joacie 03.07.2015 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2015 Dom ma 63 metry kwadratowe powierzchni użytkowej, zbudowany jest z betonu komórkowego firmy H +H 24 cm, 500, Ocieplony jest w następujący sposób: -ściana fundamentowa 12 cm styropian, - podłoga 15 cm styropian grafit, - ściana 15 cm styropian grafit, - strop 30 cm wełna. Zapotrzebowanie na ciepło 5 kW, sumaryczna strata ciepła w budynku 4 224 W, Wskaźniki zapotrzebowania ciepła wynoszą: w odniesieniu do powierzchni ogrzewanej q = 67,3 W/m2, w odniesieniu do kubatury ogrzewanej q-23,2 W/m3 W domu planuję wodne ogrzewanie podłogowe na całości. Bardzo proszę o pomoc w doborze firmy, zapytania ofertowego do firmy, ponieważ nie mam wiedzy w tym temacie a nie chcę zostać nabita w przysłowiową butelkę Zaznacza, że nie jestem zainteresowana pompami ciepła z marketów. Zależy mi na dobrej, a zarazem taniej pompie. Czy ewentualnie taka pompa mogła by stać poniżej parteru w małej piwniczce. Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 03.07.2015 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2015 podaj proszę czy chcesz pc powietrzną czy "ziemną" (jeśli "ziemną" to z jakim kolektorem) no i przybliżoną lokalizację... może znajdzie się na forum ktoś z regionu kto coś wie i podpowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 03.07.2015 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2015 Ja bym radził zamówić taki projekt z montażem .......... nie ma to jak miło pospamować o własnej firmie na forum, prawda? taka nachalna reklama może odnieść przeciwny skutek.... i przydałoby się wykupić płatny, firmowy, profil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.07.2015 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2015 Szczerze to przy takim metrażu poszedłbym w prąd. Ewentualnie dodałbym klimę. Wszystko do kupy w okolicach 10tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 03.07.2015 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2015 Dom ma 63 metry kwadratowe powierzchni użytkowej, zbudowany jest z betonu komórkowego firmy H +H 24 cm, 500, Ocieplony jest w następujący sposób: -ściana fundamentowa 12 cm styropian, - podłoga 15 cm styropian grafit, - ściana 15 cm styropian grafit, - strop 30 cm wełna. Zapotrzebowanie na ciepło 5 kW, sumaryczna strata ciepła w budynku 4 224 W, Wskaźniki zapotrzebowania ciepła wynoszą: w odniesieniu do powierzchni ogrzewanej q = 67,3 W/m2, Ja zacząłbym od weryfikacji tych (pogrubionych) wyliczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joacie 03.07.2015 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2015 Pompa woda powietrze ma służyć do podgrzewania wody oraz ogrzania domu. Jeśli chodzi o pogrubione wyliczenia to spisałam je z mojego Projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.07.2015 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2015 Pompa woda powietrze ma służyć do podgrzewania wody oraz ogrzania domu. Jeśli chodzi o pogrubione wyliczenia to spisałam je z mojego Projektu. Ile osób będzie mieszkać? Jaki tryb życia? Częste gotowanie, pieczenie? Jaka wentylacja? Wanna czy prysznic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joacie 03.07.2015 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2015 max 6 osób dom będzie zamieszkały sezonowo ok 8 mc w roku, kiedyś może cały rok wentylacja grawitacyjna, w łazience prysznic, gotowanie standardowe od czasu do czasu jakieś pieczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.07.2015 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2015 (edytowane) max 6 osób dom będzie zamieszkały sezonowo ok 8 mc w roku, kiedyś może cały rok wentylacja grawitacyjna, w łazience prysznic, gotowanie standardowe od czasu do czasu jakieś pieczenie. Jeżeli 6 osób, to zysków bytowych będzie tak dużo, że żeby go dogrzać wystarczy bardzo małe źródło ciepła. Natomiast wody będzie szło sporo. Teraz pytanie, te 8 miesięcy to z zimą? Edytowane 3 Lipca 2015 przez Liwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joacie 03.07.2015 11:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2015 Zimą będziemy mieszkać ok 2 mc ale teraz nie wiem jak w przyszłości notomiast co do ilości osób napisałam 6 ale to max, generalnie 3 osoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.07.2015 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2015 Zimą będziemy mieszkać ok 2 mc ale teraz nie wiem jak w przyszłości notomiast co do ilości osób napisałam 6 ale to max, generalnie 3 osoby. Dużo niewiadomych. Generalnie jednak wybrałbym prąd w drugiej taryfie + klimatyzator z funkcją grzania + grzałka CWU (przy prysznicu dużo nie nabije). Wszystko zmieści się w 10tyś., a najtańsza dobra PC z podłogówką to minimum 25tyś. Grzanie + CWU powinniście zmieścić się w 2000zł. Przy PC wyjdzie około 800-900zł (wszystko to szacunki), ale jak docieplicie lepiej ten domek, to z prądu wyjdzie 1500-1600zł, a z PC 700-800zł. Nie widzę sensu dla PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joacie 03.07.2015 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2015 Rozważamy również kominek z rozprowadzeniem ciepła ale nie płaszczem wodnym plus podłogówka np piec elektryczny. widzę że nie ma dużych różnic cenowych przy tym metrażu w eksploatacji. Dziękuje za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.07.2015 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2015 Rozważamy również kominek z rozprowadzeniem ciepła ale nie płaszczem wodnym plus podłogówka np piec elektryczny. widzę że nie ma dużych różnic cenowych przy tym metrażu w eksploatacji. Dziękuje za info Nie polecam kominka, ponieważ nie ma wkładów tak małej mocy. Osobiście mam kominek 6kW i potrafi on ogrzać całe 133m2. Przy waszym metrażu szybko dom przegrzeje i będziecie otwierać okna. Jedyne rozwiązanie to bio-kominek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik37 03.07.2015 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2015 Coś jest nie tak z tym wyliczeniem zapotrzebowania na ciepło. Na pewno dom ma 63 m2 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joacie 07.07.2015 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 dom 63 metry projekt z 11 120 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts