Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakup działki bez WZ

ensim

Recommended Posts

Hey. Mamy możliwość kupić fajną działkę tylko w KW jest ona zaznaczona jako rolna, w starostwie dowiedzieliśmy się że to grunt V kategorii (RV). Działka jest bezpośrednio przy ulicy gminnej asfaltowej. Po drugiej stronie drogi jest sporo domów, a po stronie naszej też ale w odległości około 50m w lewo i prawo. Prąd jest na słupie po drugiej stronie drogi.

Jak wam się wydaje? Warto kupować? Nie będzie problemów z WZ?, niestety nie możemy złożyć wniosku o WZ bo gmina wymaga przy wniosku warunków przyłączenia których nie wyda nam na ten moment Tauron bo nie jesteśmy właścicielem działki :/

Witam

W moim przypadku miałem plan zagospodarowania przestrzennego więc wystąpiłem o prąd, wodę i wniosek o wyłączenie ziemi rolnej z uzytku no i już miałem czarno na białym ale robiłem to po zakupie działki- z tego co pamiętam nic nigdzie nie płaciłem(może jakaś mapka za 50zł). Jeżeli sie obawiasz to poproś obecnego właścićela działki niech wystąpi o WZ i jak ją otrzyma w wersji pozytywnej to kupisz od niego działkę. To że prąd masz po drugiej stronie ulicy o niczym NIE świadczy- TO TYLKO POLSKA!!!!!! Operator stwierdzi, że przebić przez ulicę ktoś mu niepozwolił, że stacja stafo jest za daleko i sieci nie obciążą już w tym miejscu dodatkowym użytkownikiem itp. Naprawdę mogą dużo wymyślać. U mnie mają słup 5m od działki ale podłączą mnie ze słupa oległego około 50m ale dopiero jak uzyskają zgodę właścićela działki żeby kabel zakopać...masakra. Z doświadczenia wiem, że nikomu w urzędach nie wolno wierzyć na gębe. Wszystkie zapewnienia proś na piśmie;)

pozdrawiam

Niby tak, problem w tym że właściciel jest w USA więc on o WZ wniosku nie złoży, jego tutejszy pełnomocnik też wątpię. A cena dobra bo tylko 90.000 za 7.5 ara (jak na Podhale to naprawdę nieźle).

Dziś po znajomych w Tauronie obeszłem, okazało się że problemu z podłączeniem nie będzie, będę musiał mieć tylko zgodę jednego właściciela bo prąd przy drodze by szedł po jego działce.

A jak to jest z gruntem 5 klasy? Czy on sam się przekształca na budowlany w momencie otrzymania WZ?

Art. 61 Ustawy o Planowaniu i Zagospodarowaniu Przestrzennym określa warunki dla wydania decyzji o WZ :

" 1. Wydanie decyzji o warunkach zabudowy jest możliwe jedynie w przypadku łącznego spełnienia następujących warunków:

1) co najmniej jedna działka sąsiednia, dostępna z tej samej drogi publicznej, jest zabudowana w

sposób pozwalający na określenie wymagań dotyczących nowej zabudowy w zakresie kontynuacji

funkcji, parametrów, cech i wskaźników kształtowania zabudowy oraz zagospodarowania terenu, w

tym gabarytów i formy architektonicznej obiektów budowlanych, linii zabudowy oraz intensywności

wykorzystania terenu;

2) teren ma dostęp do drogi publicznej;

3) istniejące lub projektowane uzbrojenie terenu, z uwzględnieniem ust. 5, jest wystarczające dla

zamierzenia budowlanego;

4) teren nie wymaga uzyskania zgody na zmianę przeznaczenia gruntów rolnych i leśnych na cele

nierolnicze i nieleśne albo jest objęty zgodą uzyskaną przy sporządzaniu miejscowych planów, które

utraciły moc na podstawie art. 67 ustawy, o której mowa w art. 88 ust. 1;

5) decyzja jest zgodna z przepisami odrębnymi. "

- o "odrolnienie" działki ( na działkę budowlaną ) może wystąpić jedynie właściciel nieruchomości, nie kto inny.

... jednym słowem, jeśli działka jest rolna - WZ nie zostanie wydane.

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

" Art. 11. 1. Wyłączenie z produkcji użytków rolnych wytworzonych z gleb

pochodzenia mineralnego i organicznego, zaliczonych do klas I, II, III, IIIa, IIIb, oraz użytków rolnych klas IV, IVa, IVb, V i VI wytworzonych z gleb pochodzenia organicznego, a także gruntów, o których mowa w art. 2 ust. 1 pkt 2–10, oraz gruntów leśnych, przeznaczonych na cele nierolnicze i nieleśne – może nastąpić po wydaniu decyzji zezwalających na takie wyłączenie. "

... to jak to jest ? nie ma to zastosowania do WZ ?

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

tylko definicji " działki sąsiedniej " nie ma ( przynajmniej takiej nie spotkałem ), ale chyba i dobrze ! , ponieważ w tym momencie pojęcie " działki sąsiedniej " wg mnie odnosi się nie tylko do działek przylegającej bezpośrednio do niezabudowanej nieruchomości :) raczej bardziej do obszaru, najbliższego terenu o takich, a nie innych cechach urbanistycznych ...

• 2 weeks później...

Jeszcze jednak update i pytania:

Bo wydadzą WZ jeżeli będzie nieruchomość zabudowana od naszej działki w obszarze analizowanym (3x front, nie mniej niż 50 metrów). Prawo mówi o nieruchomości zabudowanej a nie o samej zabudowie.

Więc wysyłam Wam zdjęcie i proszę o pomoc. Zdjęcie: http://postimg.org/image/brltvdbdp/74bfe35e/

Nasza działka to 4422, jak widać przy drodze asfaltowej, Słup z prądem jest na działce poniżej w rogu po lewej. Jak widać front ma 21,89m, czyli 3x21,89 = 65,67m. Jeżeli to podzielimy przez 2 wyjdzie nam 32,835 m. Jak widać działka 4339 jest zabudowana i od środka naszej działki jest do niej tylko 32,13m.

Czy zatem ta nieruchomość wejdzie w obszar analizowany?. Bo jeżeli tak to sprawa prosta :). Dzięki za pomoc i podpowiedzi ;)

Łukasz - czytaj:

.... niestety nie możemy złożyć wniosku o WZ bo gmina wymaga przy wniosku warunków przyłączenia których nie wyda nam na ten moment Tauron bo nie jesteśmy właścicielem działki :/

a to jest zgodne z art.61.1.3). i 61.5. ustawy o planowaniu.

Ps.

Jedynym rozwiązaniem jest zawarcie z Tauron-em umowy przedwstępnej ( przed zakupem działki) - co spełni wymogi obowiązujących przepisów.

O WZ może też wystąpić obecny właściciel działki, ale w takim przypadku (działka z WZ), zapewne, podniesie cenę działki, bo będzie "budowlana".

Edytowane przez sSiwy12
Ps-a dopisałem.

Łukasz - dokładnie tak. Możemy co najwyżej podpisać u notariusza że środki zostaną przekazane dopiero po uzyskaniu warunków Zabudowy

sSiwy12 - szukam na internetach, ale nie widzę aby Tauron miał jakąkolwiek formę umowy przedwstępnej...... no bo i jak ją może mieć skoro nie może wydać warunków przyłącza bo nie jesteśmy właścicielami :p

sSiwy12 - szukam na internetach, ale nie widzę aby Tauron miał jakąkolwiek formę umowy przedwstępnej......

A to?

Zapewnienie dostaw

Oświadczenie TAURON Dystrybucja S.A. o możliwości przyłączenia odbiorcy do sieci elektroenergetycznej oraz dostaw energii elektrycznej wydawane jest na wniosek klienta w następujących sytuacjach:

Klient planuje zakup terenu/obiektu i chce zorientować się czy jest możliwość zasilania go przewidywaną mocą przyłączeniową przed nabyciem prawa do korzystania

Klient chce uzyskać decyzję o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu lub decyzję o lokalizacji celu publicznego

O wydanie takiego oświadczenia może wystąpić osoba fizyczna, prawna lub Urząd Gminy w ramach toczącego się postępowania o wydanie decyzji warunków zabudowy lub lokalizacji inwestycji celu publicznego. W tym przypadku nie jest wymagane posiadanie przez wnioskodawcę tytułu prawnego do przedmiotowego obiektu.

Oświadczenie ma charakter informacyjny i nie stanowi podstawy do przystąpienia do prac projektowych i budowlano-montażowych w zakresie przyłączenia. W tym celu należy rozpocząć procedurę przyłączania. Oświadczenie traci ważność po upływie 1 roku od daty jego wydania, jeżeli w tym okresie nie zostaną wydane warunki przyłączenia. Nie narzuca ona TAURON Dystrybucja S.A. obowiązku późniejszego przyłączenia klienta według opłaty taryfowej w ściśle określonym terminie.

źródło: http://www.tauron-dystrybucja.pl/przylaczenia-do-sieci/zapewnienie-dostaw/Strony/zapewnienie-dostaw-energii.aspx