Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.Będę przeprowadzał remont/odnowę pokoju.Niektóre miejsca na ścianach muszę zaszpachlować nie są głębokie,zazwyczaj są to rysy jakieś pęknięcia itp.Przy narożnikach ścian farba odpada a więc trzeba ją zeskrobać i później odkurzyć,zagruntować i dopiero szpachlować?Szpachlował będę gładzią szpachlową Acryl Putz gotową.Po nałożeniu odczekać dzień,tak?Szpachlowane miejsca trzeba przetrzeć,co będzie najlepsze dla osoby która będzie robiła to pierwszy raz papier ścierny,czy siatka?Jaka gradacja papieru/siatki do wyrównania ścian aby nie było widać przejść itp?Czy na taki remont warto jest brać ekipę remontową/fachowca,czy spokojnie można sobie poradzić samemu ewentualnie jedna osoba do pomocy?Pokój ma 15m2 więc więcej jak 300zł nie chciałbym płacić za pokój. Edytowane przez ~Igor

Gość grend

Pokój 15 m2 to 60 m2 z sufitem za 300pln :sick:

MAła blacha i duzą blacha - taka 60-70 cm. nakładasz małą i ciągniesz cały pas dużą i póxniej nic nie poprawiaj jak coś będzie wystawać - nie ma być żadnych dziur. Ja dawałem najpierw gips szpachlowy, później go szlifowałem papierem 80 i wtedy dopiero gładź. ... i najważniejsze jak masz nowa blache to odginasz narożniki !!!

Takie doświadczenia amatora który 2 raz szpachlował

Czyli co nie ma sensu szukać ekipy/fachowca do takiego pokoju?Spokojnie dam radę sam lub z pomocą jednej osoby wykonać ten remont?U mnie dziur nie ma i raczej nie będzie (chyba że po zeskrobaniu farby z narożnika ściany) bo tak jak pisałem są tylko jakieś rysy,odpryski,płytkie w gnębienia itp.Bo wyliczyłem sobie to zaoszczędziłbym za ekipę 300zł bo taniej to wątpię że ktoś będzie chciał jechać,to bym sobie dokupił coś do pokoju dodatki itp.Paca 130x270mm starczy?Ja chyba dam od razu gładź bo przecież tylko niektóre fragmenty ścian będę szpachlował.Papier 80 nie za duży?Czytałem że tak 120-180 i 180 kończyć.

Gość grend
papier 80 używałem do gipsu szpachlowego bo kładłem na tynku cw i były takie drobinki piasku, na koniec wiadomo 180-240. Próbuj jeżeli tobie nie wyjdzie to weźmiesz fachowca. Mała pacą to ja nie potrafiłem dobrze zrobić, żeby było mało szlifowania, ale każdy ma inne zdolności....

jeżeli wcześniej ściana była gipsowana i szpachlowana to nie będzie widać jeżeli natomiast są to stare ściany niegipsowane i teraz zagipsujesz fragmenty to będą widoczne gładkie placki

Jak był wcześniejszy remont to wszystkie ściany były szpachlowane.Teraz chciałbym przemalować pokój,ale są w ścianach płytkie ubytki,rysy które muszę wypełnić.

• 3 weeks później...

Szanowny Panie,

Jeśli ma Pan doświadczenie z tego typu pracami, remont można wykonać samodzielnie. Do wypełnienia miejscowych rys i pęknięć polecam zastosowanie masy naprawczej ACRYL-PUTZ® FX23 FLEX: http://www.acrylputz.pl/produkty/gladzie-i-gotowe-masy-szpachlowe/opis/acrylputz-fx23-flex Do szpachlowania dobrym rozwiązaniem jest natomiast wykończeniowa gładź szpachlowa ACRYL-PUTZ® FS 20 FINISZ: http://www.acrylputz.pl/produkty/gladzie-i-gotowe-masy-szpachlowe/opis/acrylputz-fs20-finisz

Pamiętajmy, że podłoże przeznaczone do szpachlowania powinno być mocno związane, wolne od kurzu i zabrudzeń. Przed aplikacją gładzi trzeba je zagruntować, np. gruntem polimerowym uniwersalnym ACRYL-PUTZ® GU40: http://www.acrylputz.pl/produkty/grunty/opis/acrylputz-gu-40-grunt-uniwersalny

Łuszczącą się powłoką malarską należy usunąć za pomocą szpachelki, następnie odpylić i zagruntować. Na tak przygotowane podłoże aplikujemy gładź, którą po całkowitym wyschnięciu (najlepiej odczekać 24 godziny od nałożenia wyrobu) szlifujemy za pomocą papieru ściernego lub siatki o gradacji 150. Następnie powierzchnie dokładnie odpylamy i przed malowaniem pokrywamy cienką warstwą gruntu.

Jeśli chodzi o wygląd ścian po szlifowaniu i malowaniu, to ewentualne różnice w chłonności podłoża powinno wyrównać zastosowanie gruntu. Odpowiednia aplikacja gładzi pozwoli na uzyskanie efektu końcowego w postaci gładkich, równych powierzchni.