Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

proszę o pomoc - gniazdka instalacja bezpuszkowa

Recommended Posts

Cześć, instalacja w domu, który kupiłem (stan deweloperski), była już gotowa, pomyślałem, że gniazdka i włączniki obsadzę sam, nie wydawało mi się to specjalnie trudne, ale zderzyłem się z murem :)

otóż w pokojach gniazda są montowane bezpuszkowo, każde kolejne od poprzedniego.

Mam dwa pytania z prośbą o wskazówki:

1. W pierwszym gnieździe nie mam napięcia, czy powinienem sprawdzić puszkę ?

2. Niektóre gniazda mają skręcone ze sobą przewody czarny i niebieski i dokładnie zaizolowane. Ktoś wykonał to celowo, bo jest tak w kilku gniazdach. Myślałem, że takie połączenie powinno wyrzucić bezpiecznik, ale może czegoś nie rozumiem ?

pozdrowienia

Jarek

...

Mam dwa pytania z prośbą o wskazówki:

1. W pierwszym gnieździe nie mam napięcia, czy powinienem sprawdzić puszkę ?

2. Niektóre gniazda mają skręcone ze sobą przewody czarny i niebieski i dokładnie zaizolowane. Ktoś wykonał to celowo, bo jest tak w kilku gniazdach. Myślałem, że takie połączenie powinno wyrzucić bezpiecznik, ale może czegoś nie rozumiem ?

pozdrowienia

Jarek

Jak chcesz 'sprawdzać puszkę'?

Sprawdzaj przewody we wszystkich puszkach aż natrafisz na tą gdzie jest napięcie, to będzie pierwsza puszka w szeregu. I łączysz po kolei, nap. powinno się pojawiać w kolejnych puszkach.

Sprawdź najpierw czy bezpiecznik "S" oraz różnicówka w rozdzieli odpowiedzialne za obwody gniazd są załączone.

Na drugie pytanie ciężko odpowiedzieć bez lepszego rozeznania tematu.

Ale zwykle łączy się te same kolory ze sobą!

Niektóre gniazda mają skręcone ze sobą przewody czarny i niebieski i dokładnie zaizolowane. Ktoś wykonał to celowo, bo jest tak w kilku gniazdach. Myślałem, że takie połączenie powinno wyrzucić bezpiecznik, ale może czegoś nie rozumiem ?

Czyli czarny z czarnym i niebieski z niebieskim? Czy czarny z niebieskim?

Jest tam w ogóle przewód zielono-żółty?

Proponuję wizytę elektryka.

Ale zwykle łączy się te same kolory ze sobą!

Tia... Bez sprawdzenia jakie funkcje pełnią przewody i czy ktoś wcześniej tej instalacji nie skaszanił? Powodzenia...

Edytowane przez zbich70

"Na drugie pytanie ciężko odpowiedzieć bez lepszego rozeznania tematu.

Ale zwykle łączy się te same kolory ze sobą!"

Ja tam zawsze "lepsze rozeznanie tematu" robię tak - wpisuję w gugla i klikam link pierwszy od góry...

A tam piszą, że "zwykle" to i to - więc skoro zwykle no to musi być dobrze... :cool:

Edytowane przez zbich70

• 2 weeks później...