beatagl 04.07.2015 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2015 WitamCzy w podbitce dachowej mogę założyć zwykłe oprawy sufitowe dla żarówek GU10 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkdarkman 31.07.2015 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Nie, nie możesz.Żarówka i jej oprawka muszą mieć minimum 10cm przestrzeni nad sobą i minimum 50cm odstępu od materiałów łatwopalnych (np. drewnianych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 31.07.2015 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Witam Czy w podbitce dachowej mogę założyć zwykłe oprawy sufitowe dla żarówek GU10 ? Hermetyczne niekoniecznie - ale min. IP44. Mały masz wybór opraw w tej klasie, gdzie możesz zastosować gniazda GU10 - najczęściej dostępne są w III klasie ochronności. Kolego darkdarkman - możesz wskazać konkretny zapis - chodzi mi o te 50cm. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkdarkman 31.07.2015 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 To nie jest kwestia ani stopnia ochrony, ani norm.We wszystkich instrukcjach montażu opraw oświetleniowych z oprawkami GU-10, czy MR-16, są podane minimalne odległości od niepalnego stropu, oraz od elementów palnych. 10 i 50cm, to są najmniejsze odległości z jakimi się takich instrukcjach spotkałem.Nawet w instrukcjach od LEDowych źródeł światła wyszczególnione są wymagania co do odległości. Wszystko rozbija się o prawidłowe chłodzenie źródła światła, którego brak z jednej strony może spowodować powstanie pożaru, a z drugiej zniszczenie oprawy lub samego źródła światła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 01.08.2015 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2015 Kolego, mylisz pojęcia materiału łatwopalnego z materiałem normalnie palnym do którego zalicza się podłoże o min. grubości 2mm wykonane z drewna i materiałów drewno pochodnych. Jak byłoby tak jak podajesz, w Polsce prawie nie znalazłbyś instalacji elektrycznej wykonanej zgodnie z tym co piszesz.Są także oprawy oznaczone literą F w trójkącie (dwa takie symbole koło siebie) które dopuszczone są do bezpośredniego montażu na materiale łatwopalnym. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkdarkman 01.08.2015 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2015 Gubisz sedno tych instrukcji.Czy to palne, niepalne, czy normalnie palne, źródła światła na GU-10 nie nadają się do pracy w termosie.Brak chłodzenia = szybki zgon. Ale faktycznie co do jednego masz bezsprzecznie rację - większość oświetlenia w zabudowie jest instalowana na tak zwaną "pałę". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.08.2015 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2015 To nie jest kwestia ani stopnia ochrony, ani norm. We wszystkich instrukcjach montażu opraw oświetleniowych z oprawkami GU-10, czy MR-16, są podane minimalne odległości od niepalnego stropu, oraz od elementów palnych. 10 i 50cm, to są najmniejsze odległości z jakimi się takich instrukcjach spotkałem. Nawet w instrukcjach od LEDowych źródeł światła wyszczególnione są wymagania co do odległości. Wszystko rozbija się o prawidłowe chłodzenie źródła światła, którego brak z jednej strony może spowodować powstanie pożaru, a z drugiej zniszczenie oprawy lub samego źródła światła. Te wszystkie odległości były podawane za czasowa kiedy standardem było żarowe zródło ciepła. Ale reflektorek LED GU10 wytwarza go znaczne mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkdarkman 01.08.2015 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2015 Aha, a potem się ludzie zastanawiają, czemu im LEDy padają po kilku tygodniach. Na jednym z forów internetowych znajduje się zdjęcie takiego nie grzejącego się LEDa zrobione kamerą termowizyjną. http://www.trioda.com/forum/viewtopic.php?p=298509#p298509 Prawie 150 stopni C same LEDy, blacha na której są zamontowane ponad 100. I to przy dobrej wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 02.08.2015 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Gubisz sedno tych instrukcji. Czy to palne, niepalne, czy normalnie palne, źródła światła na GU-10 nie nadają się do pracy w termosie. Brak chłodzenia = szybki zgon. Ale faktycznie co do jednego masz bezsprzecznie rację - większość oświetlenia w zabudowie jest instalowana na tak zwaną "pałę". Kolego - nie zmieniaj kierunku tematu. Przypomnę Twoją pierwszą odpowiedź: Nie, nie możesz. Żarówka i jej oprawka muszą mieć minimum 10cm przestrzeni nad sobą i minimum 50cm odstępu od materiałów łatwopalnych (np. drewnianych). Napisałeś nieprawdę ? - napisałeś, zawsze się można z tego wycofać i skorygować swój zapis w kolejnych odpowiedziach. Teraz, żeby wyjść z twarzą - nazwałeś te oprawy termosem - także nie masz racji - jeżeli by tak było, producenci jako pierwsi wycofaliby się z produkcji opraw oświetleniowych bo nie uzyskaliby certyfikatów dopuszczających. Pierwszy lepszy przykład oprawy typu "oczko" o IP44: http://light-house.pl/pl/oswietlenie-lazienkowe/4555-fgl-out-gu10-srebrno-szara-ip44-oprawa-wpuszczana-oczko-do-lazienki-spotline-111024.html Jak widać, źródło światła ma te same warunki do chłodzenia od góry, co przy oprawach o niższym IP - oczywiście od spodu barierą jest szkło, które daje mniejszą możliwość odprowadzenia ciepła - zgodzę się z tym - jednak do termosu daleko jej brakuje. Co zdjęcia z kamery termowizyjnej (nie odniosę się w tej chwili do przedstawionej temp. pracy diody)- autor trafił na jakiś bubel, obecnie spotyka się takie bardzo często. Źródła LED kupione za spore pieniądze kilka lat temu, często działają do dzisiaj, niestety obecnie sprzedawany towar to w większości szajs - nawet LED renomowanych firm po kilku tygodniach, miesiącach może okazać się do wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.08.2015 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 (edytowane) Aha, a potem się ludzie zastanawiają, czemu im LEDy padają po kilku tygodniach. Na jednym z forów internetowych znajduje się zdjęcie takiego nie grzejącego się LEDa zrobione kamerą termowizyjną. [ATTACH=CONFIG]326266[/ATTACH] http://www.trioda.com/forum/viewtopic.php?p=298509#p298509 Prawie 150 stopni C same LEDy, blacha na której są zamontowane ponad 100. I to przy dobrej wentylacji. A ja OSRAM 4.5W mogę utrzymać w ręce po dowolnie długim czasie świecenia. I to zamknięte od dołu stropem k-g, od góry puszką o wysokości i średnicy 12cm, obłożone wełną. Tylko ciekawe, dlaczego OSRAM przy tym samym woltażu deklaruje mniejsza ilość lumenów, niż mniej markową konkurencja...? Edytowane 2 Sierpnia 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 02.08.2015 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Aha, a potem się ludzie zastanawiają, czemu im LEDy padają po kilku tygodniach. Na jednym z forów internetowych znajduje się zdjęcie takiego nie grzejącego się LEDa zrobione kamerą termowizyjną. [ATTACH=CONFIG]326266[/ATTACH] http://www.trioda.com/forum/viewtopic.php?p=298509#p298509 Prawie 150 stopni C same LEDy, blacha na której są zamontowane ponad 100. I to przy dobrej wentylacji. Czytałem źródło, które cytujesz i mimo, że brzmi rzetelnie, to delikatnie mówiąc nie chce mi się wierzyć. Coś gość moim zdaniem pochrzanił i/lub jego kamera termowizyjna silnie oszukuje przy obliczaniu temperatury czegoś, co prócz emisji podczerwieni, jeszcze świeci swoim własnym światłem. Moje wątpliwości rodzą się stąd, że nie wierzę w normalnie (znaczy, dłużej, niż kilka sekund) świecącego leda przy temperaturze struktury rzędu 150 stopni. Pierwszy z brzegu datasheet dość typowego leda typu flux 3528 (a więc jeden z popularniejszych typów stosowanych w taśmach i żarówkach) podaje jego maksymalną temperaturę pracy jako 85 stopni. Starszy model 5050 miał max temperaturę pracy 100 stopni, a a maksymalną tzw. "nieprzekraczalną" 125 stopni. Gdzie tu 150 stopni, no luuudzie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 03.08.2015 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 Nie usuwałem szkła z LED-a na smd - obraz bez widocznych diod + zdjęcie boczne. W każdym razie sprawdzałem kilka różnych modeli i firm po jakiś 30minutach pracy nie przekraczały 60stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 04.08.2015 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 To tym bardziej potwierdza, że kolega z triody sobie przyfantazjował. On albo jego pirometr czy tam kamera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts