chio1 03.07.2015 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2015 Witam, Mam pytanie odnośnie instalacji elektrycznej. Elektryk nie zrobił mi wyprowadzenia na ogród i muszę sobie jakoś z tym poradzić (na skrzynce mam wyjście na gniazdka w pokoju dziecinnym oraz piwnice - zaznaczone na zdjęciu) - chciałbym się podpiąć pod piwnice. W piwnicy idzie kabel 2,5mm do puszki i z puszki do gniazdka. Zamiast puszki chciałbym zrobić małą rozdzielnie na 5 obwodów: 1. Brama 2. Furtka i oświetlenie furtki 3. Oświetlenie ogrodu 4. Gniazdka w budce narzędziowej 5. Gniazdko w piwnicy (podpięta jest do niego pompa 1,1 kW) Mógłby mi ktoś poradzić jak się za to zabrać ? Czy potrzebuje 1 moduł różnicowy oraz 5 wyłącznikow nadprądowych w rozdzielni w piwnicy ? Jakie symbole/wartosci (B16 jest na wejsciu na cala piwnice) ? Z tego co słyszałem to powinny być z serii A ? Czy idę w dobrym kierunku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asterixx 20.08.2015 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 Nie do końca. Nie z serii A tylko z serii B ale co najmniej o stopień mniejsze.Wyłącznik różnicowopradowy - o ile nie zastosowales go w rozdzielni głównej.Do pompy zastosowałbym wyłącznik silnikowy a nie zwykły B.brama, furtka, oświwtlenie ogrodu - B6 lub nawet B4.Gniazdko w budce - B10I OBOWIĄZKOWO wyłącznik róznicowopradowy -bo jak rozumiem ten obwód jego nie ma. Ja bym to tak zrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts