Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek na wsi.

Recommended Posts

Witajcie. Złożyło się tak, że odziedziczyłam domek drewniany na wsi - taka typowa chatka, jakie stawiano kiedyś. Sporawa działka, dłuższa niż szersza, z sadem i pod lasem - bajka! Domek złożony jest z 2 pokoi, razem jakieś 50m2. Mam odłożone trochę grosza i miasto już mnie męczy. Znacie to życie w blokach. Przychodzi upalne lato, a ty zamiast nad zalew, gdzie jest multum ludzi, wolisz wybrać się nad jakieś odludzie. Wracając, domek ma do wymiany podwaliny. Niedawno miał położony nowy dach. Pojawił się problem w formie korników, są wszędzie i zjadają już każdy mebel w środku. Moja wina, bo będąc daleko, nie przycisnęłam osób, które się nim zajmowały, dla nich po prostu stał. Domek nie ma łazienki, ale wszelakie podłączenie jest.

Tutaj rodzi się moje pytanie: czy inwestować w jego remont (podwaliny, wymiana okien i podłóg byłaby konieczna zapewne jeszcze coś by się znalazło) czy postawić coś nowego? Metraż, który jest spokojnie by wystarczył + łazienka. Przydałby się kominek, zbiłoby się piec kaflowy zajmujący dużo miejsca. Wolałabym, żeby był to domek całoroczny, więc pewnie ocieplenie tego wchodziłoby w grę. Każde święta, wakacje dla dzieciaków - taki raczej wypadowy dla mnie i rodzeństwa. Wiecie jak to dzisiaj ludzie są porozjeżdżani po świecie. Jak wyglądałoby to cenowo?

Liczę na waszą pomoc.

Pozdrawiam.

Gość Konto usunięte_12*
Tutaj rodzi się moje pytanie: czy inwestować w jego remont ... czy postawić coś nowego?

Nawet gdyby udało się jakoś całkowicie "wyprosić" te korniki (w co wątpię), to ta reszta, która po nich pozostała może nie wytrzymać dalszych lat eksploatacji. Lepiej pobuduj taki sam domek (50 m2), za to (jak radzi beton) - nowoczesny i murowany.

W przypadku remontu choć na początku zaoszczędzisz, to potem najpewniej będziesz żałować :(