dawiddur 06.07.2015 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 Posiadam działkę rolną, do której chcę podciągnąć wodę. Woda - wodociąg po drugiej stronie drogi gminnej - utwardzonej. W gminie muszę wystąpić o warunki przyłącza. Również w gminie dowiedziałem się, że z uwagi na konieczność wykonania przecisku pod drogą utwardzoną muszę zrobić projekt przyłącza. Tutaj pojawia się moje pytanie.Czy faktycznie istnieje konieczność wykonania tego projektu?Może tylko zgłoszenie, ale co później?Albo w ogóle bez zgłoszenia i pozwolenia tylko "przez" inwentaryzację?W Ustawie Prawo Budowlane nie znalazłem takich informacji, a gdzie dalej szukać to już nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiwa 06.07.2015 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 Warunki wydaje gmina i wg wydanych warunków należy wykonać projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 15.07.2015 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 Ok, wystąpiłem do Gminy z wnioskiem o wydanie warunków technicznych przyłącza wodociągowego. Gdy tylko je dostanę powinienem się zgłosić do projektanta? Potem mogę nająć ekipę do montażu rury, przecisku pod drogą i wpięcia w rurę wodociągową? Potem odbiór przyłącza i opieczętowanie licznika przez pracownika gminy? Zgubiłem gdzieś po drodze geodetę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiwa 15.07.2015 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 Musisz załatwić mapy do celów projektowych. Potem zlecic opracowanie projektu. następnie uzgodnić go w zakładzie wodociagowym. Ale poczekaj na warunki, bo w każdej gminie jest inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 15.07.2015 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 Mapy do celów projektowych? W geodezji? Dają to od ręki, czy czeka się bardzo długo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 15.07.2015 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 Geodeta te mapy przygotowuje i to trwa niestety a koszt też różny zależy ile sztuk ale kila stówek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 20.07.2015 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2015 (edytowane) Nie będę zakładał kolejnego tematu, więc zapytam tutaj.Na swojej działce chcę oczywiście podłączyć prąd. W którym momencie będę musiał zapłacić ZE? W momencie składania wniosku o przyłączenie energii? Czy może bezpośrednio przed pracami związanymi z przyłączem? Koszt w PGE to ok. 80zł/kW. Najbliższych kilka lat działka będzie użytkowana rekreacyjnie, ale docelowo ma na niej stać dom. O jak duże przyłącze wnioskować? 15kW będzie ok dla domu ogrzewanego czymkolwiek innym niż prądem (PC lub paliwo stałe). Na pewno wiem, że muszę czekać około 1 rok na prąd na działce:D Edytowane 20 Lipca 2015 przez dawiddur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kal_b_E 29.07.2015 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 Apropo projektu - Nie możesz wykonywać takich prac bez niego. Takie prawo, zresztą dobre, na podstawie czegoś trzeba budować czy nawet podciągać kanalizację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 31.07.2015 07:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 W Gminie uzyskałem informację, iż odcinek przyłącza wodociągowego biegnącego pod drogą będzie obłożony roczną opłatą/ podatkiem w wysokości około 70zł. W sieci znalazłem sprzeczne informacje w tym zakresie mam tu na myśli fakt własności "rurki" biegnącej od licznika na mojej działce do wodociągu po drugiej stronie drogi. Nie jest to kolosalna kwota, ale mimo wszystko moim zdaniem nie do końca słusznie pobierana. Przyłącze w całości wykonuje na swój koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 31.07.2015 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 moim zdaniem powinieneś mieć zawór na działce, i to co do zaworu powinieneś oddać gminie w utrzymanie. Wtedy nie bedziesz miał nic w gminnej drodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 31.07.2015 15:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 To może jakieś wskazówki, jak do tego doprowadzić, na jakie przepisy się powołać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 11.08.2015 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 Powiedzcie proszę jaką studzienkę wodomierzową wybrać? Generalnie skłaniałbym się do rozwiązania tradycyjnego czyli 2 betonowe dryny, dno i wieko z włazem. Takie rozwiązanie znam z autopsji tj. sprawdza się np. u teścia na działce rekreacyjnej. Pytam ponieważ przy tym rozwiązaniu licznik jest głębiej pod ziemią (mylę się?), jest dużo miejsca (mam na myśli odczyty, wymiany licznika, itd). Plastikowe mimo, iż izolowane nie budzą mojego zaufania, ponieważ licznik wydaje się być blisko gruntu i tym samym sądzę, że jest bardziej narażony zamarzanie.dodam, że betonowe sam w miarę szybko i prosto wkopę w ziemię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 19.08.2015 17:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 (edytowane) Mam kolejne pytanie.Obecnie czekam na wykonanie projektu przyłącza wodociągowego. Z projektantem ustaliłem precyzyjnie lokalizację studzienki. Czy mogę (jeszcze przed odebraniem projektu) wykonać studzienkę wodomierzową? (kręgi betonowe)Czynność ta sprowadza się jedynie do ręcznego wkopania dwóch kręgów betonowych w ziemię, bez żadnych wylewek, zapraw itd.Ponadto chciałbym wykonać samodzielnie kilkanaście metrów wykopu, w granicach mojej działki.Czy mogę te pracę wykonać samodzielnie przed odebraniem projektu przyłącza? Edytowane 19 Sierpnia 2015 przez dawiddur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts