Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy trzeba przenosić pozwolenie na budowę po zakupie domu w budowie?

Michal_g

Recommended Posts

Dzien dobry,

Chcę kupić dom szeregowy w budowie, pozwolenie na budowę zostało wydane w 1988 roku na rzecz spółdzielni mieszkaniowej. W 1996 wlasciciel obecny kupil ten dom i do tej pory powoli go budował. Obecnie dom jest w stanie prawie deweloperskim, ma aktualny dziennik budowy i nie został oddany do użytku. Pozwolenie na budowę jest wydane na spółdzielnie mieszkaniową.

Moje pytanie brzmi:

Czy jesli kupię ten dom to muszę starać się o przeniesienie pozwolenia na budowę na siebie i dopiero wtedy dokonczyc budowę?

Czy mogę dokończyć budowę bez pozwolenia na siebie i wystapić o oddanie na użytkowanie?

Czy aktualny właściciel musi najpierw przeniesc pozwolenie na siebie, a potem po podpisaniu umowy sprzedaży ja mam przenieść pozwolenie jeszcze raz?

Z góry dziękuje za odpowiedź.

Michal

Bardzo często w przypadku SM pozwolenie na budowę zawierało całość inwestycji czyli jedno pozwolenie na całość wszystkie budynki na danym terenie.

Musiał być też kierownik budowy który uzupełniał dziennik pierwszy był z SM zapewne kolejny właściciel jeżeli zmienił KB to powinien mieć to zgłoszone w Nadzorze Budowlanym mało prawdopodobne jeżeli pozwolenie nie było na niego.

Wpisy w dzienniku nie powinny mieć przerwy dłuższej niż 3 lata jeżeli okres jest dłuższy pozwolenie traci moc.