SUSPENSER 04.07.2015 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2015 A ja słyszałem,że kociołek przy takim grzaniu nieźle w dupę dostaje. Policzymy amortyzację kotła i grzałki? Jest dokładnie odwrotnie tzn. lepiej grzać latem CWU kotłem niż żeby stał wyłączony i rdzewiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.07.2015 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2015 To Ty piszesz bzdury.Albo jak zwykle manipulujesz. Teraz już nie idzie o ilość ciepłej wody tylko o koszt. Z tego przykładu jasno wynika, że zwiększenie pojemności baniaka przez jego zdublowanie czy też przez zamianę na większy owszem rozwiąże kwestię niedostatku ciepłej wody. Ale jeżeli przy niedostatku ciepłej wody z grzania elektrycznie było drożej niż przy nadmiarze ciepłej wody z grzania kotłem - to przy wystarczającej ilości ciepłej wody z grzania elektrycznie będzie jeszcze drożej. Znaczy - ta różnica między kosztem CWU z kotła a kosztem CWU z prądu jeszcze wzrośnie. Bo najzwyczajniej w świecie prądem trzeba tej wody zagrzać więcej niż się prądem dotąd grzało. Masakra,ja piszę właśnie o koszcie a przy okazji o ilości wody. Jeśli bojler 80l raz zagrzany do 70st.C potrzebował na to dajmy,że 2kWh a gdy po opróżnieniu go bo wody zabrakło,został nagrzany do 70st.C i ponownie zużył na to 2kWh to logiczną rzeczą jest,że gdyby były dwa baniaki po 80l to na podgrzanie wody do 70st.C zużyłyby 4kWh a jeden baniak 160l zagrzany do 70st.C też zużyłby na to 4kWh. Czyli koszt podgrzania 160l wody do 70st.C byłby identyczny w w/w przypadkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 04.07.2015 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2015 Mataczysz żeby wyjść z twarzą.Nie o tym pisaliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boleklolek 04.07.2015 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2015 Sporo jest takich - gdy będziesz szukał zapytaj na priv to ustalimy który będzie najlepszy w tym przypadku. Serdecznie dziękuję za pomoc. Jeśli sam czegoś konkretnego nie wyszukam, to skorzystam z oferty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 04.07.2015 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2015 Rodzina 2+2, prysznic kiedy się chce i pottzeba, mycie naczyń, bojler 120l dwupłaszczowy, Skam chodzi tylko dla cwu, palę rosyjskim miałem 450zł tona. Dziennie wychodzi maks 3kg. 30 dni x 3 kg = 90kg. 0,09 x 450zł. Mi wystarcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts