kanijczyk 06.07.2015 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 (edytowane) Witam. Jestem w trakcie budowy domu i w związku z tym mam pytanie dot. właściwego sposobu ocieplenia ściany. Załączam poglądowe rysunki Przy domu jest garaż - rys.1, (który nie będzie ocieplany) nad którym, pomimo braku ocieplenia ściany głównej budynku (rys. 1 - pkt A), położono już dachówkę ceramiczną. Odstęp pomiędzy ścianą i dachówką to ok. 1,5 cm (rys. 1 - pkt C). Na ścianie głównej (rys. 1 - pkt A) planuję dać 15 cm styropianu. Na ścianie pod dachówką (rys.1 - pkt B) planuję dać ok. 8 cm styropianu. No i teraz najważniejsze pytanie - jak ocieplić miejsce przy dachówce (rys. 1 - pkt C)? Mi przyszły do głowy takie rozwiązania: 1) Ocieplić ścianę od wewnątrz domu grubością ok. 5 cm styro. Tylko nie do końca wiem czy takie rozwiązanie jest poprawne. Jedno z tych pomieszczeń to łazienka więc ocieplenie od środka łazienki styropianem to już chyba głupota. Pomijając fakt, że szkoda by mi było zmniejszać kubaturę pomieszczeń w domu. 2) Drugie rozwiązanie znajduje się na rys. 2. Ocieplam ścianę nad dachówką 15 cm styropianu (A), ocieplam ścianę w garażu 8 cm styropianu (B), a pomiędzy ścianą i dachówką © daję 1,5 cm styropianu. Dodatkowo między dachówkę od spodu i od góry umieszczam wełnę mineralną. Tylko jak to zrobić nad dachówką tak by to było spójne ze styropianem – patrzę pod kątem przyszłej elewacji ściany (rys. 2 – znaki zapytania). Miejsce to chciałem jeszcze uszczelnić taśmą kominową, ale jak to zrobić, jeśli wybiorę wariant 2? Niestety, ale podejrzewam, że pomimo wybrania jakiegokolwiek rozwiązanie to i tak powstanie w tym miejscu mostek termiczny :/ Macie może jakieś rady na powyższy problem? Pozdrawiam Edytowane 6 Lipca 2015 przez kanijczyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 06.07.2015 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 Trzeba uciąć dachówkę. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kanijczyk 06.07.2015 13:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 Trzeba uciąć dachówkę. Jan Przecież dachówka opiera się na łacie. Idąc Twoim tokiem rozumowania, od razu powinienem wywalić rząd dachówek znajdujący się przy ścianie domu, bo przecież łaty się nie przytnie. A jeśli przytnę tylko dachówkę, tak jak radzisz, to ile zyskam dodatkowo na styropian? Pewnie ok. 1 cm. To mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 06.07.2015 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 Trzeba dać łatę niżej. Przyciąć dachówkę tak , żeby ponad nią a styropian weszła jeszcze jedna łata do przykręcenia obróbki (wydry) . Dachówkę przymocuj na 2 wkręty. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kanijczyk 06.07.2015 16:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 Trzeba dać łatę niżej. Przyciąć dachówkę tak , żeby ponad nią a styropian weszła jeszcze jedna łata do przykręcenia obróbki (wydry) . Dachówkę przymocuj na 2 wkręty. Jan Popraw mnie jeśl źle zrozumiałem - Twoja sugestia jest taka bym przesunął całą łatę w dół, tzn. rozebrał cały dach nad garażem, przesunął łaty w dół i położył od nowa dachówkę, robiąc sobie tym zabiegiem miejsce na styropian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 06.07.2015 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 Popraw mnie jeśl źle zrozumiałem - Twoja sugestia jest taka bym przesunął całą łatę w dół, tzn. rozebrał cały dach nad garażem, przesunął łaty w dół i położył od nowa dachówkę, robiąc sobie tym zabiegiem miejsce na styropian? Nie cały dach a górny rząd. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kanijczyk 06.07.2015 17:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 Nie cały dach a górny rząd. Jan Szczerze, to z budowlanką nie mam nic wspólnego i ciężko będzie mi to zrobić samemu. Ale pytanie z innej beczki - czy jeśli zostawię tak jak jest i ocieplę tylko tak jak na rys. 2 (czyli między dachówkę i ścianę dam tylko ok. 1,5cm styropianu,, to czy będzie to duży mostek termiczny? Tzn. zastanawiam się czy jest sens bawić się w rozbiernie dachówki i przesuwanie łat. Bo być może straty ciepła nie będą tego warte bo miesięcznie za gaz zapłacę np. 5 zł więcej, niż gdyby nie miał tego mostka termicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 06.07.2015 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 Jeden drugi itd. na pewno uzbierasz troche mostków , więc jak masz okazję przed dociepleniem to sobie to ogarnij Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pecet0 11.08.2015 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 kanijczykPoruszyłeś istotny również dla mnie temat.Projekt miałem teoretycznie z dwoma ścianami obok siebie (domu i garażu) z nieprzerwaną warstwą styropianu na całej powierzchni, jednak ze względów praktycznych i ekonomicznych zrobiłem jedną wspólną ścianę (domu i garażu) i tam do tej ściany będzie przymocowana murłata a na niej przymocowane krokwie i blachodachówka. Też zastanawiam się jak tam zminimalizować mostek termiczny bo powstanie mi na długości ok 6 metrów garażu x 16 cm murłaty mostekoraz ponad nią tam gdzie będze blachodachówka również jakaś tam przestrzeń. Jaką decyzję ostatecznie podjąłeś? czy jeszcze nie ten etap budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotpaj 13.08.2015 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 (edytowane) Tzn. zastanawiam się czy jest sens bawić się w rozbiernie dachówki i przesuwanie łat. Bo być może straty ciepła nie będą tego warte bo miesięcznie za gaz zapłacę np. 5 zł więcej, niż gdyby nie miał tego mostka termicznego. Naczytałeś się o mostkach termicznych, które to "FACHOWCY" na muratorze wykrywają badaniami termowizyjnymi? To są zwykli pseudoekolodzy. Jedni maja fioła na punkcie globalnego ocieplenia, inni nie mogą spać przez, kurna, mostki. Tylko nie zastanowiłeś się, że gdzieś to ciepło MUSI uciekać, bo inaczej to miałbyś zimą opady skroplonej wody z sufitu? Także nie zawracaj sobie dupy mostkami, bo co najwyżej, tak jak piszesz, zapłacisz 5zł. więcej za ogrzewanie. Wyluzuj. Oni niech sobie szukają tych mostków, a ty po prostu mieszkaj. Edytowane 13 Sierpnia 2015 przez lotpaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 17.08.2015 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 lotpaj, mylisz pojęcia. Najszybciej para wodna skropli się właśnie na mostku termicznym. Nigdy się nie skropli, szczególnie na suficie, gdy będzie działała jak należy wentylacja Masz nieocieplony suift nad ostatnią kondygnacją, że doświadczasz czegoś takiego? Najcieplejsze powietrze jest u góry, sufit jest cieplejszy od nieogrzewanej podłogi czy murów. Minimalizować mostek zawsze można, trzeba tylko policzyć koszt i zyski. CZasami się nie opłaca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 17.08.2015 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 Wilgoć i grzyb na ścianie w miejscu mostka wyjaśni czy jest to istotny czy nie mostek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misterhajt 19.08.2015 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 (edytowane) Ale pytanie z innej beczki - czy jeśli zostawię tak jak jest i ocieplę tylko tak jak na rys. 2 (czyli między dachówkę i ścianę dam tylko ok. 1,5cm styropianu,, to czy będzie to duży mostek termiczny? A tego to nie przewidzisz, bo to wszystko zależy od cyrkulacji powietrza w danym pomieszczeniu. Mostek mostkiem - takich mostków to możesz mieć i pięć, ale dopóty, dopóki nie zaczniesz ogrzewać chałupy, to nikt ci tego nie zmierzy, gdzie to ciepło będzie się gromadzić i w którym miejscu spotka się z zimnym, gdzie nie będzie żadnego ujścia. Jeżeli to pomieszczenie, w którym podejrzewasz, że może być mostek termiczny, ma odpowiednią wentylację (czyli drożny kanał wentylacyjny), to się nic nie bój. Ciepłe powietrze zawsze idzie do góry, także znajdzie sobie ujście, a mostek będzie dostarczał ci świeże powietrze do pomieszczenia. Edytowane 19 Sierpnia 2015 przez Misterhajt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kanijczyk 02.09.2015 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2015 Jeżeli to pomieszczenie, w którym podejrzewasz, że może być mostek termiczny, ma odpowiednią wentylację (czyli drożny kanał wentylacyjny), to się nic nie bój. Ciepłe powietrze zawsze idzie do góry, także znajdzie sobie ujście, a mostek będzie dostarczał ci świeże powietrze do pomieszczenia. Nieocieplone miejsce o którym piszę znajduje się w górnej sypialni i łazience. Łazienka oczywiście ma wentylację więc ok, ale w sypialni wentylacji nie będzie. Stwierdziłem, że nie ma co się nad tym zastanawiać bo im więcej czytam o tych mostkach tym bardziej głupieję. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts