Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Działka rolna - przyłącze wodne

dawiddur

Recommended Posts

Posiadam działkę rolną, do której chcę podciągnąć wodę. Woda - wodociąg po drugiej stronie drogi gminnej - utwardzonej. W gminie muszę wystąpić o warunki przyłącza. Również w gminie dowiedziałem się, że z uwagi na konieczność wykonania przecisku pod drogą utwardzoną muszę zrobić projekt przyłącza.

Tutaj pojawia się moje pytanie.

Czy faktycznie istnieje konieczność wykonania tego projektu?

Może tylko zgłoszenie, ale co później?

Albo w ogóle bez zgłoszenia i pozwolenia tylko "przez" inwentaryzację?

W Ustawie Prawo Budowlane nie znalazłem takich informacji, a gdzie dalej szukać to już nie wiem.

• 2 weeks później...

Ok, wystąpiłem do Gminy z wnioskiem o wydanie warunków technicznych przyłącza wodociągowego. Gdy tylko je dostanę powinienem się zgłosić do projektanta? Potem mogę nająć ekipę do montażu rury, przecisku pod drogą i wpięcia w rurę wodociągową? Potem odbiór przyłącza i opieczętowanie licznika przez pracownika gminy?

Zgubiłem gdzieś po drodze geodetę?

Nie będę zakładał kolejnego tematu, więc zapytam tutaj.

Na swojej działce chcę oczywiście podłączyć prąd. W którym momencie będę musiał zapłacić ZE? W momencie składania wniosku o przyłączenie energii? Czy może bezpośrednio przed pracami związanymi z przyłączem? Koszt w PGE to ok. 80zł/kW. Najbliższych kilka lat działka będzie użytkowana rekreacyjnie, ale docelowo ma na niej stać dom. O jak duże przyłącze wnioskować? 15kW będzie ok dla domu ogrzewanego czymkolwiek innym niż prądem (PC lub paliwo stałe). Na pewno wiem, że muszę czekać około 1 rok na prąd na działce:D

Edytowane przez dawiddur

• 2 weeks później...

W Gminie uzyskałem informację, iż odcinek przyłącza wodociągowego biegnącego pod drogą będzie obłożony roczną opłatą/ podatkiem w wysokości około 70zł.

W sieci znalazłem sprzeczne informacje w tym zakresie mam tu na myśli fakt własności "rurki" biegnącej od licznika na mojej działce do wodociągu po drugiej stronie drogi. Nie jest to kolosalna kwota, ale mimo wszystko moim zdaniem nie do końca słusznie pobierana. Przyłącze w całości wykonuje na swój koszt.

• 2 weeks później...

Powiedzcie proszę jaką studzienkę wodomierzową wybrać? Generalnie skłaniałbym się do rozwiązania tradycyjnego czyli 2 betonowe dryny, dno i wieko z włazem. Takie rozwiązanie znam z autopsji tj. sprawdza się np. u teścia na działce rekreacyjnej. Pytam ponieważ przy tym rozwiązaniu licznik jest głębiej pod ziemią (mylę się?), jest dużo miejsca (mam na myśli odczyty, wymiany licznika, itd).

Plastikowe mimo, iż izolowane nie budzą mojego zaufania, ponieważ licznik wydaje się być blisko gruntu i tym samym sądzę, że jest bardziej narażony zamarzanie.

dodam, że betonowe sam w miarę szybko i prosto wkopę w ziemię.

Mam kolejne pytanie.

Obecnie czekam na wykonanie projektu przyłącza wodociągowego. Z projektantem ustaliłem precyzyjnie lokalizację studzienki. Czy mogę (jeszcze przed odebraniem projektu) wykonać studzienkę wodomierzową? (kręgi betonowe)

Czynność ta sprowadza się jedynie do ręcznego wkopania dwóch kręgów betonowych w ziemię, bez żadnych wylewek, zapraw itd.

Ponadto chciałbym wykonać samodzielnie kilkanaście metrów wykopu, w granicach mojej działki.

Czy mogę te pracę wykonać samodzielnie przed odebraniem projektu przyłącza?

Edytowane przez dawiddur