Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Posadzka betonowa w starym domu

JACHS

Recommended Posts

Witam

Postanowiłem założyć nowy temat poniewaz nie znalazłem odpowiedzi w wątkach poprzednich. Wszyscy piszą o posadzce i chudziaku w nowym domu ale nikt nie wspomina co z domem około 100letnim.

Niestety takowy posiadam. Mam w tej chwili drewniana podłogę która zaczyna sie zapadać. Chciałbym wylać nowa posadzkę , około 36m2. Czy przy wylewanie chudziaku konieczne jest zrobienie dylatacji przy fundamencie, boje sie czy pracujący podkład go nie uszkodzi.

Wszyscy piszą o konieczności ściągnięcia humusu. Czy w tak starym domu rownież? Może ktoś spotkał sie z podobnym problemem i będzie w stanie doradzić jak zrobić to dobrze. Budynek osiadł przecież juz dawno, czy masa posadzki spowoduje osiadanie gruntu pod podłoga?

Podłogę ściągnę dopiero na początku sierpnia i wtedy dowiem sie jak sie to wszystko prezentuje. Czy mam usuwać belki na których jest położona podłoga? Czy nie zagrozi to konstrukcji budynku?

Proszę o pomoc

Pozdrawiam

J

Edytowane przez JACHS
Dodatkowe pytanie

Ja wypowiem się kwestiach, w których mam jako taki pojęcie.

1. Po tylu latach fundamenty na pewno już osiadły. Osiadania się skończyły.

2. Zasada przy posadzkach i innych elementach konstrukcyjnych mających kontakt z podłożem. NIE WOLNO posadawiać fundamentów i posadzek na gruntach nienośnych jakim jest grunt próchniczy (humus). Dlaczego ? Bo jego zachowania w czasie nie jesteś w stanie przewidzieć. Hymus się utlenia.

Co do wykonywania posadzki. Nie znam się za bardzo, ale powinieneś usunąć humus. Ubytek uzupełnić. Właśnie, czym ? To będzie działo się w istniejącym domu. Zagęszczanie mechaniczne może (wysosce prawdopodobne) spowodować w najlepszym wypadku popękanie ścian i kto wie czego jeszcze. Jeżeli humusu jest niedużo, to może chudy ?

Powinieneś przedyskutować tę sprawę z Projektantem z PRAWDZIWEGO ZDARZENIA.

Najpierw o rozbiórce.

Na pewno należy rozebrać całą podłogę wraz z legarami. Raczej jest mniej prawdopodobne, że kiedy budowali to 100 lat temu nie ściągnęli humusu. Te legary mogą być osadzone na jakiejś polepie glinianej, czy Bóg wie czym. W zależności od tego co tam znajdziesz będzie można zdecydować czy jest to stabilne nośne podłoże pod nową posadzkę czy nie.

Teraz budowa nowego.

Jeżeli trzeba będzie dosypać ubytek można to zrobić piaskiem lub pospółką i zagęścić to wibratorem płytowym. Chałupa się od tego nie rozleci bo jakby tak miało być to już dzisiaj należałoby się wyprowadzić. Następnie chudy beton. Dylatacja od ścian fundametowych nie jest niezbędnie potrzebna ale też nie zaszkodzi , bo chudy beton zasadniczo nie jest elementem konstrukcyjnym tylko wyrównawczym a beton gdy dojrzewa to się kurczy a nie rozszerza. Następnie na to izolacja przeciwwilgociowa czyli porządna papa wywinięta na ścianach do góry. Dalej styropian EPS 100 przynajmniej 10 cm i na to właściwa posadzka z płyty żelbetowej oddylatowana od ścian paskami z miękkiego stropianu EPS 50 . Tak by było najlepiej. Zakładam, że nie chcesz odtwarzać podłogi z desek.

Ciężar posadzki w znikomym stopniu dociąży grunt pod fundamentami, zatem od czegoś takiego na pewno ściany nie osiądą.

U mnie w domu (ponad 100 letni poniemiecki budynek) pod podłogą były drewniane belki (nie pamiętam jaki rozmiar), pomiędzy którymi był wysypany piasek. Całość wybraliśmy, wylaliśmy chudziaka, na to folia, styropian, folia i docelowa warstwa betonowej posadzki. Jako ciekawostkę dodam, że rolę fundamentu pełnią u mnie kamienie przełożone zaprawą wapienną (nie kamienie łupane, tylko zwykłe polne okrąglaki). Budynek do rynny ma ok. 6,5m wysokości i ściany od dołu do góry są grubości 50cm (pełna cegła).

• 2 months później...
Gość Konto usunięte_1*
Dzień Dobry, Właściwie to moi poprzednicy wyczerpali już temat. Dodam tylko, że jeśli będzie robiła Pani ogrzewanie podłogowe to polecam wylewkę andryhytową ze względu na lepsze przewodzenie ciepła od betonowej.

Pozdrawiam

Marek Tucholski

Online Ekspert marki Lafarge

zwłaszcza że dwa razy droższe to jest

• 2 weeks później...