Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

styropian na silikat?

Recommended Posts

PRZY OCIEPLENIU STYROPIANEM ŚCIANA NIE BĘDZIE

ODDYCHAŁA, A PRZY WEŁNIE TAK. W DOMU OCIEPLONYM WEŁNĄ

MIKROKLIMAT JEST ZUPEŁNIE INNY.

Teraz mieszkam w wielkiej płycie - ta to dopiero oddycha :D A do tego

jest ocieplona styropianem. I co z tego wynika? Nic!!!

ZNAJOMY OCIEPLIŁ WEŁNĄ BK I JEST BARDZO ZADOWOLONY. ŚCIANY

ODDYCHAJĄ!!!!!

Znaczy się co? Jak wiatr wieje to się w środku firanki ruszają? To chyba

bardziej od dokładności ekipy jak od materiału zależy :D:D:D

Te dyrdymały z oddychaniem ścian jakoś mnie nie przekonują.

Praktycznie cała wilgoc z powietrza jest odprowadzana przez wentylację,

a to co sie w silikacie zmagazynuje jest oddawane gdy powietrze jest

bardziej suche. Silikaty mają chyba wiekszą nasiakliwość niż inne

materiały - ot i cała filozofia tworzenia sie mikroklimatu.

Mój znajomy ocieplił styropianem i jest zadowolony. A drugi znajomy

ocieplił welną i wiesz co? - tez jest zadowolony.

Bądź tu człowieku mądry i wybierz to co lepsze - Boze Narodzenie czy Wielkanoc?

pozdrawiam

P.S.

FILIPIE!!!!! Wyłącz ten cholerny Caps Lock - jesli nie wiesz o co chodzi to już

ci tłumaczę - DUŻE LITERY ZNACZĄ ŻE KRZYCZYSZ!!!!!!! - a to niekulturalnie :D

PRZY OCIEPLENIU STYROPIANEM ŚCIANA NIE BĘDZIE ODDYCHAŁA, A PRZY WEŁNIE TAK. W DOMU OCIEPLONYM WEŁNĄ MIKROKLIMAT JEST ZUPEŁNIE INNY. ZNAJOMY OCIEPLIŁ WEŁNĄ BK I JEST BARDZO ZADOWOLONY. ŚCIANY ODDYCHAJĄ!!!!!

to co mówisz, to kompletna bzdura. Nie wiem skąd niektórrzy posiadają takie bajeczne informacje. :lol:

Przesledziłam Wasz a dyskusję i .... jesteśmy bardzo podatni na chwyty marketingowe. czy ktoś z was rzeczywiście odczuwa te zmiany,;subtelne, jeżeli wogóle istnieją; w mikroklimacie domowym? Mam na myśli powietrze domowe a nie nastroje!!!??? Jeżeli tak to podziwiam za " delikatność konstrukcji" jego organizmu! Ja uważam że albo się ma dobra wentylację i oczywiście wietrzy pomieszczenia i ich nie przegrzewa!!! przede wszystkim, bo to na naszych małych milusińskich ( dzieci) bardzo źle wpływa, nie wspomnę o alergikach. Te wszystkie teorie sa dla mnie grubo przesadzone. Kompromis i oszczędność, poza tym dobra jakość wykonania... do tego trzeba dążyć! Co Wam po drogich materiałach i ścianach "pancernych" jak fachowcy nie będą fachowcami w danej konkretnej technologii. Wierzycie w te współczynniki? Dla mnie maja wartość orientacyjną i niech tak pozostanie.

Chciałam sie czegoś dowiedzieć o Silce, ale sie zniechęciłam.

Pozdrawiam

makabu

Nie ma się co zniechęcać. Owszem dla osób wierzący w zbawczą moc oddychania ściań styropian będzie "be", ja bym się jednak drobiazgami nie przejmował

W gruńcie rzeczy wybór technologii to kwestia bardziej filozofii, a częście marketingowo podsycanych fobii niż realny, rozsądny wybór. Tak czy inaczej dom będzie domem i pewnie gospodarze będą go chwalić.

Co do przegrzewania - popieram w całej rozciągłości. W mieszkaniu gdzie zimą temperatura przekracza 21C jest mi bardzo nieprzyjemnie bez względu na materiał z jakiego są ściany.