Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bakteria coli w domku

kotek999

Recommended Posts

Cześć, zrobiliśmy badanie wody (ujęcie miejskie) Pani z sanepidu zadzwoniła do nas z informacją że mamy bakterię coli - nie ma jeszcze szczegółowych badań ale taką informację otrzymała z laboratorium.

Kilka pytań:

1. Jaką mam pewność że bakteria coli jest u mnie a nie w sieci (mamy filtry) - na to pytanie Pani z sanepidu odpowiedziała że oni z sieci miejskiej mają codziennie badania i wszystko jest ok - i tu nasuwa się pytanie - jaką mają pewność że zanim woda dotrze od miasta do mnie ok 50 km (jak nie więcej) rur wodociągowych gdzieś nie jest zanieczyszczona??

2. Drugie badanie wody koszt 250 zł - jeżeli je zrobię a okaże się że problem nie jest u mnie to czy miasto odda mi kasę (pewnie nie)

3. Koszt chlorowania całej instalacji przez fachowców to koszt ok 900 zł + następne badanie - łącznie 1150 - jeżeli problem nie jest w mojej instalacji to czy miasto pokryje koszty (pewnie nie)

4. Czy mogę poprosić miasto aby przeprowadzili badania tuż przed podłączeniem do domu.

Pilnie proszę o rady

Pozdrawiam

1. Woda w sieci wodociągowej jest chlorowana aby ograniczyć ryzyko wtórnego zakażenia. Tak jak powiedziała Pani z sanepidu badania przeprowadzane są na bieżąco. Dlatego występuje raczej mała szansa, że problem leży po stronie wodociągów.

Pytanie jak była pobierana woda do badania. Na tym etapie mogło również dojść do zanieczyszczenia .

2. Pewnie nie.

3.Koszt chlorowania instalacji powinien być znacznie niższy. Chyba, że jest trudny dostęp do instalacji.

4. Miasto raczej będzie zrzucało odpowiedzialność na Państwa.