Michal_g 02.07.2015 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 Dzien dobry, Chcę kupić dom szeregowy w budowie, pozwolenie na budowę zostało wydane w 1988 roku na rzecz spółdzielni mieszkaniowej. W 1996 wlasciciel obecny kupil ten dom i do tej pory powoli go budował. Obecnie dom jest w stanie prawie deweloperskim, ma aktualny dziennik budowy i nie został oddany do użytku. Pozwolenie na budowę jest wydane na spółdzielnie mieszkaniową. Moje pytanie brzmi: Czy jesli kupię ten dom to muszę starać się o przeniesienie pozwolenia na budowę na siebie i dopiero wtedy dokonczyc budowę? Czy mogę dokończyć budowę bez pozwolenia na siebie i wystapić o oddanie na użytkowanie? Czy aktualny właściciel musi najpierw przeniesc pozwolenie na siebie, a potem po podpisaniu umowy sprzedaży ja mam przenieść pozwolenie jeszcze raz? Z góry dziękuje za odpowiedź. Michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 02.07.2015 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 Bardzo często w przypadku SM pozwolenie na budowę zawierało całość inwestycji czyli jedno pozwolenie na całość wszystkie budynki na danym terenie. Musiał być też kierownik budowy który uzupełniał dziennik pierwszy był z SM zapewne kolejny właściciel jeżeli zmienił KB to powinien mieć to zgłoszone w Nadzorze Budowlanym mało prawdopodobne jeżeli pozwolenie nie było na niego. Wpisy w dzienniku nie powinny mieć przerwy dłuższej niż 3 lata jeżeli okres jest dłuższy pozwolenie traci moc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal_g 02.07.2015 17:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 Wpisy w dzienniku budowy są ok. Nie mają przerw dłuższych niż 3 lata. Ale czy ja jak kupię ten dom, to będę mógł dokończyć budowę z aktualnym kierownikiem bez przenoszenia pozwolenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 02.07.2015 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 Inwestorem zgodnie z pozwoleniem jest SM więc ona jedynie może zgłosić budynek do odbioru. Na jakiej podstawie aktualny kierownik dokonuje wpisów do DzB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DziadekT 03.07.2015 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2015 Być może klucz tkwi w słowie "kupił". Jaką dokładnie umowę podpisałeś z "właścicielem" i jaką on podpisał ze spółdzielnią? Czy na pewno są to notarialne umowy sprzedaży nieruchomości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts