Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kocioł z podajnikiem jaka moc?

jim8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 104
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Gość Arturo72
Witam, mam pytanie jak w temacie zastanawiam się nad kupnem kotła, czy mógłby mi ktoś doradzić jakiś dobry kocioł z podajnikiem na 100m2 pow użytkowej, bloczek 24cm, styropian grafitowy 15cm, wełna poddasze 25cm, podłoga 13cm styropian.

Jaja se robisz czy prowokujesz do jalowych dyskusji ?

Do takiego domu nie ma kotła o mocy nominalnej 4-5kW a takiego potrzebujesz,żeby bezsensownie wydana kasa na komin i kotłownie nie poszła w błoto :)

Gość Arturo72
Nie mam gazu pozostaje więc eko...

A czemu taka bezwyjatkowa zależność ?

Wiesz ile Twój dom zuzyje energii na ogrzewanie ?

Wiesz jaki jest koszt jednostki energii z poszczególnych źródeł ciepła czyli z ekosyfu,gazu ziemnego,prądu ?

Ja mam gaz przy dzialce ale nie w domu ale nie mam ekosyfu bo już wcześniej miałem prąd do domu podłączony ;)

Chociaż gaz ziemny był tańszy nawet od ekosyfu.

Edytowane przez Arturo72

A czemu taka bezwyjatkowa zależność ?

Wiesz ile Twój dom zuzyje energii na ogrzewanie ?

Wiesz jaki jest koszt jednostki energii z poszczególnych źródeł ciepła czyli z ekosyfu,gazu ziemnego,prądu ?

Jak pisałem gazu brak (mała miejscowość), podłogówka już wykonana pozostaje tylko ekogroszek...

Witam, mam pytanie jak w temacie zastanawiam się nad kupnem kotła, czy mógłby mi ktoś doradzić jakiś dobry kocioł z podajnikiem na 100m2 pow użytkowej, bloczek 24cm, styropian grafitowy 15cm, wełna poddasze 25cm, podłoga 13cm styropian.

Skam-P Plus 7 kW wystarczy z dużym zapasem na CO i CWU - czy już masz gotowy komin w kotłowni ?

Gość Arturo72
Jak pisałem gazu brak (mała miejscowość), podłogówka już wykonana pozostaje tylko ekogroszek...

Jak też ja pisałem.

Czy znasz koszt jednostki energii z prądu,ekosyfu czy gazu ziemnego ? Ile tej energii potrzebuje Twoj dom na ogrzewanie ?

Jaki będzie koszt tej energii w przypadku ogrzewania Twojego domu w/w dostarczycielami tej energii ?

Czemu zatem pozostaje tylko ekosyf na podstawie odpowiedzi na powyższe pytania ?

Mała miejscowość nie jest uzasadnieniem braku odpowiedzi ;)

Edytowane przez Arturo72

Arturo zaproponuje Ci wyburzyć komin, później dom, następnie postawisz nowy wg. jego wskazówek a później sprzeda Ci do niego pompę ciepła :)

:) czyli ten SKAM-P PLUS 7 kW to ostateczna opcja? czy może koniecznie w moim przypadku należało by zainstalować bufor ciepła?

:) czyli ten SKAM-P PLUS 7 kW to ostateczna opcja? czy może koniecznie w moim przypadku należało by zainstalować bufor ciepła?

Bufor jak najbardziej ok, bo Arturo ma na tyle racji że straty tego budynku nie będą na poziomie kotła 20 czy 25kW jak zaproponują Ci lokalni instalatorzy :)

Mógłby być z tym buforem mały kociołek pelletowy, już masz dużo czyściej jak przy wunglu tyle że koszty rosną, ewentualnie kocioł elektryczny z buforem.

Edytowane przez karoka65

Gość Arturo72
Niestety nie...

To pomogę trochę dla innych ;)

Koszt jednostki energii kWh z:

-ekosyfu przy odpowiednio dobranym kotle do obciążenia cieplnego to 0,16zl.W Twoim przypadku nie będzie takiej sytuacji bo każdy kocioł na rynku nie bedzie pracował u Ciebie z mocą nominalna czyli z najwyższą sprawnością.

-z gazu ziemnego z kondensata 0,22-0,25zł

-z prądu 0,30zl

Zużycie energii na ogrzewanie w sezonie grzewczym w Twoim domu to ok.6000kWh.

Teraz łatwo policzysz sobie,ile będzie kosztowało ogrzewanie Twojego domu wymienionymi systemami grzewczymi.

Dokładnie dowiesz się po zrobieniu OZC.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Arturo zaproponuje Ci wyburzyć komin, później dom, następnie postawisz nowy wg. jego wskazówek a później sprzeda Ci do niego pompę ciepła :)

Już zaproponował:

Do takiego domu nie ma kotła o mocy nominalnej 4-5kW a takiego potrzebujesz,żeby bezsensownie wydana kasa na komin i kotłownie nie poszła w błoto :)

T

-ekosyfu przy odpowiednio dobranym kotle do obciążenia cieplnego to 0,16zl.W Twoim przypadku nie będzie takiej sytuacji bo każdy kocioł na rynku nie bedzie pracował u Ciebie z mocą nominalna czyli z najwyższą sprawnością.

Bzdura Arturo, nowe kotły muszą spełniać parametry sprawnościowo-emisyjne na 100 i na 30% mocy.