jim8 02.07.2015 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 Witam, mam pytanie jak w temacie zastanawiam się nad kupnem kotła, czy mógłby mi ktoś doradzić jakiś dobry kocioł z podajnikiem na 100m2 pow użytkowej, bloczek 24cm, styropian grafitowy 15cm, wełna poddasze 25cm, podłoga 13cm styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jim8 02.07.2015 15:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 Dodam, że ogrzewanie 100% podłogowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.07.2015 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 Witam, mam pytanie jak w temacie zastanawiam się nad kupnem kotła, czy mógłby mi ktoś doradzić jakiś dobry kocioł z podajnikiem na 100m2 pow użytkowej, bloczek 24cm, styropian grafitowy 15cm, wełna poddasze 25cm, podłoga 13cm styropian. Jaja se robisz czy prowokujesz do jalowych dyskusji ? Do takiego domu nie ma kotła o mocy nominalnej 4-5kW a takiego potrzebujesz,żeby bezsensownie wydana kasa na komin i kotłownie nie poszła w błoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 02.07.2015 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 Podejrzewam że Cię tu 'zlinczują' że raczyłeś pomyśleć o kotle na eko do swojego domu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jim8 02.07.2015 16:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 Nie mam gazu pozostaje więc eko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.07.2015 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 (edytowane) Nie mam gazu pozostaje więc eko... A czemu taka bezwyjatkowa zależność ? Wiesz ile Twój dom zuzyje energii na ogrzewanie ? Wiesz jaki jest koszt jednostki energii z poszczególnych źródeł ciepła czyli z ekosyfu,gazu ziemnego,prądu ? Ja mam gaz przy dzialce ale nie w domu ale nie mam ekosyfu bo już wcześniej miałem prąd do domu podłączony Chociaż gaz ziemny był tańszy nawet od ekosyfu. Edytowane 2 Lipca 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jim8 02.07.2015 16:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 Jaki w takim przypadku wybór byłby najrozsądniejszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jim8 02.07.2015 16:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 A czemu taka bezwyjatkowa zależność ? Wiesz ile Twój dom zuzyje energii na ogrzewanie ? Wiesz jaki jest koszt jednostki energii z poszczególnych źródeł ciepła czyli z ekosyfu,gazu ziemnego,prądu ? Jak pisałem gazu brak (mała miejscowość), podłogówka już wykonana pozostaje tylko ekogroszek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 02.07.2015 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 Witam, mam pytanie jak w temacie zastanawiam się nad kupnem kotła, czy mógłby mi ktoś doradzić jakiś dobry kocioł z podajnikiem na 100m2 pow użytkowej, bloczek 24cm, styropian grafitowy 15cm, wełna poddasze 25cm, podłoga 13cm styropian. Skam-P Plus 7 kW wystarczy z dużym zapasem na CO i CWU - czy już masz gotowy komin w kotłowni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jim8 02.07.2015 16:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 Skam-P Plus 7 kW wystarczy z dużym zapasem na CO i CWU - czy już masz gotowy komin w kotłowni ? Tak komin postawiony wg projektu 180mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.07.2015 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 (edytowane) Jak pisałem gazu brak (mała miejscowość), podłogówka już wykonana pozostaje tylko ekogroszek... Jak też ja pisałem. Czy znasz koszt jednostki energii z prądu,ekosyfu czy gazu ziemnego ? Ile tej energii potrzebuje Twoj dom na ogrzewanie ? Jaki będzie koszt tej energii w przypadku ogrzewania Twojego domu w/w dostarczycielami tej energii ? Czemu zatem pozostaje tylko ekosyf na podstawie odpowiedzi na powyższe pytania ? Mała miejscowość nie jest uzasadnieniem braku odpowiedzi Edytowane 2 Lipca 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 02.07.2015 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 Jak pisałem gazu brak (mała miejscowość), podłogówka już wykonana pozostaje tylko ekogroszek... Jeśli będziesz upierał się przy groszku, mój instalator będzie w Chrząstawie i Śliwicach po niedzieli, może podjechać i zobaczyć co tam masz do roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jim8 02.07.2015 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 Jak też ja pisałem. Czy znasz koszt jednostki energii z prądu,ekosyfu czy gazu ziemnego ? Ile tej energii potrzebuje Twoj dom na ogrzewanie ? Niestety nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 02.07.2015 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 Tak komin postawiony wg projektu 180mm. Arturo zaproponuje Ci wyburzyć komin, później dom, następnie postawisz nowy wg. jego wskazówek a później sprzeda Ci do niego pompę ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 02.07.2015 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 Niestety nie... Skorzystaj z ciepłowłaściwe będzie pobierznie już coś wiedział, jeśli chcesz wiedzieć dokładnie zleć wykonanie OZC, kontakt znajdziesz na mojej stronie. Kolega Asolt robi takie rzeczy, znajdziesz go na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jim8 02.07.2015 16:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 Arturo zaproponuje Ci wyburzyć komin, później dom, następnie postawisz nowy wg. jego wskazówek a później sprzeda Ci do niego pompę ciepła czyli ten SKAM-P PLUS 7 kW to ostateczna opcja? czy może koniecznie w moim przypadku należało by zainstalować bufor ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 02.07.2015 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 (edytowane) czyli ten SKAM-P PLUS 7 kW to ostateczna opcja? czy może koniecznie w moim przypadku należało by zainstalować bufor ciepła? Bufor jak najbardziej ok, bo Arturo ma na tyle racji że straty tego budynku nie będą na poziomie kotła 20 czy 25kW jak zaproponują Ci lokalni instalatorzy Mógłby być z tym buforem mały kociołek pelletowy, już masz dużo czyściej jak przy wunglu tyle że koszty rosną, ewentualnie kocioł elektryczny z buforem. Edytowane 2 Lipca 2015 przez karoka65 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.07.2015 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 (edytowane) Niestety nie... To pomogę trochę dla innych Koszt jednostki energii kWh z: -ekosyfu przy odpowiednio dobranym kotle do obciążenia cieplnego to 0,16zl.W Twoim przypadku nie będzie takiej sytuacji bo każdy kocioł na rynku nie bedzie pracował u Ciebie z mocą nominalna czyli z najwyższą sprawnością. -z gazu ziemnego z kondensata 0,22-0,25zł -z prądu 0,30zl Zużycie energii na ogrzewanie w sezonie grzewczym w Twoim domu to ok.6000kWh. Teraz łatwo policzysz sobie,ile będzie kosztowało ogrzewanie Twojego domu wymienionymi systemami grzewczymi. Dokładnie dowiesz się po zrobieniu OZC. Edytowane 2 Lipca 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.07.2015 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 Arturo zaproponuje Ci wyburzyć komin, później dom, następnie postawisz nowy wg. jego wskazówek a później sprzeda Ci do niego pompę ciepła Już zaproponował: Do takiego domu nie ma kotła o mocy nominalnej 4-5kW a takiego potrzebujesz,żeby bezsensownie wydana kasa na komin i kotłownie nie poszła w błoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 02.07.2015 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 T -ekosyfu przy odpowiednio dobranym kotle do obciążenia cieplnego to 0,16zl.W Twoim przypadku nie będzie takiej sytuacji bo każdy kocioł na rynku nie bedzie pracował u Ciebie z mocą nominalna czyli z najwyższą sprawnością. Bzdura Arturo, nowe kotły muszą spełniać parametry sprawnościowo-emisyjne na 100 i na 30% mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts