m91 06.07.2015 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 Witam, wstępnie zaznacze, że jestem początkująca w tej dziedzinie, więc jeśli nie będę umiałam nazwać czegoś fachowo, to z góry przepraszam.Kupiliśmy dom w zabudowie szeregowej (z dwóch stron mamy sąsiadów)Jest to nowe budownictwo, ocieplone 15 cm styropianem, a na poddaszu jest wełna 30 cm.Parter i poddasze ma łącznie 100m2. Na dole w salonie, przedpokoju, kuchni i łazience robimy ogrzewanie podłogowe, wyjdzie to ok 45m2. W sypialni i na górze będą grzejniki. Trochę czytaliśmy, pytaliśmy w sklepach i zdecydowaliśmy się zakupić kocioł kondensacyjny dwufunkcyjny.W międzyczasie dowiedzieliśmy się, że w tej okolicy jest gaz słabej jakości. Jakaś 30 (przepraszam, ale nie wiem jak fachowo się to określa)Po czym znowu ktoś nam odradził kondensacyjny, ponieważ nie poradzi sobie z takim słabym gazem i lepszy byłby zwykły turbo.W sumie jeden z fachowców powiedział, że przy tak małej powierzchni mieszkania oszczędności z racji kotła kondensacyknego będą znikome.Tyle czasu minęło, a my nadal jesteśmy w punkcie wyjścia, jeśli ktoś tutaj jest w stanie coś sensownego mi podpowiedzieć to bardzo proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 08.07.2015 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 wystarczy zobaczyc do instrunkcji czy kocioł można przezbroic na konkretny gaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saturnv 09.07.2015 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2015 A co za różnica w sposobie zapłonu?I tak musi być powietrze (tlen) + gaz + iskra zapłonowa.W kondensacie elektronika bardzo dokładnie steruje dawkowaniem powietrza poprzez wentylator, gdyż wylot spalin jest od spodu wymiennika, a nie od góry jak w turbo. Tą elektronikę można sterować. Sprawdz Viessmann Vitodens 200-W lub 300-W, zadzwon na ich infolinię techniczną z Twoim pytaniem. Powinieneś dostać odpowiedź.Kotły te są w stanie przystosować się do różnego rodzaju gazu automatycznie.Looknij - wprawdzie bełkot marketingowy, ale mniej więcej tak to działa:http://www.viessmann.pl/pl/dom-jednorodzinny/abc_techniki_grzewczej/od_k_do_j/lambda-pro-control.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 11.07.2015 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 m91Masz zapewne gaz ziemny zaazotowany typu Ls (dawniej GZ-35)Mogę polecić Vaillanta dwufunkcyjny VCW PL 226/5-3 lub VCW PL 296/5-5. Kotły te mogą być zasilane gazem Ls. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts