Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nierówna podłoga w bloku z płyty, jak naprawić?

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Temat trochę oklepany i parę razy na forum występował, jednak w żadnym wątku nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie wątpliwości. Zatem do rzeczy:

Przede mną remont mieszkania w bloku z płyty. Zamarzyło mi się położyć na podłodze klejona deskę warstwową. Jednakże aktualna posadzka spędza mi sen z powiek. Wstępna ocena (tłuczenie młotkiem i rysowanie przecinakiem) mówi że posadzka jest całkiem wytrzymała, nic nie odpryskuje, nic się nie kruszy. Przy uderzeniach wydobywa się raczej głuchy dźwięk, tak jakby wisiał w powietrzu (możliwe że pod nią jest płyta pilśniowa). Ile gr ma posadzka - nie wiem.

Po zniwelowaniu wyszło że największa różnica poziomów ma 2,5cm

Posadzkarz, by zaoszczędzić rozpierduchy z kuciem starej i zarazem zrobić taniej niż samopoziomem, zaproponował mi coś takiego:

Frezowanie warstwy kleju (teraz leży jakieś gumoleum) i 2,5 cm posadzki cementowej z cementu c25/30 na chemicznym mostku szczepnym.

Pierwszy raz słyszę o takim podejściu.

Czy jego propozycja ma sens, czy tak to się powinno/można robić? Czy takie podłoże może wytrzymać klejone drewno?

rozwiązaniie słuszne o ile wytrzymałość starej posadzki na odrywanie wynosi minim. 1,0N/mm2. Stara posadzka nie może być spękana. Kilka pęknięć należy sklamrować. I tylko te głuche miejsca... warto tam sprawdzić grubośc posadzki. Jeżeli jest to posadzka ułozona na stropie oddzielonym papą lub innym materiałem to będzie głucho... Sprawdź grubość.