątkiem obiektów wymienionych w art. 20 ust. 3 pkt 2 pr. bud., czyli "projektów obiektów budowlanych o prostej konstrukcji, jak: budynki mieszkalne jednorodzinne, niewielkie obiekty gospodarcze, inwentarskie i składowe". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.07.2015 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 Nie takie informacje się tam nie znajdują. Dziwne, bo na moich tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.07.2015 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 (edytowane) Prosze bardzo jest to wykładnia GINB, to rozwieje chyba Twoje wątpliwości. "Zgodnie z art. 29 ust. 1 pkt 1a w zw. z art. 30 ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane (Dz. U. z 2013 r. poz. 1409 z późn. zm.) budowa wolno stojących budynków mieszkalnych jednorodzinnych, których obszar oddziaływania mieści się w całości na działce lub działkach, na których zostały zaprojektowane, nie wymaga uzyskania pozwolenia na budowę, ale dokonania zgłoszenia z dołączonym m.in. projektem budowlanym. Jak natomiast wynika z art. 3 pkt 1 ustawy - Prawo budowlane obiektem budowlanym jest budynek wraz z instalacjami zapewniającymi możliwość użytkowania obiektu zgodnie z jego przeznaczeniem. Tym samym wprowadzając ustawą z dnia 20 lutego 2015 r. o zmianie ustawy - Prawo budowlane oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. poz. 443) możliwość realizacji określonych budynków mieszkalnych jednorodzinnych bez pozwolenia na budowę ustawodawca był świadomy tego, że pod pojęciem budynku mieszczą się także instalacje, m.in. gazowa, a tym samym, że również jej realizacja w ramach budowy ww. budynku będzie zwolniona z pozwolenia na budowę. W związku z powyższym istnieje możliwość realizacji, w trybie zgłoszenia, wolno stojącego budynku mieszkalnego jednorodzinnego wraz z instalacją gazową, jeżeli jest ona przewidziana w projekcie budowlanym takiego obiektu, a projekt jest zgodny z rozporządzeniem Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej z dnia 25 kwietnia 2012 r. w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego (Dz. U. poz. 462 z późn. zm.) i podpisany przez osoby posiadające odpowiednie uprawnienia budowlane oraz zaświadczenie o wpisie na listę właściwej izby samorządu zawodowego 24.07.2015 r." Okazuje się nawet że instalację gazową można dołączyc na zgłoszenie Mam nadzieją że to rozwiewa wszystkie Twoje wątpliwości Nie rozwiewa, gdzyć nigdzie jest wpisane, ze w projekcie dołączonym do zgłoszenia musza być zawarte projekty instalacji. Mogą być i to daje w przypadku instalacji gazowej możliwość wykonania jej na agłoszenie. Instalacjie umozliwiajace użytkowanie go zgodnie z przeznaczeniem należy oczywiście wykonać i dołączyć do zawiadomienia o zakończeniu budowy protokoły odbiorow. Edytowane 26 Lipca 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 26.07.2015 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 1. Cytujesz stare rozporządzenie2. Wczytaj się dobrze w swoje warunki, czy faktycznie określają one to co dzieje się za licznikami. Specyficzne przyłącze to woda, bo może trafic aż do pomieszczenia w budynku, natomiast inne są przy granicach działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.07.2015 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 No i własnie dałem się wciągnąć w akademicką dyskucję. Ty masz swoją interpretację, a olbrzymia większość (bo naudużyciem byłoby napisanie "wszystkie") Urzędów swoją.Możesz powiadomić Urzędy, źe postepują niezgodnie z prawem przyjmując bez sprzeciwu projekty bez instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 26.07.2015 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 To jeszcze raz ostatni:1. Budynki jednorodzinne można zgłaszac2. Do zgłoszenie należy dołaczyc projekt budowlany3. Budynek musi zawierac instalację. Twierdzisz, że można je zrobic po zgłoszeniu samego budynku, tu także nie masz racji. ROZPORZĄDZENIEMINISTRA TRANSPORTU, BUDOWNICTWA I GOSPODARKI MORSKIEJz dnia 25 kwietnia 2012 r.w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego §11.1. Projekt architektoniczno-budowlany obiektu budowlanego powinien zawierać zwięzły opis techniczny oraz część rysunkową.2.Opis techniczny, o*którym mowa w*ust. 1, sporządzony z*uwzględnieniem §*7, powinien określać: 8 ) rozwiązania zasadniczych elementów wyposażenia budowlano-instalacyjnego, zapewniające użytkowanie obiektu budowlanego zgodnie z*przeznaczeniem, w*szczególności instalacji i*urządzeń budowlanych: wodociągowych i*kanalizacyjnych, ogrzewczych, wentylacji grawitacyjnej, grawitacyjnej wspomaganej i*mechanicznej, chłodniczych, klimatyzacji, gazowych, elektrycznych, telekomunikacyjnych, piorunochronnych, a*także sposób powiązania instalacji obiektu budowlanego z*sieciami zewnętrznymi wraz z*punktami pomiarowymi, założenia przyjęte do obliczeń instalacji oraz podstawowe wyniki tych obliczeń, z*uzasadnieniem doboru, rodzaju i*wielkości urządzeń, przy czym należy przedstawić:a) dla instalacji ogrzewczych, wentylacyjnych, klimatyzacyjnych lub chłodniczych – założone parametry klimatu wewnętrznego z*powołaniem przepisów techniczno-budowlanych oraz przepisów dotyczących racjonalizacji użytkowania energii,b) dobór i*zwymiarowanie parametrów technicznych podstawowych urządzeń ogrzewczych, wentylacyjnych, klimatyzacyjnych i*chłodniczych oraz określenie wartości mocy cieplnej i*chłodniczej oraz mocy elektrycznej związanej z*tymi urządzeniami; Zakładam, że nadal bedziesz twierdził, że "p. Helenka" wie lepie;) i wydała zgodę tak jak trzeba, a Główny Inspektor Nadzoru budowlanego i prawodawca, to leszcze, które się nie znają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 26.07.2015 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 Może mi podpowiedziec jak ominąc punku 8 rozporządzenia, będę mógł obniżyc cenę za dokumentaję o ok. 30% Chętnie z tego skorzystam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 26.07.2015 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 Idalej częśc rysunkowa powyższego rozporządzenie: §*12.*1.*Część rysunkowa, o*której mowa w*§*11 ust. 1, sporządzona z*uwzględnieniem §*7, powinna przedstawiać: 5) zasadnicze elementy wyposażenia technicznego, ogólnobudowlanego, umożliwiającego użytkowanie obiektu budowlanego zgodnie z*jego przeznaczeniem, w*tym: a) instalacje: wodociągowe, kanalizacyjne, ogrzewcze, wentylacyjne, chłodnicze, klimatyzacyjne i*gazowe, b) instalacje i*urządzenia budowlane: elektryczne i*telekomunikacyjne oraz instalację piorunochronną, c) instalacje i*urządzenia budowlane ochrony przeciwpożarowej określone w*przepisach odrębnych – wraz ze sposobem powiązania instalacji obiektu budowlanego bezpośrednio z*sieciami (urządzeniami) zewnętrznymi albo z*instalacjami zewnętrznymi na*zagospodarowywanym terenie oraz związanymi z*nimi urządzeniami technicznymi, uwidocznione na rzutach i*przekrojach pionowych obiektu budowlanego, co najmniej w*formie odpowiednio opisanych schematów lub przedstawione na odrębnych rysunkach. Ja nie potrafię przekonac urzędnika, który zna dobrze prawo budowlane, do przyjęcie częsci dokumentaji i wydania pozwolenie (lub nie wniesienia sprzeciwu), jeżeli Ty to potrafisz, to gratuluję, albo nie, współczuję urzędników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 26.07.2015 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 Jeśli potrafisz, po podaj mi (nawet na PRIV) choc jeden urząd, który tak praktykuje, chętnie do nich zadzwonię i dowiem się na jakiem podstawie prawnej jest to możliwe i sam z tego skorzystam, bo to, wykosi konkurencję jak nic a mi przysporzy dodatkowych inwestorów. Wypadam z dyskusji na jakies dwie godziny:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.07.2015 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 Zadzwoń do tego z mojego miasta. Albo Gliwic, czy Żor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 26.07.2015 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 Chętnie spróbuję i napisze co mi odpowiedzieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomas1 26.07.2015 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 ... i wszystko się zgadza ! ale dotyczy to wg mnie samych instalacji , nie budynku jako całości funkcjonalno użytkowej. Trudno mi wyobrazić sobie Np wyliczenia ( przykładowo ) projektowanej charakterystyki energetycznej budynku ( wymaganej do Projektu Budowlanego ) na bazie architektury I konstrukcji, bez instalacji. Jest to niemożliwe. Jeśli to potrafisz, pochwal się na FM. Miałem tą interpretację w ręku zanim została ogłoszona na stronie GUNB. Mogę napisać też że w numerze 7/8 Inżyniera budownictwa jest wpis dotyczący ww. interpretacji cyt. "Tym samym organ nie może zobowiązać inwestora do uzupełnienia projektu budowlanego o wskazane powyżej instalacje (elektr. sanit. itd.) skoro ich realizacja nie wymaga już przedłożenia w organie projektu budowlanego. Natomiast zgodnie z wolą inwestora ww. instalacje nadal mogą być w projekcie zamieszczone" Sam kolega architekt napisał czym jest i z czego się składa projekt budowlany, więc cytując pańskie słowa jest pan w błędzie. Mój wpis dotyczył pańskiej wypowiedzi- strona pierwsza #17 udowodniłem panu że nie ma pan racji. Pan natomiast próbuje się odgryźć, szukając dziury w całym z tą charakterystyką. Część osób już coś na ten temat napisała. Ja pokuszę się o dopisanie czegoś w innym czasie, jest już późno, jutro trzeba iść do pracy, a czasu na zaglądanie tutaj mam coraz mniej chociaż jak zaczynam czytać to forum chęci coraz większe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 27.07.2015 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 (edytowane) Podsumowanie: Tak jak obiecałem zadzwoniłem do UM w Rybniku i otrzymałem potwierdzenie, że faktycznie projekt może zawierac częśc instalacyjną w ograniczonym zakresie, tzn, że w tamtejszym urzędzie wymagane są jedynie klimatyzacja, wentylacja i instalacja gazowa na pozwolenie bez instalacji, które są określone w prawie budowlanym. Zadzwoniłem także do GUNB, w którym potwierdzono mi, że ich interpretacja dotyczy także sytuacji składania wniosku dla budynku jednorodzinnego, przy czym w dniu 24.07.2015 dorzucili jeszcze wyłącznie gazu z pozwolenia, a dołączyli go do do zgłoszenia. W związku z taką sytuacją mamy niezły bałagan, żeby nie nazwac tego burdelem. O ile prawodawca zmienił ustawę (Prawo Budowlane) o tyle zapomniał o aktach prawnych wykonawczych (Rozporządzeniu o zakresie i formie projektu budawlanego) - można przeczytac o tym tutajSkutkiem tego jest to, że każde ze starostw, czy urzędów miasta ma dowlolnośc w interpretacji ustawy jaką jest Prawo Budowlane i poszczególne akty wykonawcze. Moje starostwa i urzędu (powiaty jeleniogórki i okoliczne) stoją na stanowisku, że nic się nie zmieniło i projekt ma byc nadal kompletny czyli z częścią instalacyjną. W tej sytuacji kolega fotohobby i thomas1 mają całkowitą rację, że starostwa i urzędy przyjmują takie dokumentacje, i wydają pozwolenie na budowę, i że na dzień dzień dzisiejszy, jest to zgodne z prawem, pomimo tego, że mamy niezgodnośc pomiędzy ustawą a aktem wykonawczym. Urzędy i starostwa mogą, lecz nie musza stosowac się do informacji przedstawionych na stronach GUNBu, i mogą miec swoje własne stanowiska. Taka sytuacja potrwa około roku (przynajmniej teoretycznie), bo tyle czasu maja poszczególne ministerstwa (głównie Infrastruktry oraz Transportu Budownictwa i Gospodarki Wodnej), na zrobienie porządków na swoich podwórkach. Należy wiec dowiadywac się w poszczególnych starostwach i urzędach jakie jest ich stanowisko i korzystac z możliwości opracowania tańszej dokumentacji. bez projektów branżowych instalacyjnych. Edytowane 17 Sierpnia 2015 przez rübezahl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 27.07.2015 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 rubezahl - dzięki za podjęcie tematu i wyczerpującą odpowiedz. Wraz z nowelizacją Prawa Budowlanego powinny zmienić się przepisy wykonawcze co się nie stało i stąd rozbieżności w interpretacji przepisów. Do Projektów Budowlanych będę chyba dołączał stanowisko GUNB z dn.... chyba, że zakres instalacyjny projektu zostanie uzgodniony z Inwestorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts