ci_d 04.07.2015 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2015 Mam pytanie... Czym mogę przykleić folię izolacyjną do posadzki (chudziaka) wewnątrz domu? I czym mogę do tej folii później przykleić styropian?Instalator kładący podłogówkę lubi mieć dodrze wszystko zamocowane a na kotwienie kołkami się nie zgodzę bo jednak chciał bym mieć jakąś izolację przeciwwigociową w posadzce, bez dziur itp.Warstwy mają wyglądać tak1 chudziak2. Jakieś mazidło co by przytrzymało folię 3. Folia4. Coś do klejenia styropianu pomiędzy folią a styropianem 6+ 6 + 3 (z folią refleksyjną) 5. Podłogówka6. Wylewka anhydrytowa Oczywiście środek musi być dopuszczony do użytku w budynku mieszkalnym (pod posadzką) ale zawsze Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 04.07.2015 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2015 ale po co przyklejać? nie trzeba sobie utrudniać prostych rzeczy. poprostu połóż tą folie i styropian i niczym nie klej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 04.07.2015 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2015 Instalator lubi ? A co się stanie jeżeli będzie musiał zrobić podłogówkę na nie przyklejonym styropianie - pójdzie sobie bo tak nie lubi ?A co z warstwami styropianu, tez je chcesz ze sobą sklejać ?Daj 10+5 lub 2x8 jeżeli zmieścisz zamiast 3 warstw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ci_d 05.07.2015 06:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2015 Panowie wiecie jakim środkiem można przykleić folię do betonu czy nie??? Trzy warstwy to nie problem. Pewnie i instalator się nie obrazi ale jeśli chce mieć to zamocowane i sam to zrobi to niech robi. Pytanie tylko czym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 05.07.2015 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2015 Skoro instalator tak lubi to na pewno wie jak sie to robi. może po prostu zadzwoń do niego.Taśma butylowa byłaby ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 05.07.2015 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2015 Przecież instalator nawet nie wie bo niby skąd - czy mu tą folię przykleiłeś czy nie, no chyba, że zdejmie styropian żeby to sprawdzić, to jakaś fanaberia zwykła z tym klejeniem folii.Może gościowi chodzi o to, że rozłożone rurki podłogówki potrafią unosić cienki styropian (np 3cm), stąd jego pomysł ze sklejaniem warstw pod ogrzewanie i moja sugestia by nie robić trzech warstw a dwie (bo to po to głównie by mostki termiczne na składaniach zminimalizować układając na mijankę) a górną zrobić ze styropianu min 5-8cm ściśle ułożonego - znacznie mniejsza szansa na jego unoszenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ci_d 05.07.2015 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2015 Dzięki za sugestie.Już pisałem warstwa druga i trzecia to nie problem. To instalator rozkłada styropian tak że nie musi nic unosić aby coś sprawdzić.Pewnie pozostanę przy klasycznym rozłożeniu folii, na to bez niczego pierwsza warstwa styropianu a dalej niech sobie robi jak mu pasuje (klei, nie klei - tak żeby jemu było wygodnie) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ci_d 05.07.2015 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2015 Systemowy styropian pod podłogówkę ma właśnie 3cm, stąd 3 warstwy. A warstwy 6 cm wzięły się stąd że na parterze pasuje 2 x 6 cm plus 3 systemowe, a na piętrze jedna warstwa 6 cm + 3 cm. I wszystko pasuje Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ek_ge 19.09.2015 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2015 Również odradzam klejenie folii i styropianu, ponieważ później może dochodzić do dodatkowych skurczów, naprężeń i styropian lub folia mogą pękać. PozdrawiamMarek TucholskiOnline Ekspert marki Lafarge Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ci_d 20.09.2015 07:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2015 Dziękiję za odpowiedzi z klejenia folii zrezygnowałem. Mam jeszcze pytanie do emeryta z Lafarge. Czy pomiędzy anhydrytem a betonem musi być jakaś "przekładka" rozdzielająca te materiały. Mam do wyłania stopień schodów w pokoju o niższym poziomie i nie dało się tego zrobić przy wylewaniu całości anhydrytem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ci_d 20.09.2015 07:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2015 Przepraszam nie zaóważyłem że słownik wymienił słowa. Oczywiście pisałem experta... Nie emeryta Przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 20.09.2015 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2015 Jedno nie wyklucza drugiego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ek_ge 02.12.2015 02:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Tak, pomiędzy chudym betonem a wylewką powinna być rozłożona folia budowlana. Serdecznie pozdrawiamMarek TucholskiOnline Ekspert marki Lafarge Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts