barbershop 05.07.2015 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2015 Jestem w trakcie otwierania nowego dużego salonu fryzjerskiego. W lokalu jest zamontowany piec gazowy do ogrzewania wody, jednak taki sposób ogrzewania daje duże wahania temp. wody co bardzo utrudnia pracę i nie jest komfortowe dla klientów. W obecnym salonie z którego się przenoszę mam także ogrzewanie gazowe i musiałem założyć dodatkowo 2 bojlery (60L + 80L) by mieć stabilną temperaturę wody. Jednak w nowym salonie będę miał dwukrotnie większe zapotrzebowanie wody do mycia głów klientów i wiem że takie bojery nie nadążą z dogrzewaniem wody. Pomyślałem o takim rozwiązaniu by ciepła woda z piecyka gazowego szła do tych dwóch bojlerów w których by się mogła wymieszać i stąd byłaby doprowadzana do myjni fryzjerskich. Jednak nie jestem pewien czy takie rozwiązanie jest optymalne (i ekonomiczne)? Czy ktoś widzi jakieś inne możliwości? W lokalu nie ma siły więc przepływowe podgrzewacze też odpadają. Proszę o poradę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 06.07.2015 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 (edytowane) Proponuję grzać wodę w zasobniku do wysokiej temperatury np. 60 czy nawet 70*C jeśli będzie trzeba jej więcej a na wyjściu zastosować zawór termostatyczny na 50*C lub mniej, żeby nikt się [zwłaszcza klientki] nie oparzył. Edytowane 7 Lipca 2015 przez SUSPENSER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saturnv 07.07.2015 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 Ja mam zbiornik 300l z dwoma wężownicami połączonymi szeregowo.Gazowy grzeje góną (w zimie), lub góną + dolną (w lecie) . A kominek tylko dolną (w zimie).Woda jest ogrzewana w całej objętości zbiornika.Zobacz przykład Vitocell 100-B. Wężownice łączy się na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 08.07.2015 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 sa podgrzewacze z elektroniczna modulacją mocy, takie np. 45 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 14.07.2015 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 Wziąłbym kocioł jednofunkcyjny z wbudowanym zasobnikiem warstwowym. Do tego ew. zawór termostatyczny na wyjściu (jakby brakowało pojemności) i wtedy ładować zasobnik do 80-90°C. Alternatywnie kocioł 2F + osobny zasobnik warstwowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 20.01.2016 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Ale mówisz tylko o cwu? Jeśli tylko do wody to pompa ciepła do cwu?Podejrzewam, że nie ma tam zbyt dużo miejsca - a takie pompy mogą stać nawet w salonie, korytarzu. Mają wbudowane zasobniki na cwu. Może dobierzesz coś odpowiedniego. Ile litrów wody dzienne Ci potrzeba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts