masarnia 06.07.2015 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 Witam wszystkich,Temat trochę oklepany i parę razy na forum występował, jednak w żadnym wątku nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie wątpliwości. Zatem do rzeczy:Przede mną remont mieszkania w bloku z płyty. Zamarzyło mi się położyć na podłodze klejona deskę warstwową. Jednakże aktualna posadzka spędza mi sen z powiek. Wstępna ocena (tłuczenie młotkiem i rysowanie przecinakiem) mówi że posadzka jest całkiem wytrzymała, nic nie odpryskuje, nic się nie kruszy. Przy uderzeniach wydobywa się raczej głuchy dźwięk, tak jakby wisiał w powietrzu (możliwe że pod nią jest płyta pilśniowa). Ile gr ma posadzka - nie wiem.Po zniwelowaniu wyszło że największa różnica poziomów ma 2,5cmPosadzkarz, by zaoszczędzić rozpierduchy z kuciem starej i zarazem zrobić taniej niż samopoziomem, zaproponował mi coś takiego:Frezowanie warstwy kleju (teraz leży jakieś gumoleum) i 2,5 cm posadzki cementowej z cementu c25/30 na chemicznym mostku szczepnym.Pierwszy raz słyszę o takim podejściu.Czy jego propozycja ma sens, czy tak to się powinno/można robić? Czy takie podłoże może wytrzymać klejone drewno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masarnia 08.07.2015 14:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 To co? Nikt nie kojarzy takiego podejścia?A może to co opisałem to inna nazwa na wylewkę grubowarstwową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 08.07.2015 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 rozwiązaniie słuszne o ile wytrzymałość starej posadzki na odrywanie wynosi minim. 1,0N/mm2. Stara posadzka nie może być spękana. Kilka pęknięć należy sklamrować. I tylko te głuche miejsca... warto tam sprawdzić grubośc posadzki. Jeżeli jest to posadzka ułozona na stropie oddzielonym papą lub innym materiałem to będzie głucho... Sprawdź grubość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masarnia 13.07.2015 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2015 Przy okazji wyrwania jakiejś futryny wykruszył się kawał posadzki. Posadzka leży najprawdopodobniej na papie (albo czymś takim mocno papierowym).Mierzenie wyłupanych fragmentów daje jakieś 45-50mm grubości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts