Budujący Radom 05.07.2015 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2015 (edytowane) Mam kilka pytań. otóż buduje małą parterówkę wg. projektu z241Po przeczytaniu wielu dzienników widze ze przewijaja się czesto scianki działowe z silikatów. Ze względu na akumulacyjność ww. materiału równiez zamierzam z niego wymurować ścianki działowe. I tu nasuwa mi sie kilka pytań. Dom posadowiony bedzie na ławach . Ścianka fundamentowa na 7 bloczków i wszystko zasypane piachem. Piach zagęszczany kilka godzin. Chudziak o grubosci 12cm. Ścianki działowe na szer. 40 cm. są zbojone siatka z drutu fi8 i pogrubiona w tym miesjcu grubość wylewki o kilka cm. Grunt mam mokry i tu nasuwa mi sie pytanie , moze i głupie ale je zadam. Mianowicie przy osiadaniu podłogi czy przez zastosowanie dwukrotnie cięższych silikatów nie będzie to powodowało jeszcze wiekszego osiadania?Kolejne pytanie dotyczy łączenia ścian wew. z zew. (H+H) czy nie ma z tym problemu? Czytałem gdzieś ze ze względu na różne wysokosci są jakieś kombinacje.Czy zrezygnować z silikatów i murować z BK bo to i bez problemowo i lżejszy materiał.? Edytowane 5 Lipca 2015 przez Budujący Radom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domza150tysiecy_pl 05.07.2015 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2015 (edytowane) Wiesz w jaki sposób ja wylewam od kilku budów chudziaka? Mianowicie ostatnia warstwa bloczków cięta jest na pół. Tym zabiegiem powstała płyta opiera nie dodatkowo na całym obrysie na ścianach fundamentowych a nie tylko n gruncie. Później postaram się wrzucić fotki. Nie ma sensu murować działówek z silikatu. Po co? cięższe, zdecydowanie trudniejsze w obróbce. Nie sugeruj się zbrojeniem, bo w tym przypadku ściana fundamentowa miała aż 11 warstw. Takie usytuowanie terenu. I nie było materiału na obsypanie całości. Edytowane 5 Lipca 2015 przez domza150tysiecy_pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budujący Radom 05.07.2015 15:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2015 Wiesz w jaki sposób ja wylewam od kilku budów chudziaka? Mianowicie ostatnia warstwa bloczków cięta jest na pół. Tym zabiegiem powstała płyta opiera nie dodatkowo na całym obrysie na ścianach fundamentowych a nie tylko n gruncie. Później postaram się wrzucić fotki. Nie ma sensu murować działówek z silikatu. Po co? cięższe, zdecydowanie trudniejsze w obróbce. Nie sugeruj się zbrojeniem, bo w tym przypadku ściana fundamentowa miała aż 11 warstw. Takie usytuowanie terenu. I nie było materiału na obsypanie całości. Niestety u mnie za późno na takie zabiegi bo stan zero juz zakończony w sposób taki jak opisałem. Poza tym gdzies chyba czytałem ale poprawcie mnie jeśli plotę głupoty że chudziaka nie można wspierać na scianach fundamentowych. Silikat ma taka zalete ze ma dużą akumulacje co w przypadku grzania prądem tylko w drugiej taryfie ma znaczenie. Po to. Ja nie będe tego sam robił tylko budowlańcy, instalacje wewnątrz również nic nie zrobie sam. Chodzi mi tylko czy ktos ma w takiej konfiguracji jak ja silikaty przy mokrym gruncie i czy nie ma problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domza150tysiecy_pl 05.07.2015 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2015 ok wszystko jasne, myślałem po przeczytaniu Dom posadowiony bedzie na ławach ze dop. zaczynasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budujący Radom 06.07.2015 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 Odpowie ktoś coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 09.07.2015 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2015 Ja nie jestem inzynierem ani ekspertem w dziedzinie, ale nie rozumiem dlaczego od SILKI na dzialowkach dom ma siasc? A od ciezaru dachu nie? Itd.SILKA na dzialowki moim zdaniem jest FANTASTYCZNA ma sane zalety. Polaczenie z BK na zewnatrz sprawi klopot. Ja tu wybralem komplet od Xelli. Jak dobrze ponegocjijesz Ytong kupisz niewiele drozej od HH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 09.07.2015 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2015 I jeszcze taka rzecz, zestaw koszt bloczkow z pozostalymi materialami do murowania ( beton i stal) oraz kosztami robociznyYtong 5% drozsxy to pierdniecie przy pozostalych kosztach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budujący Radom 10.07.2015 05:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 Nie dom siąść tylko podłoga jeżeli był słabo zageszczony piach. Tego nie wiem jak był zagęszczany.Porównując ciezar dachu z blachy i silikaty to jak tchórzofretke i słonia. Poza tym dach opiera sie na scianach nosnych. Wiem ze silka jest fantastyczna i jakies silikaty chodzą mi po głowie, nie koniecznie silki. Co do Ytonga to za późno. H+H na budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 10.07.2015 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 (edytowane) Nie wiem, nie znam sie, nie dyskutuje Ale jak podloga ma siasc pod ciezarem scian, to strach o taka budowe - szczerze PS. Tchorzofretka wazy 2kg, slon 5000-6000kg dorosly samiec sprawdzilem. Czy sciany z SILKI az tak dobily by podloge vs bloczki z BK? Edytowane 11 Lipca 2015 przez Mikolaj5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budujący Radom 11.07.2015 06:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 Nie wiem, nie znam sie, nie dyskutuje Ale jak podloga ma siasc pod ciezarem scian, to strach o taka budowe - szczerze PS. Tchorzofretka wazy 2kg, slon 5000-6000kg dorosly samiec sprawdzilem. Czy sciany z SILKI az tak dobily by podloge vs bloczki z BK? Tego nie wiem kolego czy by dobiły dlatego zadaje pytanie na forum, bo przecież wykonawca to każdy powie że "będzie Pan zadowolony" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budujący Radom 13.07.2015 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2015 najłatwiej jest murować z jednego materiału działówki i ściany zewnętrzne. Tyle że beton średnio się nadaje na ściany działowe - głównie z powodu słabej akustyki tego materiału. O to czy nie siądzie ściana na takim fundamencie trzeba pytać konstruktora. Ja mam w sumie podobną konstrukcję, a ściany działowe z Porothermu 11,5 z masą całkowitą za 1m2 w granicach 150 kg. Ceramika zresztą byłaby dla ciebie rozwiązaniem pośrednim, bo nie jest tak ciężka jak silikat, a ma zbliżone parametry akustyczne. W przypadku mojej ściany to było w granicach 48 db. Ja mogę tylko powiedzieć, że z takiego rozwiązania jestem zadowolony, w pomieszczeniach jest względnie cicho i przy zamkniętych drzwiach jest autentycznie spokojnie Nie ma też dziwnej akustyki i problemu z odbijającym się od ścian dźwiękiem, a wiem że to bywa problematyczne przy ścianach z betonu na cienkim tynku. Chyba jednak stanie na silikatach ze wzglednu na ich akumulacyjność. ma jeszcze problem taki że nie zamówiłem razem z H+H nadproży i teraz obdzwoniłem całe miasto i nigdzie nie maja takich nadproży . Najbardziej wolałbym prefabrykowane z betonu komórkowego ale udało mi sie znaleźć tylko do kilku okien . jakie ewentualnie kupić zamiast tych prefabrykatów?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 17.07.2015 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2015 A nie możesz zamienić z Ytong? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budujący Radom 17.07.2015 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2015 A nie możesz zamienić z Ytong? Nadproża kupione. Kilka tu, kilka tam i jskoś skompletowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 17.07.2015 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2015 Czyli generalnie wszystkie do siebie pasuja, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts