Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Samodzielny montaż automatyki bramy przesuwnej

123budujemy

Recommended Posts

Witam, dziś zamontowali mi bramę przesuwną 5m, zakupiłem już wszystkie niezbędne akcesoria i planuje samodzielnie zamontować mechanizm firmy faac 741.

Zacznijmy od montażu silnika...

- jakich użyć kotw do betonu by zamontować silnik i mieć możliwość prostej regulacji poziomów ?

- macie jakiś patent na przeciąganie kabelków wewnątrz metalowych słupków ? ( kable do lampy, fotokomórek )

zastanawia mnie czy jak wywiercę otwór na wysokości gruntu nie natrafię przypadkiem na beton w słupków, który podszedł do góry podczas osadzania słupka ?

i jeszcze w którym miejscu najlepiej zamontować silnik, jak patrze po zdjęciach to większość ma pomontowane przy słupku bramy, czy są jakieś normy na to ?

doświadczonych w tym temacie proszę o jakieś radu przed instalacyjne

potem będę się martwił konfiguracją :-)

ewentualnie jak ktoś zna jakieś "how to" to proszę o podesłanie

• 6 months później...
Jak tam idzie montaż? Udało się? Szczerze mówiąc ja też ulegałem już pokusie by montaż mojej automatyki (ja mam BFT Deimos) i wszystkiego dookoła powierzyć sobie, ale potem przekonałem się, że to nie jest tak proste do samodzielnego wykonania i zdecydowałem się wspomóc osobą, która po prostu się na tym zna. Niestety sprawa elektryki u mnie kończy się na umiejętności wymiany kontaktu, może Ty się znasz na tym trochę lepiej.

• 1 year później...

bym był bardzo wdzięczny gdyby ktoś umieścił schemat podłączenia faac 740 pin po pinie czyli

w którym pinie podłączyć +oraz - fotokomórek,zasilanie,kogut itp ponieważ pinów jest dużo a z orginalny schemat jest dla mnie nie czytelny a nie chcem próbować metodą prób i błędow pewnie potomnym także sie to przyda

Ja sam montowałem rok temu...działa również dobrze :)

Odpowiem na kilka pytań :

1. Sterowany jest z pilota - który łatwo się programuje wg instrukcji.

2. Dlaczego w tym miejscu? nie ma norm, ale trudno jest zamocować w powietrzu(trzeba by stosować jakąś podstawę?) najlepiej w miejscu gdzie jest wzmocnienie, aby łatwo przymocować listwę zębatą i aby nie tworzyła kolejnej poziomej poprzeczki = drabiny w ogrodzeniu

3. Mocowanie listwy zębatej poprzez spawanie- można na śruby ale wtedy już w innym miejscu.

4. Kotwy mocowania montowałem na "kotwę chemiczną" w betonowym fundamencie.

4. Przewody przeprowadziłem przez otwory Q10 - najpierw sznurek z nakrętką od góry ...przez dolny otwór haczykiem z drutu "wyłowiłem" nakrętkę. Później do sznurka stalową linkę i znów tak aby ona była w słupku, następnie przewód sterowania i anteny do lampki na jej końcu.

napęd.jpg

To taki schemat :)

Dokładnie, według tego schematu podłączałem, trudno o większą czytelność.

Osobiście zamierzam dokupić enkoder (w moim zestawie nie było), denerwuje mnie zero-jedynkowe działanie bramy w skrajnych punktach, z tego co wiem enkoder zapewnia miękki start/stop i dodatkowo wyczuwa potencjalne przeszkody.

łatwiej sie nie da??? hehehe da da!!!!!

pin 1co pod niego podłączyć poniewaz nie rozumiem pin 2 to samo poniewaz napisy open A open B niewiele mi mówia tak samo FSW PO?? FSW CL??

ROZUMIEM PINY 7.8.9.10 -I +

Tez podpinałem sam to 741 i poszło ze schematu dołączonego. Automat ma możliwość otwarcia na całą szerokość open A i an szerokość furtki open B.

zacząłem powoli rozkodowywać piny ale niektóre schematy sie ze soba gryzą np(podłączenie pary fotokomórek na otwieraniu )pin 3 FSW OP łaczymy z wejsciem nr 2fotokomórki RX natomiast (podłaczenie pary fotokomorek na zamykaniu)pin 3 FSW OP mostkujemy z pinem 11(TX FSW) KTORY NASTEPNIE IDZIE do fotokomorki TX wejscie1

wiec w koncu ktore podlaczenie kiedy powinienem zastosowac????

zacząłem powoli rozkodowywać piny ale niektóre schematy sie ze soba gryzą np(podłączenie pary fotokomórek na otwieraniu )pin 3 FSW OP łaczymy z wejsciem nr 2fotokomórki RX natomiast (podłaczenie pary fotokomorek na zamykaniu)pin 3 FSW OP mostkujemy z pinem 11(TX FSW) KTORY NASTEPNIE IDZIE do fotokomorki TX wejscie1

wiec w koncu ktore podlaczenie kiedy powinienem zastosowac????

Podłączenie pary fotokomórek na otwieraniu: działają tylko podczas ruchu otwierania bram, są właściwe do ochrony obszaru między otwierającym się skrzydłem stałymi przeszkodami przed ryzykiem uderzenia lub zmiażdżenia.

Podłączenie pary fotokomórek na zamykaniu: działają tylko podczas ruchu zamykania bramy, są właściwe do ochrony obszaru zamykania.

Podłączenie 2 par fotokomórek na otwieranie/zamykanie: działają podczas ruchu zamykania i otwierania, właściwe do ochrony obszarów zamykania i otwierania przed ryzykiem uderzenia

Zapewne zastanawiasz się po co to wszystko??

Bo niektórzy mają furtkę w bramie:)gdy jest otwarta brama się nie zamknie....niektórzy mają furtkę za bramą - jw

Gdy wjeżdżasz autem brama nie może się zamknąć Ci przed nosem, gdy wyjeżdżasz tak samo nie może się ruszyć gdy jest w obszarze........najlepsze jest to że można tak ustawić ze jeśli wszystko jest ok to brama sama się zamknie po czasie :) - gdy jednak którakolwiek czujka działa - nic nie zrobi.

już rozumiem, a ty kolego posiadasz 2 szt fotokomórek??jaką opcje ty wybraleś na otwieraniu ,zamykaniu zabezpieczenie przy otwieraniu zamykaniu, a może zabezpieczającego krawędzie?

1)w moim przypadku jak posiadam 2 szt fotokomórek chyba najlepszym rozwiązaniem bedzie podłączenie pary fotokomórek na zamykaniu?

2)kolejne pytanie dotyczące styków rozwiernych taki styk bedzie wystempował w fotokomórce RX przy podlaczeniu na zamykaniu itp jest on wbudowany w fotokomórke miedzy 2 a 3 pinem ??

3) w kostce 12 pinowej powinienem zmostkować pin 1-open A Z PINEM 2 OPEN B PINEM 5 STOP I PINEM 7 - co za polaczenie występuje na 1,2 i 5 pinie???

znaczy jak wykonać te połączenie rozwierne???

Czy Ty naprawdę nie czytałeś instrukcji...przecież to są krańcówki do montażu na listwie, a układ odbiorczy do nich jest w napędzie!!!

Zastanów się czy naprawdę chcesz samodzielnie to zamontować? Bo Twoje pytania nie powinny dotyczyć tak oczywistych rzeczy które są w instrukcji.

Oczywiście nie będę taki, aby nie udzielić Ci informacji , ale boje się , że za chwile napiszesz, że po podłączeniu się coś spaliło, a będziesz za to winił "doradców z forum".

Ja np uważam, że jeśli ktoś podejmuje się takiego zadania to na 100% przeczytał ze zrozumieniem instrukcje, wie jak podłączyć zasilanie i umie odczytać schemat.

Napiszę tak jeśli wykonasz samodzielnie mechanikę i napęd po "rozsprzęgleniu" będzie równo i bez oporów przesuwał się po zębatce to daj to podłączyć znającemu się elektrykowi nie weźmie więcej niż 50 zł, a będzie działać długo i bezproblemowo bo te napędy są naprawdę solidne.

300_300_productGfx_79c10e1e7c8902243fd75de77a17559f.jpg

OK CityMatic posiadasz 2 szt fotokomórek czy 4??jaką opcje ty wybraleś na otwieraniu ,zamykaniu zabezpieczenie przy otwieraniu zamykaniu, a może zabezpieczającego krawędzie?

1)w moim przypadku jak posiadam 2 szt fotokomórek chyba najlepszym rozwiązaniem bedzie podłączenie pary fotokomórek na zamykaniu?

2)kolejne pytanie dotyczące styków rozwiernych taki styk bedzie wystempował w fotokomórce RX przy podlaczeniu na zamykaniu itp jest on wbudowany w fotokomórke miedzy 2 a 3 pinem ??

3) w kostce 12 pinowej powinienem zmostkować pin 1-open A Z PINEM 2 OPEN B PINEM 5 STOP I PINEM 7 - TAK?????? Możesz na priv.przesłać swój nr tel???? to znacznie przyśpieszy wyjaśnianie niektórych rzeczy