Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa domku letniskowego do 35m2

araagon

Recommended Posts

Witam

Zamierzam wybudować domek letniskowy na działce rekreacyjnej o powierzchni do 35m2 na zgłoszenie według nowego prawa budowlanego. Działka położona jest nad jeziorem, cały teren objety jest MPZPS a moja działka oznaczona jest jako "działka z możliwością zabudowy rekreacyjnej indywidulanej i turystycznej". Domek chciałbym wybudować sam trzymając się zapisów z MPZPS (max wysokośc 9m, dach 30-45st dwuspadowy, kolor dachu czerwony itd), problem w tym że nie posiadam projektu, projekt wykonałem sobie sam. Czy w urzędzie do zgłoszenia takiego domku trzeba dołączać projekt budowlany? Bo jeżeli tak to sama budowa też podlega takim samym prawom jak budowa domu mieszkalnego czyli projekt (adaptacja projektu), geodeta (plan zagospodarowania działki), kierownik budowy. Kopę kasy to pochłonie, a wolałbym ją przeznaczyć na domek. Jeżeli tak jest to może lepiej wybudować i zalegalizować samowole budowlaną płacąc 5000zł według nowych przepisów?

W tym przypadku, obowiązuje procedura "uproszczona" - dokładnie taka sama jak dotychczasowa przy budowie budynku gospodarczego lub (i) altany.

Ps. Dotyczy to tylko domów (budynków) rekreacyjnych (gospodarczych, garaży) parterowych do 35m2.

Na każdy inny, procedura taka jak na jednorodzinny.

Edytowane przez sSiwy12

To całkowicie zmienia postać rzeczy, niestety będę musiał zrezygnować z budowy domku jaki chciałem (poddasze użytkowe). A antresola też jest kondygnacją budynku? Bo jeżeli budowałbym według MPZPS to dach o nachyleniu 45st wygeneruje mi spore miejsce na górze.
A kto ci to sprawdzi? Zrób poddasze tak, by dało się je bez problemu przerobić na użytkowe i tyle. Na nieużytkowym strychu też możesz mieć okna dachowe czy wentylację. Resztę dorobisz później.

To starostwo nie sprawdza takich rzeczy? tzn. nie kontroluje takich budowli później? A co z wysokością budynku na zgłoszenie? Czy jest to nadal 5m?
Nie słyszałem, by do kogokolwiek przyszła "kontrol" w postaci urzędnika, by sprawdzić co ma na strychu. Edytowane przez perm

• 2 weeks później...

wlasnie zglosilam budowe budynku gospodarczego. "projekt " narysowalam sama, odrecznie, nawet sciany sa krzywe :p pan w starostwie śmiał się czy takie na żywo też mają być :p powiedzial,ze nie interesuje ich czy ktos w takim budynku ma kanapę i stolik bo nie ma żadnych przepisów co zabraniają mieć kanapy. tak samo ze strychem. chcesz to masz a co tam trzymasz to twoja sprawa.

pracownicy starostwa nic nie chodza i nie sprawdzaja, sprawdza nadzor budowlany i to tylko jak ktos ich zawiadomi. i zawiadomi z imienia i nazwiska.