rustin 05.07.2015 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2015 Od poziomu gruntu na działce przy drzwiach tarasowych , do przyszłego poziomu zero kostki na tarasie jest ok 25cm. Z tego co doczytałem podbudowa powinna być zależnie od użytkowania kostki od 10cm do 40cm ( chyba , że źle znalazłem ). Załóżmy , że pod taras czy odwodnienie gdzie będzie się tylko chodzić , nie będzie pojazdów wystarczy 20cm. Jak wygląda sytuacja w moim przypadku, daje się krawężniki i robi podbudowę pod kostkę bez korytkowania tylko na obecnym gruncie z racji , że do poziomu zero tarasu na gotowo jest 25cm ? Czy to się zawsze liczy od gruntu wykop na 20cm i wyjdzie mi na ok 40cm mimo wszystko podsypka ?Nie wiem czy dość logicznie to wytłumaczyłem o co mi chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 06.07.2015 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 ok, tylko co pod spodem? hint: przemarzanie i wysadziny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 06.07.2015 06:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 Czyli się korytkuje i podbudowy wyjdzie ok 40-50cm pod taras ? Z drugiej strony uważasz , że 20cm poniżej gruntu nie przemarznie ? Wiesz jaki jest punkt przemarzania gruntu ? W strefie II jest to 1m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 06.07.2015 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 Wystarczy 20cm pod warunkiem, że pod spodem będziesz miał grunt G1. I to tyle jeśli chodzi o złośliwość i udowadnianie niewiedzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 06.07.2015 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 Mówisz to z doświadczenia ? układasz kostkę ? czy tak ci się zdaje ? Pytam kogoś kto się zna i ma pojęcie o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gos**c 06.07.2015 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 Pytam kogoś kto się zna i ma pojęcie o tym. Jako, ze tez jestem na tym etapie co Ty z tarasem to od dluzszego juz czasu czytam jak powinno to wygladac. Wiec pisze jako Inwestor a nie wykonawca. Mozliwe ze bede rowniez wykonawca mojego tarasu. To tak na wstepie zebys wiedzial kto doradza Taras na gruncie to nic innego jak ukladanie kostki granitowej, brukowej, plyt. Rownasz teren, usuwasz chwasty itd, nasypujesz piasek, geowloknina, tluczen min 10cm, pisaek 3-5cm i np kostka 6/7. Korytowanie polega na zrobieniu miejsca na ww warstwy i wyprofilowanie terenu. W zaleznosci od gruntu na jakim bedziesz to robic to warstwe tlucznia zwiekszasz jak napisal to forgetit. W Twoim wypadku max 20cm. Najwazniejsze w tym wszystkim jest zageszczenie podbudowy. Zalecaja min. 200kg zageszczarka. Bardzo czesto tez tuz pod kostka piasek stabilizuje sie cementem co ulatwia prace ale niekoniecznie jest to konieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 06.07.2015 14:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 Więc nie ważne jaki będzie poziom zero kostki na tarasie i tak trzeba zdjąć warstwę ziemi ok 20cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gos**c 06.07.2015 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 Więc nie ważne jaki będzie poziom zero kostki na tarasie i tak trzeba zdjąć warstwę ziemi ok 20cm ? No wlasnie ze nie. Mozesz zaczac od aktualnego poziomu gruntu na dzialce jesli starczy ci miejsca. Porzebujesz min: 10cm tlucznia + 3cm podsypki + 7cm kostki =20cm. Ty masz przeznaczone 25cm wiec albo wiecej piasku albo wiecej tlucznia. Nie zrozumiales mnie bo troche zagmatwalem. ps co masz za grunt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 06.07.2015 14:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 z tego co zrozumiałem według forgetit i tak trzeba korytkować te 20cm. Patatay czyli jak mam powiedzmy od poziomu gruntu do poziomu gotowej kostki 25cm to nie ma sensu wybierać nic ziemi tylko na ten grunt co jest ? Co to za grunt ? Nie mam pojęcia. Nie jest to piach, woda po deszcze od razu nie wsiąka ale glina też to nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gos**c 06.07.2015 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 Nie jest to piach, woda po deszcze od razu nie wsiąka ale glina też to nie jest. Czytalem ze czasami daja pod tluczen warstwe odsaczajaca jak jest nieprzepuszczalny grunt lub cos w tym stylu. Wg mnie nie ma sensu zaglebiac sie w ziemie. Czytalem wiele poradnikow i wypowiedzi na forum brukarskim ale zasada zawsze ta sama: porzadna podbudowa min. 10cm i porzadne zageszczenie min. 200kg. Masz miejsce to daj wiecej podbudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 07.07.2015 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 z tego co zrozumiałem według forgetit i tak trzeba korytkować te 20cm. Patatay czyli jak mam powiedzmy od poziomu gruntu do poziomu gotowej kostki 25cm to nie ma sensu wybierać nic ziemi tylko na ten grunt co jest ? Co to za grunt ? Nie mam pojęcia. Nie jest to piach, woda po deszcze od razu nie wsiąka ale glina też to nie jest. Nareszcie. Można ostrożnie przyjąć, że grunt kategorii G2. Łączna grubość nawierzchni powinna wynosić ok. 45cm. Jeśli przyjmiesz jak powyżej 10cm + 3cm + 7cm, to musisz dokopać 25cm i zasypać piaskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 07.07.2015 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 No i są dwie różne opinie.forgetit aby dokopać 20 cm aby razem było ok 45cm , co chyba jest lekko przesadą pod taras czy odwodnienie, tyle podbudowy to się daje tam gdzie jeżdzą auta osobowe.Patatay , że nie trzeba kopać tylko na tym gruncie co jest robić podbudowę bo akurat wyjdzie ok25cm. I kto ma rację ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts