Cha3K 07.07.2015 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 Witam, Jak to na budowie czasami bywa po pewnym czasie uwidocznił się kolejny błąd, Mianowicie: Ściany szczytowe w domu jednorodzinnym (piwnica, parter, piętro) nie zostały zakończone materiałem izolacyjnym a podmurówką z cegły i porothermów. Dla mnie jest ten wariant nie do przyjęcia i rozpoczęliśmy prace wycinania i wykuwania 20cm ww. ściany licząc od górnej powierzchni krokwi . Teraz niestety nie jest wygodne włożenie tam styropianu, Wygodniejszym byłoby ułożenie wełny, tylko pytanie czy można i ewentualnie jakiej ? Dodatkowe pytanie jak ją przytwierdzić, zabezpieczyć do wyciętego porothermu wiennenbergera 25cm. Z góry dziękuje za porady. P.S załącznik, zdjęcie obrazuje problem z tym że nie mój(z innego materiału są wymurowane ściany), ale generalnie oto mi chodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 07.07.2015 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 Witam, Jak to na budowie czasami bywa po pewnym czasie uwidocznił się kolejny błąd, Mianowicie: Ściany szczytowe w domu jednorodzinnym (piwnica, parter, piętro) nie zostały zakończone materiałem izolacyjnym a podmurówką z cegły i porothermów. Dla mnie jest ten wariant nie do przyjęcia i rozpoczęliśmy prace wycinania i wykuwania 20cm ww. ściany licząc od górnej powierzchni krokwi . Teraz niestety nie jest wygodne włożenie tam styropianu, Wygodniejszym byłoby ułożenie wełny, tylko pytanie czy można i ewentualnie jakiej ? Dodatkowe pytanie jak ją przytwierdzić, zabezpieczyć do wyciętego porothermu wiennenbergera 25cm. Z góry dziękuje za porady. P.S załącznik, zdjęcie obrazuje problem z tym że nie mój(z innego materiału są wymurowane ściany), ale generalnie oto mi chodzi... Witaj w klubie!! A dlaczego nie jest wygodne wlozenie tam styropianu?? Czy ocieplenie scainy jest juz przyklejone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cha3K 07.07.2015 08:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 Witaj w klubie!! A dlaczego nie jest wygodne wlozenie tam styropianu?? Czy ocieplenie scainy jest juz przyklejone? Krokwie mam blisko siebie ok. 80 cm , mur po pikowaniu jest do końca nie taki równy, uważam że dużo prościej było by mi włożyć 15 cm wełny. Dodatkowo trochę boję się o utlenianie styropianu . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 07.07.2015 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 Krokwie mam blisko siebie ok. 80 cm , mur po pikowaniu jest do końca nie taki równy, uważam że dużo prościej było by mi włożyć 15 cm wełny. PozdrawiamStyropian iMHO bylby najlepszy. Ewentualnie pianka wtryskiwana - szczelnie wypelni nierownosci. Ja bym szedl w wkierunku styropianu i wypelnianiea nierwnosci pianka pistoletowa. Szczelnie to wtedy polozysz. W welnie zawsze pozostawiasz dziury jesli dostep jest trudny. Nie dokleisz dobrze do styropianu na scianach. Dodatkowo trochę boję się o utlenianie styropianu . No i "nie oddycha!!". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.07.2015 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 Jakie utlenianie ??Wełna musi być zabezpieczona przed wilgocią, a tego nie zrobisz. Wyrównaj na maxa Porotherm, nie żałuj kleju i wklej tam styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 07.07.2015 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 Wełna musi być zabezpieczona przed wilgocią, a tego nie zrobisz. A to czemu. Przeciez nad welna bedzie krycie dachu: folia/deskowanie. Jesli z boku styropianem zotanie szczelnie osloniete to woda sie nie dostanie. Para wodna i owszem, ale to nie szkodzi jej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cha3K 07.07.2015 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 Może jeszcze w woli sprostowania... Na krokwie została położona folia, na folie kontrłaty 4cm, na kontr łaty pełne deskowanie. Więc teraz mam pustkę pomiędzy wyciętymi porothermami a folią.. Jeżeli styropian to ewentualnie który i czy musi być z góry i ewentualnie z boków zabezpieczony klejem? (z góry oczywiście może być problem). Jeżeli wełna to czy przy rekuperacji trzeba w jakiś sposób odizolować od wilgoci ? np. w miejscu gdzie jest łazienka ? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 07.07.2015 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 Może jeszcze w woli sprostowania... Na krokwie została położona folia, na folie kontrłaty 4cm, na kontr łaty pełne deskowanie. Więc teraz mam pustkę pomiędzy wyciętymi porothermami a folią.. Jeżeli styropian to ewentualnie który i czy musi być z góry i ewentualnie z boków zabezpieczony klejem? (z góry oczywiście może być problem). Jeżeli wełna to czy przy rekuperacji trzeba w jakiś sposób odizolować od wilgoci ? np. w miejscu gdzie jest łazienka ? pzdr Wilgoc nie jest straszna. Problem jest jesli wilgoc zamieni sie w wode (skropli sie) i nie bedzie miała jak uciec. Standardowe rozwizanie z folia wysokoparoprzepuszczalna lub dziura miedzy deskowaniem a nie welna w zupelnosci wystarcza zeby ewentualnie wykroplowana wode "wwentylowac" zeby welna wyschła. Oczywiscie jesli masz w domu sucho bo dobrze wentylujesz pomieszczenia to pary wodnej w welne wlezie malo, mało sie ewentualnie wykropli, mało musi uciekac. Ale musi. Stryopianu niczym NIE MUSISZ ze wzgledow technologicznych zabepieczac jesli nie bedzie wystawioney na UV. Dawanie kleju, lub pianki ma na celu szczelne polaczenie z innymi warstwami ocieplenia, zamkniecie pustek powietrznych. Co Ci z 15cm styropianu jesli szparami Ci zimne powietrze bedzie zapierniczac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cha3K 07.07.2015 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 Wyczytałem, że styropian pod wpływem wysokiej temp. może zmieniać swoje właściwości Dlatego pytam ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 07.07.2015 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 Wyczytałem, że styropian pod wpływem wysokiej temp. może zmieniać swoje właściwości Dlatego pytam ... Jakbys go wlozyl pod czarna blache wystawiona na slonce, to pewnie bylby problem. Ty tam bedziesz miał folie, pustke, deskowanie, krycie dachu czyms jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.07.2015 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 A to czemu. Przeciez nad welna bedzie krycie dachu: folia/deskowanie. Jesli z boku styropianem zotanie szczelnie osloniete to woda sie nie dostanie. Para wodna i owszem, ale to nie szkodzi jej. A ja niemądry myślałem, że para wodna = woda, szczególnie, kiedy temperatura spada i sie wykrapla.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 08.07.2015 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 A ja niemądry myślałem, że para wodna = woda, szczególnie, kiedy temperatura spada i sie wykrapla.... Dobrze myslales. Dlatego z welny robi sie ocieplenia "dziurawe" osloniete albo membrana paroprzepuszcalna albo zostawia pod deskowaniem dziure. Po to, zeby owa wykroplona do postaci plynnej para wodna mogla sobie w okresie cieplejszym odparowac z welny. Folia dawana pod karton gips nie stanowi idealnej bariery dla pary wodne, bo ja dziurawisz wkretami chocby,. Wiec para wodna zawsze Ci do welny wlezie. Nie unikniesz tego, ale zostawiajac welnie "wentylacje" nie stanowi to tez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.07.2015 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 Szkoda tylko, że póki nie przyjdzie "okres cieplejszy" i woda nie odparuje wełna izoluje znacząco gorzej, do tego wilgoć sprzyja jej osiadaniu, dlatego nawęt nie ma sensu rozważać możliwość zastosowania jej w tym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 13.07.2015 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2015 Szkoda tylko, że póki nie przyjdzie "okres cieplejszy" i woda nie odparuje wełna izoluje znacząco gorzej, do tego wilgoć sprzyja jej osiadaniu, dlatego nawęt nie ma sensu rozważać możliwość zastosowania jej w tym miejscu. Przeciez na reszcie dachu ocieplonego welna jest dokladnie tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts