Dyzio64 06.07.2015 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 Witam wszystkich, jako nowy użytkownik. Nie wiem czy mogę, bo na niektórych forach zostałem zbesztany za takie przywitanie Niedługo zaczynam urlop i z uwagi na to chcę zrealizować jeden z moich planów w związku z "czynnym wypoczynkiem":D Chciałem podłączyć do istniejącej instalacji CO wymiennik ciepła (bojler) wiszący poziomy dwupłaszczowy z wężownicą do istniejącej instalacji CO wykonanej jakieś 8/9 lat temu przez fachowców. I jeśli by ktoś, co się zna podpowiedział, w którym miejscu to zrobić i co ewentualnie trzeba jeszcze zainstalować. Moja instalacja wygląda w uproszczonym schemacie jak na rysunku. Jeśli potrzebny jest jakiś dokładniejszy schemat to go uzupełnię. Zależałoby mi na tym żeby to nie było zbyt kosztowne i skomplikowane Będę wdzięczny za podpowiedzi jak to zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 07.07.2015 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 Jeśli dasz osobną pompkę to przed zaworem trójdrożnym zasilanie a powrót przed powrotem do kotła. Polecam zasobnik pionowy z wężownicą bo z niego wyciągniesz więcej ciepłej wody niż z dwupłaszczowego - u mnie w pionowym często w dole zbiornika jest już 25 a na górze jeszcze 44*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 07.07.2015 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 Czy Twój kocioł ma tylko jeden króciec zasilania ( ten do którego jest wpięta instalacja CO ) czy może więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dyzio64 08.07.2015 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 Co do bojlera to jest on już zamontowany jakieś półtora roku temu (poprzedni dokończył żywota) i do tej pory pracował na grzałce elektrycznej. Więc zmieniać go już nie będę. Czyli ma to wyglądać tak ? : 1. Kocioł 2. Pompa C.W.U. 3. Zawór zwrotny 4. Rura przelewowa 5. Przelew 6. Naczynie przelewowe 7. Zasilanie zbiornika c.w.u. 8. Zasilanie instalacji c.w.u. 9. Pompa c.o. 10. Zawór termostatyczny 11. Grzejnik 12. Zawór różnicowy 13. Powrót c.o. 14. Zasilanie c.o. 15. Termometr (za zaworem mieszającym) 16. Zbiornik c.w.u. 17. Zawór mieszający (3d) 18. Powrót instalacji c.w.u 19. Powrót zbiornika c.w.u. I jeszcze pytanie czy: "zawór zwrotny -3" jest potrzebny ? I czy na powrocie bądź na zasilaniu grzejników potrzebny jest zawór odcinający ciepło w lecie ? A i jeszcze nie uwzględniłem na rysunku że wysokość montażu wymiennika ciepła jest pomiędzy grzejnikami a piecem. Po prostu piec jest w piwnicy , bojler w piwnicy pod stropem a ogrzewam pomieszczenia u góry nad stropem (nie wiem czy to ma znaczenie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dyzio64 08.07.2015 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 Czy Twój kocioł ma tylko jeden króciec zasilania ( ten do którego jest wpięta instalacja CO ) czy może więcej? Niestety jeden za to dwa powroty. A wygląda to tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts