Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka pompa ciepła dla domu 63 m 2

joacie

Recommended Posts

Dom ma 63 metry kwadratowe powierzchni użytkowej, zbudowany jest z betonu komórkowego firmy H +H 24 cm, 500,

Ocieplony jest w następujący sposób:

-ściana fundamentowa 12 cm styropian,

- podłoga 15 cm styropian grafit,

- ściana 15 cm styropian grafit,

- strop 30 cm wełna.

Zapotrzebowanie na ciepło 5 kW,

sumaryczna strata ciepła w budynku 4 224 W,

Wskaźniki zapotrzebowania ciepła wynoszą:

w odniesieniu do powierzchni ogrzewanej q = 67,3 W/m2,

w odniesieniu do kubatury ogrzewanej q-23,2 W/m3

W domu planuję wodne ogrzewanie podłogowe na całości.

Bardzo proszę o pomoc w doborze firmy, zapytania ofertowego do firmy, ponieważ nie mam wiedzy w tym temacie a nie chcę zostać nabita w przysłowiową butelkę ;) Zaznacza, że nie jestem zainteresowana pompami ciepła z marketów. Zależy mi na dobrej, a zarazem taniej pompie.

Czy ewentualnie taka pompa mogła by stać poniżej parteru w małej piwniczce.

Z góry dziękuję za pomoc :)

Dom ma 63 metry kwadratowe powierzchni użytkowej, zbudowany jest z betonu komórkowego firmy H +H 24 cm, 500,

Ocieplony jest w następujący sposób:

-ściana fundamentowa 12 cm styropian,

- podłoga 15 cm styropian grafit,

- ściana 15 cm styropian grafit,

- strop 30 cm wełna.

Zapotrzebowanie na ciepło 5 kW,

sumaryczna strata ciepła w budynku 4 224 W,

Wskaźniki zapotrzebowania ciepła wynoszą:

w odniesieniu do powierzchni ogrzewanej q = 67,3 W/m2,

Ja zacząłbym od weryfikacji tych (pogrubionych) wyliczeń.

max 6 osób dom będzie zamieszkały sezonowo ok 8 mc w roku, kiedyś może cały rok wentylacja grawitacyjna, w łazience prysznic, gotowanie standardowe od czasu do czasu jakieś pieczenie.

Jeżeli 6 osób, to zysków bytowych będzie tak dużo, że żeby go dogrzać wystarczy bardzo małe źródło ciepła. Natomiast wody będzie szło sporo. Teraz pytanie, te 8 miesięcy to z zimą?

Edytowane przez Liwko

Zimą będziemy mieszkać ok 2 mc ale teraz nie wiem jak w przyszłości notomiast co do ilości osób napisałam 6 ale to max, generalnie 3 osoby.

Dużo niewiadomych.

Generalnie jednak wybrałbym prąd w drugiej taryfie + klimatyzator z funkcją grzania + grzałka CWU (przy prysznicu dużo nie nabije). Wszystko zmieści się w 10tyś., a najtańsza dobra PC z podłogówką to minimum 25tyś.

Grzanie + CWU powinniście zmieścić się w 2000zł. Przy PC wyjdzie około 800-900zł (wszystko to szacunki), ale jak docieplicie lepiej ten domek, to z prądu wyjdzie 1500-1600zł, a z PC 700-800zł. Nie widzę sensu dla PC.

Rozważamy również kominek z rozprowadzeniem ciepła ale nie płaszczem wodnym plus podłogówka np piec elektryczny. widzę że nie ma dużych różnic cenowych przy tym metrażu w eksploatacji. Dziękuje za info

Nie polecam kominka, ponieważ nie ma wkładów tak małej mocy. Osobiście mam kominek 6kW i potrafi on ogrzać całe 133m2. Przy waszym metrażu szybko dom przegrzeje i będziecie otwierać okna.

Jedyne rozwiązanie to bio-kominek