Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

mam nornicę w dziurze pomiędzy tarasem a domem. Niestety fachowcy nie obłożyli mi tarasu do końca płytkami, została szpara, a taras jest oddzielony styropianem od domu, więc coś się tam pojawiło.

Parę tygodni temu zdawało mi się, że widzę wieczorem żabę pod domem, ukrywała się w okolicy rynny, ciemno było i coś poruszało się jakby skokowo, ale żabę zostawiłem w spokoju. Z tydzień później pojawił się dość płytki (widać było ziemię) przekop do tarasu i kończył się na rogu taras/dom. Włożyłem kija, a tam coś zasłoniło sobie dziurę resztką kafelka - szok - bezczelność ;)

Mam już różne trutki na te szkodniki, ale jak poznam, kiedy nornice się wyprowadziły? Chciałbym dziurę zagipsować i obłożyć do końca kafelkami lub zasypać ziemią.

-----------------------

dodane: 24.07.2015

Sprawdziłem z wykończeniowcem tą dziurę i doszliśmy do wniosku, że przebiły się przez całą długość tarasu. Weszły w styropian pomiędzy tarasem (wylanym i okafelkowanym) a domem. Styropian ma z 10 cm grubości i robotnicy go po prostu niezabezpieczyli.

Podłożyłem kilka różnych trutek, odstraszacz w płynie i wstawiłem w pobliżu jeden dźwiękowy. Raz widziałem wieczorem nornicę uciekającą po drugiej stronie tarasu, więc chyba się wyniosły. Obkleiłem to resztkami kafelków, więc jeśli się nie wyniosły, to będą musiały ryć w dół, bo w górę też są kafelki:)

Edytowane przez marcskier