ensim 02.07.2015 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 Hey. Mamy możliwość kupić fajną działkę tylko w KW jest ona zaznaczona jako rolna, w starostwie dowiedzieliśmy się że to grunt V kategorii (RV). Działka jest bezpośrednio przy ulicy gminnej asfaltowej. Po drugiej stronie drogi jest sporo domów, a po stronie naszej też ale w odległości około 50m w lewo i prawo. Prąd jest na słupie po drugiej stronie drogi. Jak wam się wydaje? Warto kupować? Nie będzie problemów z WZ?, niestety nie możemy złożyć wniosku o WZ bo gmina wymaga przy wniosku warunków przyłączenia których nie wyda nam na ten moment Tauron bo nie jesteśmy właścicielem działki :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 03.07.2015 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2015 WitamW moim przypadku miałem plan zagospodarowania przestrzennego więc wystąpiłem o prąd, wodę i wniosek o wyłączenie ziemi rolnej z uzytku no i już miałem czarno na białym ale robiłem to po zakupie działki- z tego co pamiętam nic nigdzie nie płaciłem(może jakaś mapka za 50zł). Jeżeli sie obawiasz to poproś obecnego właścićela działki niech wystąpi o WZ i jak ją otrzyma w wersji pozytywnej to kupisz od niego działkę. To że prąd masz po drugiej stronie ulicy o niczym NIE świadczy- TO TYLKO POLSKA!!!!!! Operator stwierdzi, że przebić przez ulicę ktoś mu niepozwolił, że stacja stafo jest za daleko i sieci nie obciążą już w tym miejscu dodatkowym użytkownikiem itp. Naprawdę mogą dużo wymyślać. U mnie mają słup 5m od działki ale podłączą mnie ze słupa oległego około 50m ale dopiero jak uzyskają zgodę właścićela działki żeby kabel zakopać...masakra. Z doświadczenia wiem, że nikomu w urzędach nie wolno wierzyć na gębe. Wszystkie zapewnienia proś na piśmie;)pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ensim 03.07.2015 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2015 Niby tak, problem w tym że właściciel jest w USA więc on o WZ wniosku nie złoży, jego tutejszy pełnomocnik też wątpię. A cena dobra bo tylko 90.000 za 7.5 ara (jak na Podhale to naprawdę nieźle). Dziś po znajomych w Tauronie obeszłem, okazało się że problemu z podłączeniem nie będzie, będę musiał mieć tylko zgodę jednego właściciela bo prąd przy drodze by szedł po jego działce. A jak to jest z gruntem 5 klasy? Czy on sam się przekształca na budowlany w momencie otrzymania WZ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 03.07.2015 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2015 (edytowane) Art. 61 Ustawy o Planowaniu i Zagospodarowaniu Przestrzennym określa warunki dla wydania decyzji o WZ : " 1. Wydanie decyzji o warunkach zabudowy jest możliwe jedynie w przypadku łącznego spełnienia następujących warunków: 1) co najmniej jedna działka sąsiednia, dostępna z tej samej drogi publicznej, jest zabudowana wsposób pozwalający na określenie wymagań dotyczących nowej zabudowy w zakresie kontynuacjifunkcji, parametrów, cech i wskaźników kształtowania zabudowy oraz zagospodarowania terenu, wtym gabarytów i formy architektonicznej obiektów budowlanych, linii zabudowy oraz intensywnościwykorzystania terenu; 2) teren ma dostęp do drogi publicznej; 3) istniejące lub projektowane uzbrojenie terenu, z uwzględnieniem ust. 5, jest wystarczające dlazamierzenia budowlanego; 4) teren nie wymaga uzyskania zgody na zmianę przeznaczenia gruntów rolnych i leśnych na celenierolnicze i nieleśne albo jest objęty zgodą uzyskaną przy sporządzaniu miejscowych planów, któreutraciły moc na podstawie art. 67 ustawy, o której mowa w art. 88 ust. 1; 5) decyzja jest zgodna z przepisami odrębnymi. " - o "odrolnienie" działki ( na działkę budowlaną ) może wystąpić jedynie właściciel nieruchomości, nie kto inny. ... jednym słowem, jeśli działka jest rolna - WZ nie zostanie wydane. Edytowane 3 Lipca 2015 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 03.07.2015 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2015 ... jednym słowem, jeśli działka jest rolna - WZ nie zostanie wydane. Sralis mazgalis, referentis dupcis. Tam jest RV i wydanie WZiZT ją z automatu "odralnia" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 03.07.2015 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2015 (edytowane) " Art. 11. 1. Wyłączenie z produkcji użytków rolnych wytworzonych z glebpochodzenia mineralnego i organicznego, zaliczonych do klas I, II, III, IIIa, IIIb, oraz użytków rolnych klas IV, IVa, IVb, V i VI wytworzonych z gleb pochodzenia organicznego, a także gruntów, o których mowa w art. 2 ust. 1 pkt 2–10, oraz gruntów leśnych, przeznaczonych na cele nierolnicze i nieleśne – może nastąpić po wydaniu decyzji zezwalających na takie wyłączenie. "... to jak to jest ? nie ma to zastosowania do WZ ? Edytowane 3 Lipca 2015 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 03.07.2015 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2015 Art.61.1.4. ustawy o planowaniu ....;. w nawiązaniu do art.11.1.1b ustawy o ochronie gruntów ........... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baps 03.07.2015 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2015 W przypadku RV i RVI odrolnienie nie jest wymagane. Tak przynajmniej miałem w związku z wystąpieniem o warunki zabudowy. Otrzymałem je bez problemu a sytuacja była analogiczna. Tylko czy te zabudowania w odległości 50m znajdują się na sąsiedniej działce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 04.07.2015 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2015 tylko definicji " działki sąsiedniej " nie ma ( przynajmniej takiej nie spotkałem ), ale chyba i dobrze ! , ponieważ w tym momencie pojęcie " działki sąsiedniej " wg mnie odnosi się nie tylko do działek przylegającej bezpośrednio do niezabudowanej nieruchomości raczej bardziej do obszaru, najbliższego terenu o takich, a nie innych cechach urbanistycznych ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 04.07.2015 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2015 Ale jest definicja "obszaru analizowanego" który wynosi nie mniej niż 3 x front działki, ale nie mniej niż 50m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 04.07.2015 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2015 jest definicja " obszaru analizowanego " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ensim 14.07.2015 04:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 Czyli bylby problem bo po prawej do najblizej bedzie okolo 60m. A po lewej 40m. Skoro analizowany jest 3x front to w zasadzie nie natrafimy na zaden budynek. Chyba ze byloby to 3x front w lewo I w prawo..... No nic dzieki, odpuszczamy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ensim 21.07.2015 07:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2015 Jeszcze jednak update i pytania: Bo wydadzą WZ jeżeli będzie nieruchomość zabudowana od naszej działki w obszarze analizowanym (3x front, nie mniej niż 50 metrów). Prawo mówi o nieruchomości zabudowanej a nie o samej zabudowie. Więc wysyłam Wam zdjęcie i proszę o pomoc. Zdjęcie: http://postimg.org/image/brltvdbdp/74bfe35e/ Nasza działka to 4422, jak widać przy drodze asfaltowej, Słup z prądem jest na działce poniżej w rogu po lewej. Jak widać front ma 21,89m, czyli 3x21,89 = 65,67m. Jeżeli to podzielimy przez 2 wyjdzie nam 32,835 m. Jak widać działka 4339 jest zabudowana i od środka naszej działki jest do niej tylko 32,13m. Czy zatem ta nieruchomość wejdzie w obszar analizowany?. Bo jeżeli tak to sprawa prosta . Dzięki za pomoc i podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 21.07.2015 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2015 Teren jest zurbanizowany, a i można złożyć wniosek o WZ przed zakupem działki - wówczas wszystko jest czarno na białym i nie ma niespodzianek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 21.07.2015 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2015 (edytowane) Łukasz - czytaj: .... niestety nie możemy złożyć wniosku o WZ bo gmina wymaga przy wniosku warunków przyłączenia których nie wyda nam na ten moment Tauron bo nie jesteśmy właścicielem działki :/ a to jest zgodne z art.61.1.3). i 61.5. ustawy o planowaniu. Ps. Jedynym rozwiązaniem jest zawarcie z Tauron-em umowy przedwstępnej ( przed zakupem działki) - co spełni wymogi obowiązujących przepisów. O WZ może też wystąpić obecny właściciel działki, ale w takim przypadku (działka z WZ), zapewne, podniesie cenę działki, bo będzie "budowlana". Edytowane 21 Lipca 2015 przez sSiwy12 Ps-a dopisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ensim 21.07.2015 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2015 Łukasz - dokładnie tak. Możemy co najwyżej podpisać u notariusza że środki zostaną przekazane dopiero po uzyskaniu warunków Zabudowy sSiwy12 - szukam na internetach, ale nie widzę aby Tauron miał jakąkolwiek formę umowy przedwstępnej...... no bo i jak ją może mieć skoro nie może wydać warunków przyłącza bo nie jesteśmy właścicielami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 21.07.2015 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2015 Podpiszcie umowę najmu czy użyczenia działki,nie musi być notarialna , na 1 mc to wystarczy aby wykazać sie prawem do działki i złożyć wnioski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 21.07.2015 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2015 sSiwy12 - szukam na internetach, ale nie widzę aby Tauron miał jakąkolwiek formę umowy przedwstępnej...... A to? Zapewnienie dostaw Oświadczenie TAURON Dystrybucja S.A. o możliwości przyłączenia odbiorcy do sieci elektroenergetycznej oraz dostaw energii elektrycznej wydawane jest na wniosek klienta w następujących sytuacjach: Klient planuje zakup terenu/obiektu i chce zorientować się czy jest możliwość zasilania go przewidywaną mocą przyłączeniową przed nabyciem prawa do korzystania Klient chce uzyskać decyzję o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu lub decyzję o lokalizacji celu publicznego O wydanie takiego oświadczenia może wystąpić osoba fizyczna, prawna lub Urząd Gminy w ramach toczącego się postępowania o wydanie decyzji warunków zabudowy lub lokalizacji inwestycji celu publicznego. W tym przypadku nie jest wymagane posiadanie przez wnioskodawcę tytułu prawnego do przedmiotowego obiektu. Oświadczenie ma charakter informacyjny i nie stanowi podstawy do przystąpienia do prac projektowych i budowlano-montażowych w zakresie przyłączenia. W tym celu należy rozpocząć procedurę przyłączania. Oświadczenie traci ważność po upływie 1 roku od daty jego wydania, jeżeli w tym okresie nie zostaną wydane warunki przyłączenia. Nie narzuca ona TAURON Dystrybucja S.A. obowiązku późniejszego przyłączenia klienta według opłaty taryfowej w ściśle określonym terminie. źródło: http://www.tauron-dystrybucja.pl/przylaczenia-do-sieci/zapewnienie-dostaw/Strony/zapewnienie-dostaw-energii.aspx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ensim 21.07.2015 14:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2015 Ok dzięki. To już mam podpisane i podbite przez Tauron w dniu dzisiejszym . Jutro skompletuję pozostałe części i złożę w gminie o WZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts