ostrowscy 06.07.2015 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 Witam Po wprowadzeniu się do domu poczułem, że ciepła woda ma zapach ścieków - może nie bardzo mocny, ale da się wyczuć :/Rano ten zapach jest mocniejszy, a gdy dużo korzysta się z wody, prawie go nie czuć.Co może być przyczyną? Instalacja jest zrobiona z rurek plastikowych, piec kondensacyjny Vaillant, zbiornik Vaillant, odpływ kondensatu bezpośrednio do kanalizacji.Pierwszą myślą było, że to właśnie przez połączenie komory kondensacyjnej z kanalizacją zapach przenika do wody...Wykonawca, który robił całą instalację twierdzi, że to raczej z winy anody magnezowej. Co myślicie? Spotkał się ktoś z was z takim problemem? Pozdrawiam,Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 06.07.2015 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 Witam Po wprowadzeniu się do domu poczułem, że ciepła woda ma zapach ścieków - może nie bardzo mocny, ale da się wyczuć :/ Rano ten zapach jest mocniejszy, a gdy dużo korzysta się z wody, prawie go nie czuć. Co może być przyczyną? Instalacja jest zrobiona z rurek plastikowych, piec kondensacyjny Vaillant, zbiornik Vaillant, odpływ kondensatu bezpośrednio do kanalizacji. Pierwszą myślą było, że to właśnie przez połączenie komory kondensacyjnej z kanalizacją zapach przenika do wody... Wykonawca, który robił całą instalację twierdzi, że to raczej z winy anody magnezowej. Co myślicie? Spotkał się ktoś z was z takim problemem? Pozdrawiam, Marcin A woda skad? Wodociag czy studnia. Rozumiem, ze zapach to "zgnile jaja" ?? marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ostrowscy 06.07.2015 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 Woda jest z wodociągów (w Krakowie).No właśnie nie jest to zapach siarkowodoru (zgniłych jaj) tylko zapach ścieków - taki jak wtedy, gdy przypadkiem wyschnie woda w syfonie... Pozdrawiam,Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 06.07.2015 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 Woda jest z wodociągów (w Krakowie). No właśnie nie jest to zapach siarkowodoru (zgniłych jaj) tylko zapach ścieków - taki jak wtedy, gdy przypadkiem wyschnie woda w syfonie... Pozdrawiam, Marcin Zapach zgnilych jaj zdarza sie przy specyficznych skladach wody po jej ogrzaniu i wtedy faktycznie wymiana anody magnezowej na aktywna pomaga. Sam miałem. Ale skad zapach kanalizacyjny? Woda w piecu nie ma prawa miec kontaktu ze swiatem zewnetrznym - plynie sobie przeciez przez wezownice. Moze jakies zanieczyszczenia po produkcyjne w instalacji, zbiorniku?? Jesli chcesz mozesz ze zbiornika CWU wykrecic anode magnezowa na pare dni i sprawdzic czy sie zmieni sytuacja. Ale wszelkie takie przypadki o jakichs sl;yszalem i jakie wachalem, dotyczyly zapachu siarkowodoru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 07.07.2015 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 Jaką masz temperature na piecu? Ja mam ustawione 45 stopni wode, i jak postoi tydzien nieurzywana to też zaczyna smierdzieć. Wystarczy wtedy jednorazowo podgrzac wode w bojlerze do 70 stopni i po problemie. W wodzie poniżej 50 stopni rozwijają sie bakterie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrian1224 07.07.2015 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 U mnie woda pachniała takim jakimś szambem i pomogło właśnie wyrzucenie anody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts