Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak przejść kablem antenowym do domu

Recommended Posts

Witam, będziemy montowali antenę SAT na kominie i teraz pytanie jak przejść do domu kablami ( będzie ich 4 ) W domu wszystkie kable schodzą się na strychu i teraz moje pytanie jak przeprowadzić kable od anteny na strych ? Strych jest ocieplony i położone są płyty K-G na dachu dachówka. Przez strych przechodzi komin, na którym będzie wisiała antena, czy kanałem wentylacyjnym było by dobrze ?

Moze byc kanalem wentylacyjnym lub kominkami wentylacyjnymi ktore masz na dachowce lub na dachowce czesto sa takie odpowietrzniki dachówkowe.

A kabel to tylko miedziany w oplocie miedzianym - ekranowany

Nie bierz miedzianego w oplocie aluminiowym lub samego aluminiowego bo po paru zimach struchleje

Tu juz musisz zainwestowac ok 2 zl m bierzacy dobrego grubego kabla antenowego

Tak kanał wentylacyjny do bardzo dobre rozwiązanie, aby było dobrze i nie było widać nawet kabla.

Jakiś czas temu na życzenie inwestora, doprowadzone zostały kable do 4 pomieszczeń właśnie jednym kanałem wentylacyjnym. Tak było rozplanowane , że przewiercone były tylko otwory 12mm. Sat na kominie, lecz nie były kable widoczne bo były wywiercone otwory zaraz nad kołnierzem komina wsunięte kable i całość zaizolowana. Następnie ściana w danym pomieszczeniu była przewiercona 2cm nad posadzką na wylot i przez kanał wentylacyjny, kable ładzie schowane za listwą przypodłogowa i doprowadzone w odp. miejsce.

Tak kanał wentylacyjny do bardzo dobre rozwiązanie, aby było dobrze i nie było widać nawet kabla.

Jakiś czas temu na życzenie inwestora, doprowadzone zostały kable do 4 pomieszczeń właśnie jednym kanałem wentylacyjnym. Tak było rozplanowane , że przewiercone były tylko otwory 12mm. Sat na kominie, lecz nie były kable widoczne bo były wywiercone otwory zaraz nad kołnierzem komina wsunięte kable i całość zaizolowana. Następnie ściana w danym pomieszczeniu była przewiercona 2cm nad posadzką na wylot i przez kanał wentylacyjny, kable ładzie schowane za listwą przypodłogowa i doprowadzone w odp. miejsce.

Właśnie taki sam plan mamy, żeby zaraz obok kołnierza wiercić i w ten sposób ukryć kable, u nas jest łatwiej bo rozdzielnie kabli mam na stryszku przez który przechodzi komin, a po domu już rozprowadzone były przed tynkowaniem. Teoretycznie proste, wiercenie - przeciągnięcie kabli - połączenie w rozdzielni i ma hulać :)