Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundamen - czy zaprawa nie jest za mocna

shofer

Recommended Posts

Witam

Proszę o opinię w temacie zaprawy murarskiej, przy murowaniu ścian fundamentowych z bloczków betonowych.

Dom budujemy metodą gospodarczą, proporcje mieszania zaprawy murarskiej podał nam kierownik budowy, uznał że 1:3 (plus plastyfikator) będzie dobrze. Skonsultowałem to także ze znajomym murarzem, który potwierdził że do murowania ścian fundamentowych zawsze stosują*zaprawę*w proporcjach 1:3 lub 1:4

Z informacji jakie uzyskałem z internetu jest to zaprawa wytrzymująca 15Mpa, natomiast w projekcie mam zapis że zastosowana zaprawa powinna mieć*5Mpa

Czy nie zastosowałem, zbyt mocnej zaprawy ?

Balto cement to Górażdze 32,5, natomiast bloczki betonowe zgodnie z certyfikatem są z betonu B15 (na certyfikacie).

Dzwoniłem do producenta, który który stoi na stanowisku że w testach wychodzą pomiędzy B20 a B25 i że to również mogę otrzymać "na papierze" w formie certyfikatu, bo B15 to dolna granica jaką*przyjmują przy ich produkcji. Przyjmijmy jednak, że jest zgodnie z certyfikatem, czyli B15, czy zatem użyłem zbyt mocnej zaprawy ?

jak byś nie czarował to ze zwykłego piasku i cementu z worka nie zrobisz mocniejszej niż b10, także bez obaw :)

To się zgadza, ale jednocześnie często te bloczki z B.... cośtam, cośtam, jakoś dziwnie się rozpadaja jak upadną na coś twardego lub młotkiem w niego przy.... Jak ktoś kuł nieoszukany beton np B25, zawibrowany, podlewany itp to wie co większość tych bloczków jest warta.... klient i tak przeważnie najpierw pyta o cenę dlatego takie robią aby cena była atrakcyjna

Jeżeli beton ma klasę circa B15-B20, to zaprawa 1:4 czy 1:5 na cemencie klasy 32,5 IR może być, bo oznacza to, że tak czy inaczej najpierw pójdzie zaprawa a nie bloczek jak będą przeciążenia. Dziś miałem szalony dzień - zaczął się o 2 nad ranem to nie miałem czasu sprawdzić, ale klasa zaprawy będzie ok 10MPa najwyżej 12...