Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kocioł na gaz do mojego domu?

jarekFTW

Recommended Posts

Witam Was serdecznie, mam do Was pytanie. Przymierzam się do kupna pieca, jestem po pierwszej rozmowie z instalatorem.

Ale od początku:

Buduje dom jednorodzinny z porothermu 25, ściany ocieplone będą styropianem 20 cm, lambda 0,031 (grafitowym). Okna 3 szybkowe Uw=ok 0,8, montaż ciepły. Na poddaszu pełne deskowanie, papa termo oraz 30 cm wełny (lambda pewno ok 0,035). Na posadzkę styropian 20 cm (10 + 10) i prawdopodobnie 7 cm wylewki. (Teraz posiadam SSZ, więc dużo rzeczy można jeszcze zmienić). Zdecydowałem się także na okna dachowe z systemem dociepleń (wiem, że to wróg ekonomicznego domu, aczkolwiek dla mnie w domu musi być jasno).

Zapotrzebowanie domu na ciepło 5,6kW.

Cały dom podłogówka.

Mam do Was pytanie odnośnie pieca gazowego. Dostałem od instalatora oferty, w których zaproponował kocioł Vaillant do wyboru:

-ecoTEC VC146/5-5 - moc od 3,3-14,9

-ecoTEC VC206/5-5 - moc od 4,2-21,2

Pytanie, na który się zdecydować? Czy może macie dla mnie jakąś inną opcję?

ten mniejszy wystarczy

vaillant nie ma takiej renomy a jak bedzie działać to zależy od modelu i od szczęścia

jak chcesz coś tańszego to zobacz termet gold 20, dużo osób chwali tą firmę ale tu już przy uruchomieniu trzeba zapłacić za dojazd, do tego zasobnik drazice lub biawar

a co lepsze to wybór jak z samochodem, każdy swoje chwali dopóki działa