Karol N. 02.07.2004 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2004 Jak mozna znalezc w dzisiejszych czasach czy osoba X ma jakas nieruchomosc/nieruchomosci w Polsce? Sa jakies centralne banki danych/rejestry czy jest to mrowcza robota i teoretycznie trzeba by zagladnac do kazdej ksiegi wieczystej czy jeszcze do czegos innego? Mysle nie o prywatnym szukaniu tylko z urzedu. Jest to w ogole mozliwe? Odwrotnie to raczej zadny problem bo jezeli wiemy gdzie jakas nieruchomosc lezy to stwierdzenie wlasciciela to tylko formalnosc. Za wskazowki bylbym wdzieczny. Pozdr. Karol N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mww 02.07.2004 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2004 To zależy jaki urząd szuka i po co? Jeżeli US to znajdzie bez problemu (jeżeli będzie mu się chciało). Chyba, że obyw. X ma ją od bardzo dawna i z ulg nie korzystał. Urząd Miasta też nie powinien mieć problemów bo są rejestry i ewidencje, ale na razie jeszcze nie wszędzie chyba skomputeryzowane. Z doświadczenia wiem, że taki np. komornik (nie w sprawach administracyjnych tylko cywilnych) nie wykryje nic, bo mu się albo nie chce albo faktycznie nie ma możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karol N. 04.07.2004 18:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2004 To zależy jaki urząd szuka i po co? Jeżeli US to znajdzie bez problemu (jeżeli będzie mu się chciało). Chyba, że obyw. X ma ją od bardzo dawna i z ulg nie korzystał. Urząd Miasta też nie powinien mieć problemów bo są rejestry i ewidencje, ale na razie jeszcze nie wszędzie chyba skomputeryzowane. Z doświadczenia wiem, że taki np. komornik (nie w sprawach administracyjnych tylko cywilnych) nie wykryje nic, bo mu się albo nie chce albo faktycznie nie ma możliwości. Nie, nie mam zadnych zadnych zadluzen i nie sciga mnie komornik . Chodzi o roztrzygniecie sporu w towarzystwie. To moglby byc slad, bo jak ktos ma nieruchomosc to musi placic podadki, logiczne. Jest tylko pytanie czy jest jakis centralny rejestr, ze dajac dane osobowe goscia X dostaniemy liste gdzie w Polsce i co dany gosc ma. Osobiscie watpie czy mozna gosciowi X wyszukac jego posiadlosci tym bardziej jak grzecznie placi podatki. Pozdrowienia Karo N Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_w 04.07.2004 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2004 Takim sposobem jest rejestr ewidencji gruntów i budynków. W tym rejestrze jest podane działka, jej powierzchnia, polożenie granic, naniesienia budynków. Wszystko to jest zewidencjonowane na właściciela prawnego tych gruntów. W gminie można złożyć wniosek o wyciąg z ewidencji z podaniem powodu i kto dochodzi tych wiadomości. W powiecie jest za to odpowiedzialny Starosta, który prowadzi ewidencję gruntów i budynków. Nie wiem dokladnie jak można uzyskać centralnie dla całego kraju takie informacje, gdyż słyszałem o likwidacji Głównego Geodety kraju. Dlatego trzeba pierw szukać w gminie, gdzie przypuszczasz, że dana osoba ostatnio zamieszkiwała lub miała jakąś własność. W gminie zajmuje się tym referat geodezji i ewidencji gruntów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts